FORUM PTT -
GEODETA - Microdem 10.0 - problem z dodaniem hgt
Shaggy - 21-06-2009, 21:55
: Temat postu: Microdem 10.0 - problem z dodaniem hgt
Witam
Chcę zacząć robić na tych wakacjach 46 km odcinek kolejki wąskotorowej Przeworsk-Dynów. Mam przygotowane rzeczy, te o których jest napisane w poradnikach i tak dalej. Wzoruje się na tych tutorialach. http://www.trainz.org/ptt/_3d/hog/hog.html i http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=1166.
Gdy znalazłem już dwa pliki N49E022.hgt i N49E023.hgt probowałem dodać jeden tak jak jest w tym poradniku czyli Open, nie mialem czegos takiego jak "open dem" ale chwile poszukalem i znalazlem. Tak to wyglądało:
http://www.bankfotek.pl/view/266961
Zaznaczyłem na dole a tu nagle takie coś:
http://www.bankfotek.pl/view/266981
Nie wiem czy to tak ma być ale z tutoriala wynika że powinno być coś takiego ale nie jest podobne ;| http://www.trainz.org/ptt...s/microdem3.jpg
Szukałem też chwile tematu o takim czymś ale nie znalazłem.. Jak możecie to pomóżcie, bo nie mam co robić a chętnie bym już zaczął robić. Dzięki wielkie
Lukas Do'Urden - 22-06-2009, 02:45
:
To się dzieje tylko przy tym jednym pliku? Próbowałeś może innych ? Może akurat ten jeden jest zwalony. Ogólnie Klikasz File->Open->Open DEM. Tam gdzie masz typ pliku rozwiń listę i zaznacz najlepiej All files (nie musi być SRTM Heightfield). Jakie rozszerzenie mają te pliki u Ciebie? Powinno być .hgt .
Shaggy - 22-06-2009, 10:59
:
No próbowałem z tymi dwoma i nic :/ Ściągałem pliki z linku Makiego (mapy cyfrowe)
Jamal - 22-06-2009, 19:20
:
Zrób tak:
1) ściągnij plik z następującej lokalizacji: ftp://e0srp01u.ecs.nasa.gov/srtm/version2/SRTM3/Eurasia/
2) rozpakuj go do folderu
3) uruchom Microdem: File -> Open -> Open DEM -> wybierasz plik hgt z folderu do którego rozpakowałeś plik zip.
Wyświetli ci się następująca mapka:
4) Następnie zmień sposób wyświetlania mapy, żeby była widoczna w Tranzie z odpowiednimi wysokościami:
Modify -> Elevation -> i wybierz: Chroma Depth Colors
Dalej postępuj według wskazówek poradników :)
Podejrzewam, że ściągnąłeś zły plik.
Shaggy - 22-06-2009, 22:55
:
Niestety to też nie pomogło. Może ma ktoś z Was starszą wersje microdema ? Np 7.0
Lukas Do'Urden - 23-06-2009, 19:37
:
To na pewno nie wina wersji. Ja na 10 robiłem i było ok. Skoro nie działa tak jak napisał Jamal to odinstaluj program i zainstaluj ponownie.Tylko skasuj wcześniej jego wszystkie pliki. Musi działać:) Jeśli masz system nowszy niż XP to spróbuj program uruchamiać w trybie zgodności z XP i z uprawnieniami admina.
Shaggy - 23-06-2009, 22:53
:
Niestety ale na to wpadłem ;/ Ale i tak dzięki za chęć pomocy, masz może więcej czasu ? Bo ja mniej wiecej sie orientuje jak to jest, ale wiesz jeszcze jutro sproboje u ojca na kompie to zrobić... a jak sie nie uda to czy miałbyś czas to zrobić ? Jak masz gg to szybko bym Ci pokazał co i jak
Shaggy - 24-06-2009, 13:08
:
No to zainstalowałem u ojca i nic :/ To samo. Pokazuje się chwile duże okienko a potem znika i jest to małe które jest na SS i nie da się go powiększyć ani poszerzyć :/ Nie wiem już co zrobić żeby to działało, może mam nie kompletna instalacje albo coś ? Albo mam złe opcje ? Mógł by ktoś ściągnąć ta wersje i spróbować te pliki N49E022.hgt i N50E022.hgt otworzyć ?
SM50 - 21-07-2009, 21:51
:
http://www.usna.edu/Users...32/microdem.exe Masz ten składnik?
Shaggy - 21-07-2009, 22:24
:
Zainstalowałem i działa. Żeby działało trzeba zrobić tak:
Ściągnąć microdema http://www.usna.edu/Users...icrodemdown.htm
następnie zainstalować i plik http://www.usna.edu/Users...icrodemdown.htm wkleić do głównego folderu microdema i zatwierdzić zamianę. Następnie zainstalować BDE i działa wszystko. Dzięki za pomoc SM50.
Shaggy - 25-12-2009, 17:44
:
Coś tam ta strona nie działa więc microdema trzeba ściągnąć z tej strony:
http://www.usna.edu/Users...icrodemdown.htm
I ten plik "MICRODEM executable (6 MB) requires a "recent" complete install"
http://www.usna.edu/Users...32/microdem.exe
Ps: Jak możecie moderatorzy to złączcie ten post z tym wyżej :)