jestem nowy na tym forum. znam obsługe 3d max dość dobrze. chciałem się zapytać jak się robi np lokomotywy to TRS 2006. Chciałbym sie dowiedzieć czy moge zrobić sam model 3D np jakiejs lokomotywy, a potem ktoś by ją wykończył tak aby działała ona w grze (bo tego kroku nie czaje). jeśli jest ktoś zainteresowany współpracą proszę o kontakt i pomysł na to co bedziemy robić w pierwszej kolejności na mojego maila mass221@gmail.com
Jak wyżej. Tylko cierpliwość, wytrwała praca i eksperymentowanie. Nikt nie nauczy Cię w jednym, lub dwóch postach. Ja zanim opublikowałem pierwszy model miałem za sobą ze dwa lata pracy z programami 3d. Najpierw Real 3D na AMIDZE, później pierwsze próby w Train Sim Modelar do MSTS i wreszcie gmax.
mi gmax nnie działa, a zresztą nie znam angielskiego, więc w jaki inny sposób można stworzyć dodatek, niech mnie toś nauczy, przydały by się screeny.
Pościuągaj sobie te tutoriale... sa co prawda na francuskiej stronie i spakowane w rar, jednakże są to filmiki i możesz sobie pooglądać.
Link do strony z filmikami
Podswietlona czcionka z dopiskiem download, to są właśnie te filmiki.
Powodzenia!
Ja od razu mówię nie nastawiaj się na gmax bo to nie jest łatwe ja zaczynam robić w Gmax i nic mi nie wychodzi nawet texturowanie mi nie idzie. Może ktoś mi pomoże z modelarzy to zapraszam na PW. (chodzi o konkretny dodatek)
Ja od razu mówię nie nastawiaj się na gmax bo to nie jest łatwe ja zaczynam robić w Gmax i nic mi nie wychodzi nawet texturowanie mi nie idzie. Może ktoś mi pomoże z modelarzy to zapraszam na PW. (chodzi o konkretny dodatek)
Może takie komentarze zachowaj dla siebie i nie zniechęcaj ludzi do pracy...
Każdy może/powinien wyprobować gmax aby coś zaprojektować - im szybciej się go ugryzie i opanuje tym lepiej. Po co czekac na kogoś, aby stworzył dany obiekt? Lepiej samemu usiąść i zrobić coś.
Co do wypowiedzi placucha - 3DSMax jest lepszy pod wieloma względami od gmax - można zrobić bardziej efektowne rzeczy. Sam chciałbym miec ten program, lecz niestety - nei jest on darmowy :(
Pozdrawiam!
Może takie komentarze zachowaj dla siebie i nie zniechęcaj ludzi do pracy...
Mnie się "czepiacie" a sami zniechęcacie do pracy
Kto, gdzie zniechęca do pracy? Jak na razie tylko ty:
Cytat:
Ja od razu mówię nie nastawiaj się na gmax bo to nie jest łatwe ja zaczynam robić w Gmax i nic mi nie wychodzi nawet texturowanie mi nie idzie
Czy uważasz, że skoro sam nie potrafisz opanować g-maxa inni też nic w nim nie zrobią? Na jakiej podstawie tak sądzisz?
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 05-11-2008, 11:58
Kolega SM50 ostatnio zjadł swój rozum, jest typowym oczekiwaczem, co zrobił dla TRS? Nic? No właśnie. Do obsługi GMaxa angielski nie jest potrzebny, potrzebna jest cierpliwość, dokładność. Obsługa nie jest tragiczna, wręcz powiem że jest łatwa, zaś tutoriale zawsze pomogą.
Takie teksty jak prezentuje SM50 najlepiej olewać...
Skąd wiesz, czy coś zrobiłem? Tak się składa, że zrobiłem płot i kilka innych dodatków, które będą może wydane z linią 219
Ewidentnie chłopie poszukujesz poklasku dla swojej pracy - osobiście nic do niej nie mam. Im więcej czegoś zrobisz dla tej społeczności, tym lepiej dla Ciebie (tak mi się wydaje).
Jednak powiedz mi, kiedy zniechęciłem Cię i zarzuciłem hasłem typu "rzuć to w p...du, bo twoja praca nie ma sensu"? Jeszcze nigdy nikomu czegoś takiego nie powiedziałem ani osobiście, ani przez kogoś.
Bardzo was proszę o pomoc! Zrobiłem sobie testowy domek z testową tex. Gmax z TACS wyeksportował mi pliki im i gmw ale nie utworzył plików texture.txt. Czy to może być przyczyną tego:
tex jest w bmp (zamiana na tga nic nie zmienia) w wielkości 512x512.
BARDZO PROSZĘ O POMOC! (proszę nie rozumieć tego jako krzyk)
P.S. Chodzi o ten biały dom
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 05-11-2008, 18:32
Po wyeksportowaniu dodatku do formatu IM klikasz na ikonkę młotka ( 1 ikona z prawej w menu z którego wybierasz min. rodzaj bryły). Klikasz resoucer collector i wybierasz plik texture.txt właśnie wyeksportowanego dodatku, klikasz begin ( wcześniej odznaczając opcję kompresji).