Ja mam kompiszcze z Geforce 7300 i jakos to idzie, kwestia sterownikow - do tej karty sprawdzily sie TweaksRus v181 i odpowiedniej konfiguracji. Szczegoly byly omawiane na forum.
Ja mam z kolei inny problem. Zmieniłem kartę graficzną z GeForcea 8600 GTS 256MB na GeForcea GTX285 1GB i Trainz 2010 chodzi tak samo jak na 8600 czyli klatkuje sobie na mapie Jamala. Mam czasem wrażenie, że na tej nowej chodzi nawet gorzej. Kombinuję z różnymi ustawieniami i jak na razie najlepiej wypada na DirectX jednak nie jest tak jak powinno być.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem lub poratuje jakimiś ustawieniami zarówno z gry jak i ewentualnie sterowników ? Żeby grać w miarę płynnie musiałem w ustawieniach gry zejść do wszystkich ustawień na "Nisko", a widzialność ustawić na 1000m. Nie chcę mi się wierzyć, żeby tak mocna karta nie mogła sobie poradzić z tą mapą. Na OpenGL to już w ogóle porażka. Czy może po zmianie karty Trainz jej "nie zaakceptował" ? Nie wiem jak to ugryźć.
Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-06-2012, 09:33
Witaj,
Widzę że jesteś "on line" to opisz cały komputer. Być może grafa jest ograniczana przez inne podzespoły komputera. Ta informacja pomoże naszym forumowym specjalistom na udzielenie Ci konkretnej odpowiedzi.
Więc tak. Pracuję na sterownikach NVidii WHQL o numerze 295.73 z lutego tego roku. Po włożeniu karty do slota PCI-E odpaliłem komputer i po instalacji karty otworzyła się strona NVidii ze sterownikiem 301.42 WHQL. Dlaczego nie zainstalowałem nowego ?
#1. Ten co mam jest świeży (21.2.2012)
#2. Zawsze jak robiłem reinstalację/aktualizację sterownika w XP to później miałem jakieś szopki z działaniem gier/programów. Nie wiem czym to było spowodowane.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-06-2012, 11:50
Haziaj drivery oki, nie musisz mieć najnowszych, bo Twoja karta jest już "leciwa", co oczywiście nie znaczy, że zła.
Po włożeniu nowej karty przeprowadziłeś test zgodności Trainz z systemem? Bodajże diag.exe w katalogu bin.
BTW miałem podobne problemy po przesiadce z 9800GT na ATI6850, wszystko działało oprócz Trainz-a. Nawet się nie zastanawiałem (szczególnie, że padła mi partycja z Trainzem), przesiadłem się na W7-64bit (mam 4GB RAM). Teraz jest dużo lepiej.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 14-06-2012, 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie mogę edytować posta więc napisze nowego. Jak zawsze najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. drstach miałeś rację, trzeba przeprowadzić test zgodności. Dopiero po tym Trainz odżył i śmiga jak marzenie (no może za dużo powiedziane) ale jest tak jak powinno być. Sprawdziłem i przy rozdzielczości 1680x1050 wszystko na ustawieniach "Normalny" oraz widzialności 2000m i "Filtrowaniu anizotropowym" x8 plus do tego "Cienie" i działa płynnie na OpenGL z charakterystycznymi przycinkami dla Trainza.
Teraz tylko pobawić się ustawieniami, sprawdzić DirectX czy będzie lepszy i można zasiadać za nastawnikiem
Swoja drogą opcja "Cienie" w oknie "Konfiguracja Trainz" w zakładce "Opcje zaawansowane" to chyba dla picu jest. Owszem cienie są ale zazwyczaj pod kilkoma wagonami i to nie zawsze. Obiekty nie mają w ogóle cieni. Jeżdżąc z widokiem z kabiny ta opcja jest nieprzydatna i tylko obciąża kartę. Chyba, że u mnie jest coś poknocone
Dziękuję za sugestie i pomoc. Zostaję w takim razie przy XP póki moje ulubione gry działają na DX 9.