Wysłany: 14-09-2014, 13:30 Czerwone strzałki zwrotnic po zapisie sesji
Problem polega na tym że od jakiegoś czasu kiedy wracam do kontynuacji jazdy nie mogę przewrócić zwrotnicy gdyż są czerwone strzałki zamiast "zielono/czerwone. Tak mi się dzieje kiedy zapisze sesje-w czym może być kłopot?
Zwróć uwagę czy lewary są obok rozjazdu toru. Jeśli są to czy podczas zabawy w geodecie zajmujesz się torami bo czasami obiekty przesuwają się podczas dodawania ich.
Wysłany: 15-09-2014, 09:10
Problem dotyczy strzałek! Odniosłem się do wcześniejszej porady przełożenia zwrotnicy ze strzałkami czerwonymi - która nie działa gdyż semafor nie zmienił się na zielony "droga wolna" po prostu brak reakcji .
Problem dotyczy strzałek! Odniosłem się do wcześniejszej porady przełożenia zwrotnicy ze strzałkami czerwonymi - która nie działa gdyż semafor nie zmienił się na zielony "droga wolna" po prostu brak reakcji .
Nie zawsze po przełożeniu rozjazdu semafor poda wolną drogę. Natomiast po przełożeniu, jeżeli "dwie czerwone strzałki" to tylko foch naszej ukochanej gierki, powinny zmienić się na "czerwono-zieloną". Twój problem dotyczy "dwuczerwonych" strzałek czy niepodającego się semafora? I daj jakiś screen z gry z sytuacją torową, bo dyżurna wróżka ma urlop a mi się skończyły bateryjki do szklanej kuli, więc ciężko wywróżyć, co tam tą twoją grę boli Raz piszesz, że "strzałki" a zdanie dalej - że semafor się nie podaje. Więc raz a dobrze się określ
Wysłany: 15-09-2014, 10:05
ok! krótko i na temat:) czerwone strzałki zwrotnic :) i tyle:)
Co do zawirułości , w odpowiedziach otrzymałem żę i tak mam te czerwone przełożyc i powinny zadziałać , i dlatego napisałem ze to nic nie pomogło gdyż potwierdzeniem na to że zwrotka się nie zmieniła był semafor na STOJ ,a tor był absolutnie pusty-ale nie ważne:)
potwierdzeniem na to że zwrotka się nie zmieniła był semafor na STOJ ,a tor był absolutnie pusty-ale nie ważne:)
To akurat nie jest potwierdzenie (a w zasadzie nie zawsze). Ile razy mam to pisać.
Przed semaforem masz jakiegoś loka? Zakładam, że tak, skoro piszesz, że to kontynuacja gry
W międzyczasie grzebiesz coś w tej sesji w geodecie? Coś przesuwasz, dodajesz itp?
Co to za wersja gry?
I gdzie screen z sytuacją, którą opisujesz
I najważniejsze pytanie - czy gdy otwierasz mapę/sesję w geodecie lub maszyniscie wyświetla Ci się błąd skryptu? Jeśli masz <TS12, to jest czerwone kółko na dole po prawej, jeśli TS12, to robak w czerwonym ośmiokącie. Jeśli tak, to syf może Ci robic dodatek, który powoduje błąd skryptu. Zazwyczaj jest to wagon - niestety musisz po kolei usuwać wagony, żeby sprawdzic który (usuwasz w geodecie, otwierasz maszynistę i wtedy widać) i tak do skutku.
powyżej Screen do obrazu strzałek.
przyszło mi na myśl że to któryś z dodatków ale wolałem się w tym nie utwierdzać ,a prędzej oszukiwać :) od kilku dni dręczy mnie ten problem w więc prawdopodobnie jak mówisz któryś z dodatków które w nie dalekim czasie instalowałem.
Tak mam TS12 angielska wersje
Sprawdziłem geodecie i absolutnie wszytko gra..hmm...?
_________________ Trainz12
Ostatnio zmieniony przez lukaszep09 15-09-2014, 14:50, w całości zmieniany 1 raz
Wybaczcie ja tu odpadam. Człowiek zadaje pytania i nie dostaje odpowiedzi. Łukasz, my nie chcemy wiedzieć, co "przyszło Ci na myśl", zadajemy konkretne pytania i oczekujemy na nie odpowiedzi. Nie ma rozwiązań typu "na czerwone strzałki kliknij to i to". Coś się kwasi. Próbujemy dojść, co i gdzie. Ale jeśli nie chcesz / nie umiesz / nie możesz nam odpisać, to wybacz, ale... radź sobie sam. Trainz jest "gópi", niestety, i czasem jeden problem wynika z miliona możliwych innych rzeczy. Próbujemy ustalić co, ale na 10 pytań odpowiadasz na jedno... Bez sensu.
Wysłany: 15-09-2014, 17:54
Więc odpowiadam na zdane pytanie:
Tak , lok znajduje się przed semaforem.
w trakcie sesji nic nie edytowałem ,jak już dokładałem loki lub wagony ale to zaczynałem zawsze od samego początku.
Lewary wszystkie sa obok zwrotnic jak powinny być
Nie wykazuje żadnych błędów skryptu
Robala w czerwonym ośmiokącie brak.
Kiedy zaczynam grę od samego początku ,czyli od momentu kiedy poustawiałem składy kolejowe ,zaczołem jazde.... zapisałem sesje ,i po godzinie wróciłem aby dalej bawić się w to co zaczołem przed godzina ,witają mnie moje "Czerwone strzałeczki"
Dziekuje i przepraszam że nie odpowiedziałem na wczesniejsze pytania ,i teraz jeden po drugim ...
Wiem że nie powinienem stawiać tak banalnego pytania, ale z załączonego screena wychodzi mi że rozsypał się napęd rozjazdu. Ja w pierwszej kolejności usunąłbym ten napęd i wstawił go jeszcze raz. Wtedy powinno zagrać. Albo pójść krok dalej i ułożyć ten felerny rozjazd jeszcze raz. Kiedyś miałem coś podobnego i dopiero po usunięć toru zwrotnicy pokazał się kawałeczek toru niewidzialnego.
Może i w tym miejscu coś się takiego w rozjeździe zadomowiło.
Sprawdzić nie zawadzi.
@lukaszep09 Ciężko było napisać już w pierwszym poście, że ten problem występuje na rozjeździe TW_2, na mapie Linia 10
Tylko dzięki podpisowi wiemy że masz TS12, ale z jakim buildem
IMHO napotkałeś problem "ponad 200 trackside", o czym piszę w tym poście, w punkcie 6:
http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#145567
Zastosuj "knif" Jamala, tzn, dodaj 4 niewidocznesemafory (Invisible Signal z kuid2:45324:24010:2), gdzieś w połowie szlaku, pomiędzy Twardowskie a Mory.
Je te semaforyniewidoczne ustawiłem w okolicy mostu, gdzie jest ograniczenie do 90 km/h (w 25.6):
U mnie po dodaniu tych 4 niewidocznych semaforów, nie mam problemu z rozjazdem TW_2. W TS1010 b49933.
Ostatnia sprawa. Na forum dodajemy obrazki w formie miniatur, a nie linków.
Czy tak ciężko na tym fotosiku, kliknąć poniżej obrazka w: >Pobierz kody< i wybrać ->
Kody na fora dyskusyjne: -> Miniaturka o szerokości 150 pikseli z odnośnikiem do większego rozmiaru:
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps