FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
25-11-2014, 22:47
Dodatek BIJĄCE KOŁO II
Autor Wiadomość
PKP IC
nowy


Wiek: 34
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 21
Skąd: Włocławek
Wysłany: 23-11-2014, 19:42   Dodatek BIJĄCE KOŁO II

Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu zainteresowałęm się dodatkiem do lokomotyw i wagonów.
Niestety postępuję zgodnie z instrukcjami w tym temacie http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=8574.
I zauważyłęm ,że w większości wózkach nie ma takiej tabeli.
Ten dźwięk chce dodać do lokomotyw SP45,SU45,ST43,EU07,ET22,ST44,SM42,SP42 i do wagonów pasażerskich głównie Adnu.
Mimo ,że zmieniam kuid na dźwięk bijące koło w cofing mimi to nie ma go w grze.
I szukałęm rozwiązania na google ale nic nie wychodziło.
Nie wiem czy źle szukam tych wózków czy nie odpowiednia wersja Trainz'a.
Ostatnio udało mi się zainstalować ten dodatek do ET22 teraz już nie dało rady.
Za pomoc dziękuje i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez PKP IC 23-11-2014, 19:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-2014, 20:10   

1). Wybierasz kuid dodatku, który ma dźwięk podbitego koła.
2). Otwierasz wózek który chcesz wyposażyć.
3). Wstawiasz kuid dźwięku podbitego koła w miejscu gdzie jest wpis tracksound.
4). Powtarzasz wpis na samym dole configu w kuid-table.
5). zamykasz, używasz.
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
PKP IC
nowy


Wiek: 34
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 21
Skąd: Włocławek
Wysłany: 25-11-2014, 09:15   

Nie działa. Nie mam pojęcia czemu robię wszystko dokładnie tak jak mówisz.
Pojawia się dźwięk podstawowy z gry.
Posiadam TRS2010 może to jest pod wersję TRS2004 ??
 
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 23
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 136
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-2014, 09:28   

A zatwierdziłeś
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2249
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 25-11-2014, 09:45   

W głównym katalogu gry znajdź plik trainzoptions.txt. W nim dopisz u samego dołu linijkę:

Kod:
-disablerailjointsound


Ten wpis powinien wyłączyć podstawowy dźwięk kół. Proponuję również pokazać jakieś screeny ukazujące configi przerabianych przez Ciebie dodatków. Doświadczenie pokazuje, że większość userów jest przekonana o tym, że "wszystko robi tak jak napisaliśmy", a okazuje się, że przynajmniej w jednym punkcie wcale nie było tak samo. Jeśli powyższy wpis nie pomoże, to na pewno coś jest nie tak.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
PKP IC
nowy


Wiek: 34
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 21
Skąd: Włocławek
Wysłany: 25-11-2014, 17:02   


A to jest screen edytowanego wózka ET22-690.
Komenda pomogła i wyłączyła podstawowy stuk kół w Trainz.
Ostatnio zmieniony przez PKP IC 25-11-2014, 17:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
PKP IC
nowy


Wiek: 34
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 21
Skąd: Włocławek
Wysłany: 25-11-2014, 17:07   

I nie. Nie zatwierdziłem
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 25-11-2014, 17:48   

Potwierdzam u mnie dodanie: -disablerailjointsound w trainzoptions.txt TS2010, wyłączyło całkowicie te wbudowane dźwięki kół.

@PKP IC Podejrzyj sobie jak jest zrobiony efekt bijącego koła np. w wózku 1xt: http://www.trainzart.pl/d...download_id=624

Podświetlone na kolorowo jest to, co się musi znaleźć w configu wózka, by bogeysound działał.
Oczywiście na koniec przerabiany wózek trzeba zatwierdzić Ctrl+M

Wracając do samego dźwięku bijącego koła, to dodawanie go do wózków lokomotyw, wagonów pasażerskich to IMHO zły pomysł. Najlepiej ten efekt prezentuje się w składach towarowych. Wystarczą ze 3 takie "podkute" wagony w składzie.

Przy okazji jeśli jeździmy lokomotywami w kabinach od Adamastana (ADHD) i znikają nam dźwięki haslera i inne w kabinie, to na to receptą jest zmniejszenie wpisów:

min-distance z 10 na 4
max-distance z 10000 na 50 w samych bogeysoundach: http://www.trainz.pl/_for...distance#146416
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
PKP IC
nowy


Wiek: 34
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 21
Skąd: Włocławek
Wysłany: 25-11-2014, 22:03   

Ok temat do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez PKP IC 25-11-2014, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group