Wysłany: 17-08-2023, 15:35 Komendy AUTODRIVE i reguła stacji v5 - problemy
Rozbudowując HOŁOPOLE natrafiłem na pewne problemy z komendami maszynisty i regułą stacji Radka (RBach).
1. Wpisuję w regułę stacji kolejne stacje a w nich semafory ale po zapisaniu ustawień sesji i ponownym wejściu w ustawienia reguły część dodanych stacji znika z listy, tzn. nie ma ich mimo że były wklepane.
2. Komenda AUTODRIVE nie pojawia się w trybie maszynisty jeśli liczba składów jest odpowiednio duża (u mnie mniej więcej powyżej 20 się to dzieje)
3. Mniej więcej to samo co wyżej dzieje się w przypadku komendy CZEKAJ NA ZNACZNIK/JEDŹ DO ZNACZNIKA ale to można akurat zstąpić komendą CZEKAJ NA ZDARZENIE/UTWÓRZ ZDARZENIE
Trochę to odbiera radość gry jeśli ktoś tak jak ja dużo korzysta ze składów AI sterowanych poleceniami. Może ktoś miał podobnie i coś wymyślił? Chętnie skorzystam z doświadczeń. Dodam, że to nie jest kwestia mojej gry i mojej mapy. Takie same zjawisko ma zaprzyjaźniony autor innej dużej polskiej mapy po jej rozbudowaniu. Do pewnego poziomu wszystko działa a jak mapa urośnie i składów oraz stacji przybywa to zaczynają się problemy opisane wyżej.
Radek na pewno opisze to ładniej, bo przerabiałem z nim to odnośnie reguły v5. Jeżeli liczba zmiennych w regule przekracza magiczną barierę 128, czyli na przykład dodasz 8 stacji po 16 semaforów każda, to limit możliwych wpisów się zapełnia i silnik "obcina" wszystko powyżej tej wartości. Nie można tego przeskoczyć. Jedyne wyjście to dodawać do reguły tylko te zależności które są potrzebne w danej sesji, a to niestety wyklucza robienie sesji na 48 godzin z milionem składów dla AI
Podejrzewam, że podobny problem dotyczy pozostałych zasad. Autodrive obszedłem w ten sposób, że usunąłem wiele znaczników i wykorzystuję dużo wygodniejsze polecenia jedź do semafora i jedź za rozjazd.
Cytat:
Do pewnego poziomu wszystko działa a jak mapa urośnie i składów oraz stacji przybywa to zaczynają się problemy opisane wyżej.
Silnik trainza ma nadal wiele ograniczeń które są niewidoczne na pierwszy rzut oka. Dopiero przy większych projektach których nie przewidzieli twórcy gry zaczynają się niespodzianki
Dzięki za reakcję Panowie i za sugestie. Nie pociesza mnie to za bardzo bo miesiącami dłubałem tą mapę, przebiegi itd. a tu taki zonk na finiszu. Szkoda, odbiera to sporą części zabawy no ale trudno, ta gra ma swoje garby o czym ciągle się przekonujemy
Teoria spiskowa, oczywiście. Liczba 128 to przepustowość szyny pamięci dla silnika gry, pewnie to z tym związane.
Otóż nie. Wynika to z budowy i działania zmiennych w skrypcie. W 8-bitowej zmiennej typu Integer jest 7 bitów wartości plus bit "znaku" (dodatnia/ujemna) - a 7 bitów to właśnie nasze dziesiętne 128. Dlatego ciągle wszystkim odpisuję, że to trzeba napisać na nowo. Amen, dopóki nie znajdę czasu na trainza w ogóle a na skrypty w szczególności - to będzie jak będzie.
Ok ok, wiadomo jakie jest życie. Zapytałem bo czasem rozwiązanie jest w zasięgu albo ktoś wie coś czego nie wie ktoś inny. Jak się nie ma co się lubi to się lubi to co jest. Dzięki za odpowiedzi :)
Póki co obejdę to jakoś, nie będę wstawiał przebiegów na wszystkie tory w stacji tylko wybiorę część a reszta będzie na znacznikach i innych komendach. Po prostu nie wiedzialem co jest grane i wklepywałem to kilka razy od nowa
_________________ Żeby mi się chciało chcieć...
Ostatnio zmieniony przez bazler71 18-08-2023, 20:16, w całości zmieniany 1 raz
Bo to było pisane pod budowę "misji" - nie wklepujesz w regułę 100% semaforów na 100% stacji, a jedynie te, które są ci potrzebne w danej sesji. I wtedy wystarczało.
Fakt, teraz mapy są większe, ale dalej to "się da", byle tylko nie pchać całego srk z mapy.
Ja zrobiłem tak że wstawiam w regułę semafory wjazdowe z każdego kierunku i z nich ustawiam zarówno wjazd jak i wyjazd ze stacji. Ale i tak wychodzi tego dużo bo stacji mam ze 35. Więc już przy 2 na stację wychodzi 70. A są stacje bardziej skomplikowane gdzie wypdałoby wsadzić więcej. Dobra - damy radę, odchudzimy to do najbardziej istotnych miejsc