FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: margera
27-09-2008, 22:20
Problem z połączeniem map. HOG.
Autor Wiadomość
marcinkrak
nowy

Wysłany: 27-09-2008, 21:51   Problem z połączeniem map. HOG.

Witam,
pracuję nad mapką Krakowa (chciałbym zrobić jak najbardziej realną mapkę) i ukształtowanie terenu chcę zrobić w Hogu. Mapy cyfrowe wysokości do obróbki w Microdemie ściągłem ze strony: ftp://e0srp01u.ecs.nasa.gov//srtm/version2/SRTM3/Eurasia/
i Kraków znajduje się akurat na rogach map: N50E019, N50E020, N49E019 i N49E020. I mam problem z ich połączeniem, jak robie 4 mapki i je łączę w geodecie to mam ogromne uskoki. Czy jest gdzieś szczegółowo opisane jak to się powinno robić? Znalazłem na forum dwa tutoriale ( http://www.trainz.org/ptt/_3d/hog/hog.html drugi bardzo podobny), ale są takie ogólne. A może jest jeszcze jakaś inna strona z mapami cyfrowymi wysokości gdzie mógłbym pobrać interesujący mnie obszar w jednym kawałku?

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 28-09-2008, 00:51   

czy dobrze Cie zrozumialem i chcesz polaczyc 2 lub wiecej map wysokosci (plikow hgt )ze soba zeby miec obraz calosci swojego terenu w 1 kawalku?

marcinkrak
nowy

Wysłany: 28-09-2008, 01:22   

Chce aby ostatecznie mapy w TRSie były połączone, obojętnie na którym poziomie to zrobie, tylko tak aby dało najlepszy efekt (żeby było jak najbardziej naturalnie i prawdziwie). Ja na razie próbuje łączyć mapy (przerobione przez HOG) w geodecie, ale jak już pisałem są tam duże uskoki. A dałoby się połączyć dwie mapy wysokościowe hgt w microdemie? Jeśli to możliwe to jak to zrobić?

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 29-09-2008, 11:25   

1. Masz 2 mapy hgt - zakładam że są to 2 plansze geograficznie obok siebie np. zawierajace 18 długość geograficzna wschodnią i 19...
2. Odpalasz microdema
3. Znajdujesz ikonkę IN/OUT ( z taką strzałką pomiedzy) w microdem 10.0 jest to dwunasta ikonka od lewej, klikasz w nią
4. Otwiera ci sie podmenu DATA MANIPULATION
5. Wybierasz MERGE - połącz, --> MERGE---> DEMS ---> Multiple
6. Z okna dialogowego wybierasz DEMy czyli pliki hgt ktore chcesz połączyć
7. Po załadowaniu otrzymujesz połączony obraz 2 (lub wiecej, zalezy ile wybrales) map wysokości, który zapisujesz jako hgt pod swoją nazwą np. Beskidy Całość, albo Mazowsze czy co tam chcesz,
8. Voila - masz plik ktory zawiera wszyskie obszary ktore cie interesują

Ja tak musialem zrobic przy Zywiec - Zwardon, bo obszar Zywca był na jednym hgt, a Zwardon juz na innym,

Potem ewentualnie juz reszta zabawy z mapą topograficzną itd zgodnie z tutorialem

marcinkrak
nowy

Wysłany: 29-09-2008, 16:52   

Super! Wielkie dzięki o taką odpowiedź mi chodziło :)

Aghar
nowy

Wysłany: 22-11-2008, 22:03   

takie pytanie, są jakieś ograniczenia co do ilości łączonych ze sobą fragmentów mapy?
i czy obraz wyjściowy musi być prostokątny? [czy jest możliwe połączenie np 4 fragmentów mapy miasta X a potem dołożenie drogi (szerokiej na jeden fragment danej skali) i ponownie "wielkoformatowe" miasto Y

marcinkrak
nowy

Wysłany: 10-12-2008, 02:18   

Jeśli chodziło Ci o łączenie map cyfrowych wysokości w microdemie to chyba nie ma ograniczeń, mi się udało połączyć bez problemów całą Polskę w jednym DEMie.
Co do łączenia fragmentów map to można, tylko musisz najpierw sobie pozapisywać te fragmenty (jako pliki DEM) i potem je połączyć.

Odpowiedz do tematu