FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
poradnik do robienia textur TGA
Autor Wiadomość
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 13-04-2018, 09:35   poradnik do robienia textur TGA

Witam poszukuje poradnika jak robi się textury TGA i zmienia pixele w celu zrobienia textury do dodatku. Szukam również poradnika do obsługi programu Images2TGA . Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam
_________________
:)
 
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 20 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 303
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 13-04-2018, 13:19   

Cześć.textury możesz zrobić z dowolnego zdjęcia jakie posiadasz lub wykonasz,potrzebny będzie ci program Gimp lub prosty Paint,w nim wytniesz sobie dowolny element ze zdjęcia i wstawisz w nowe okno powiedzmy 256x256px jeżeli nie pasuje do krawędzi to sobie rozciagasz z każdej strony i zapisujesz do rozszerzenia TGA, musisz pamiętać że trzeba odznaczyć okienko Kompresja RLE. rozdzielczości w jakich możesz zapisać gotową teksturę muszą być takie: 2,4,8,16,32,64,128,256,512,1024,2048,4096.Czyli np tektura o wymiarach 2x2,4x4,256x256,256,512,512x1024 itp.

Jeżeli chodzi o program PEVSoft Images 2TGA, to ładuje się do niego starsze pliki z rozszerzeniem TEXTURE,przeważnie w starych dodatkach.Wtedy wybierasz sobie w programie file-open zaznaczasz plik i wciskasz save as, wtedy program przerobi ci stary plik na nowy i utworzy do tego plik tekstowy do Trainza.I to by było na tyle :-) ,jak coś nie będziesz jeszcze wiedział pytaj.
Ostatnio zmieniony przez Zmiennik115 13-04-2018, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 13-04-2018, 21:36   

dziękuje bardzo. Bardzo dużo się dowiedziałem , co do tego programiku to umiem zrobić alpha ale myślałem że dowolną textrue w formacie jpg dam i mi sam przerobi. Spróbuje może jednak. Mam pytanie z innej beczki robisz może dodatki jakieś? generalnie chodzi mi o wymodelowanie kierownicy jako nastawnika jazdy do lokomotyw. Mam dużo pomysłów ale mnie szlak trafiają te programy gmax blender chyba jestem do tego za lewy. Dzięki jeszcze raz. pozdrawiam
_________________
:)
 
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 20 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 303
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 13-04-2018, 21:45   

Robię dodatki jak najbardziej,głównie na swój użytek,kilka mam wydanych do downloadu, obsługa programów typu Blender,Gmax nie jest taka trudna,wystarczy załapać podstawy programu np z jakimś poradnikiem, mi np opanowanie Gmax tak z grubsza zajęło kilka dni,ja mam dobry poradnik nawet na kompie.
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 13-04-2018, 23:29   

mam dwa pytania. 1. mógłbyś zrobić taki dodatek jako nastawnik do lokomotyw ([img][/img] _ oraz czy mógłbś mi podesłać poradnik do gmax jak robić dodatki. Chciałbym jeszcze linki do twoich dodatków co dałeś do dowloadu. Dzięki wielkie. Ja jestem na etapie przyłączania punktów do dodatków scalanie dwóch dodatków w jeden. Idzie średnio. Chce zrobić słup trakcyjny z tabliczką hektometrów jako jeden dodatek. Konkretkie dodatek bogdana BBF11 chcę połączyć z tabliczką SAMHEctometrs. Właśnie nie idzie mi to. oczywiście połącze te dwa dodatki ale tabliczka jest od słupa o dobre 10 cm. W Powyższym punkcie też możesz coś poradzić? Dzięki wielkie
_________________
:)
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 749
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 14-04-2018, 08:01   

W imeditor'ze możesz łatwo utworzyć i zmienić współrzędne położenia punktu attach. Metoda prób i błędów jest toporna, ale skuteczna.
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 20 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 303
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 14-04-2018, 08:24   

Teoretycznie mógł bym zrobić tą kierownicę,ale najlepiej jak byś poprosił któregoś z chłopaków od nas co zajmuje się produkcją lokomotyw/interiorów, oni znają dokładne wymiary,bo tak bez ciężko jest idealnie utrafić. Co do moich dodatków to mam swój temat: http://trainz.pl/_forum/v...t=10269,dodatki są też na DLS, tam wpisujesz w wyszukiwarkę moją nazwę lub kuid i powinno znaleźć. Poradniki które na pewno się przydadzą,ja z nich korzystałem od samego początku Download
Ostatnio zmieniony przez Zmiennik115 14-04-2018, 08:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 14-04-2018, 08:29   

Co do kierownicy to podam Ci wymiary bo mam taką w fordzie. Chłopaków jak zapytam co Warna strzelą:) Dzięki za materiały. pozdrawiam.
_________________
:)
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 230 razy
Wiek: 41
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3662
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-04-2018, 08:40   

maszynista82 napisał/a:
Chłopaków jak zapytam co Warna strzelą.


Kolega nie będzie taki dowcipny. Bo są jeszcze bany.
:mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 14-04-2018, 08:51   

Dobrze RBach. W takim razie mam prośbę w sprawie tej kierownicy z Forda jako nastawnika do kabin EP,EU, ET. Jesteś mi w stanie pomóc? Mianowice zrobić taki nastawnik? Jak widać na foto dwa posty wyżej? wymiary org podam dzisiaj popołudniu. Dzięki wielkie.
_________________
:)
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 14-04-2018, 08:53   

rysztur napisał/a:
W imeditor'ze możesz łatwo utworzyć i zmienić współrzędne położenia punktu attach. Metoda prób i błędów jest toporna, ale skuteczna.
. Tak wiem, tylko w tym przypadku to coś nie działa. Dzięki za poradę. pozdrawiam.
_________________
:)
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 749
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 14-04-2018, 12:57   

Nie rozumiem, jak może nie działać? Jeżeli zmienisz wartość współrzędnych to przyłączana siatka musi się przemieścić (przysunąć, oddalić, pochylić). To nie może nie działać.
 
 
PTram
trainz



Pomógł: 16 razy
Wiek: 59
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 383
Skąd: Poznań
Wysłany: 14-04-2018, 13:04   

Może nie przełączył IMEditora na Profesjonal?
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 14-04-2018, 17:10   

rysztur napisał/a:
Nie rozumiem, jak może nie działać? Jeżeli zmienisz wartość współrzędnych to przyłączana siatka musi się przemieścić (przysunąć, oddalić, pochylić). To nie może nie działać.
. PAnie Rysztur działa ale w przypadku słupa + tablica hectometra nie działa albo ja nie umiem tego zrobić:)
_________________
:)
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 14-04-2018, 17:50   

Zgodnie z obietnicą przesyłam pomiary wymiary kierownicy jako nastawnika do jazdy dla lok EU07,EP07,08 i może być EP09. wyżej kilka postów jest foto tej kierownicy. Zwracam się do chętnych z prośbą o zrobienie takiego nastawnika. Z góry dziękuję[img][/img]
_________________
:)
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 749
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 15-04-2018, 20:42   

Tu masz słup z dołączoną tabliczką. Wstawiłem punkt attach w imeditorze, metodą prób i błędów dobrałem parametry współrzędnych i w wyniku mam taki efekt:



Tabliczka jest wrzucona do folderu i przyłączona jako sub-siatka do mesha słupa, poprawiłem config słupa. Zajęło to w sumie ok. 30 minut.
Pytanie tylko, czy to będzie działać (mam na myśli numerowanie), bo tego nie sprawdzałem.
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 15-04-2018, 21:08   

współrzędne jakoś nazywałeś a.coś tam? obawiam się że wpisy nie będą działać ale to jakoś sobie poradze. plis o współrzędne. Dzięki w ogóle, że to zrobiłeś:)
_________________
:)
Ostatnio zmieniony przez maszynista82 15-04-2018, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
maszynista82
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 46
Skąd: Żywiec
Wysłany: 16-04-2018, 07:46   

Panie Rysztur, dzięki za pomoc. Nie poradziłem sobie ze scryptem tablicy to zrobiłem to samo ale jako submecha dałem slup. Tablica jest na slupie i można edytować.
_________________
:)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group