Witam.
W styczniu mam zamiar zmodernizować komputer i mam pytanie do was szanowni userzy. Jaki sprzęt byście polecali a jaki nie polecali. Mam zamiar wydać na modernizację ok 2 tys zł. W planie mam wymienić płytę główną, procesor, grafikę, pamięci RAM oraz monitor CRT na monitor LCD.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 21-11-2008, 17:43
Kamil, pierwsze powiedz co masz w tym starym kompie :P Ale i tak moim zdaniem jak kupisz na allegro caly komputer to taniej wyjdze... Niz tak skladac. Oczywiscie na na wszystkich aukcjach ale na nie ktorych bardzo sie oplaca :P Przyjdze brat to Ci do 2 tys dam link do takiego kompa :D
Fakt. Mój komp skończył we wrześniu 7 lat. Jedynie kilka razy byłem zmuszony wymienić płytę główną bo kilka razy spaliła się. No ale cóż dużo nie dostanę ale zawsze trochę grosza będzie :]
Kamil kompa zostaw sobie w calosci tego starego i zloz nowa jednostke.
przykladowa specyfikacja pc dla gracza bez monitora, ceny zprzed 2 tyg http://oceangirl.eu/x/sledz%20pc.pdf
Oszczedzic sie na tym da max 200zl ale to jest pseudooszczednosc.
Alana, wielkie dzięki za specyfikację, tylko że raczej produktów ATI raczej nie kupię, jak coś to raczej GFa no i oczywiście nagrywarki też nie ponieważ mam już to samą co jest wymieniona w specyfikacji.
Alana, wielkie dzięki za specyfikację, tylko że raczej produktów ATI raczej nie kupię, jak coś to raczej GFa no i oczywiście nagrywarki też nie ponieważ mam już to samą co jest wymieniona w specyfikacji.
nVidia cały czas robi odgrzewane kotlety...
Wybrałeś sobie fatalny moment na zakup nowych podzespołów.
Obecnie wszystkie ceny po windowały strasznie do góry....i jeszcze święta sie zbliżają.
Z Ati oczywiście HD4850 jeżeli byś pokombinował to mógłbyś sie zmieścić w Twoim przedziale cenowym czyli 2 000 z HD 4870.A
Obecnie wszystkie ceny po windowały strasznie do góry....i jeszcze święta sie zbliżają.
Z Ati oczywiście HD4850 jeżeli byś pokombinował to mógłbyś sie zmieścić w Twoim przedziale cenowym czyli 2 000 z HD 4870.A
Zakup podzespołów planuję kupić pod koniec stycznia lub nawet cały, z tym że kompa będę sam składał bo tak bym musiał gostkowi zapłacić również za montaż.....
Wysłany: 22-11-2008, 09:15
Kamil napisał/a:
Karmazynowy napisał/a:
Kamil napisał/a:
Zakup podzespołów planuję kupić pod koniec stycznia lub nawet cały, z tym że kompa będę sam składał bo tak bym musiał gostkowi zapłacić również za montaż.....
Niekonieczne
Styczeń znacznie lepiej wygląda ;-) Same premiery.....
Kamil radze nagrywarke jednak nowa - stara napewno masz na IDE, a z IDE w nowych plytach jest klopot. Specyfikacje robie zwykle pod konkretnego klienta, wiec jak chcesz inna to poprostu powiedz, co chcesz i jaki budżet.
ATI vs Geforce - w przedziale cenowym do 1000zl za karte ATI bije Nvidie na glowe tym 4850, poza tym to juz inne ATI z dopracowanymi sterownikami niz seria 2xxx czy 3xxx. Owszem do tego co tam masz mozna jakiegos geforce 8xxx czy 9xxx za 300zl, ale wydajnosc sprzetu mocno spadnie.
Właśnie mam nagrywarkę mam na IDE. Więc tak. Z procków to na pewno wybiorę Pentium'a 4, z płyt głównych na pewno jakąś porządną tylko jeszcze nie wiem jaką. Po przemyśleniu sprawy wybiorę grafę Radeona z tym też nie wiem jaką, może z serii 4xxx. No do tego dojdzie na pewno nowy dysk twardy najlepiej z pojemnością do 360Gb ale tylko marki Seagate. Do Samsunga jestem raczej sceptyczny, kilka razy miałem problem z dyskami tejże firmy. Jak wcześniej pisałem będę dysponował budżetem do ok 2,2 tys zł. Natomiast nie przewiduję kupna kart dźwiękowych ponieważ mam dwie w tym jedna pójdzie do sprzedania. A propos kostek ram. Jakiego producenta mi w proponujesz?
Ostatnio zmieniony przez Kamil 22-11-2008, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-11-2008, 11:23
Kamil ...
Pentium 4 to bardzo ,ale to BARDZO zły wybór .......
Jak chcesz to ja mogę Ci odsprzedać mojego AMD64 3200+,który jest wydajniejszy nawet od najszybszego Pentiuma EE ;-)
Kamil jak coś to tylko bierz C2D aczkowiek jeżeli sprzęt będziesz kupował w styczniu to może coś z AMD Phenom II wybierzesz.
Polecam E8400/8200 (ceny są jak na razi wysokie,ale do stycznia na pewno spadną)
Płyta chyba nie będzie innego wyboru jak ASUS P5Q pro/E chyba,że chcesz na innym chipsecie
niż P45.
A co do dysku to....SAMSUNG seria F1. Obecnie chyba najlepsze dyski na rynku ( nie wliczając WD Raptor) ) Segate swoją partią 11 nie popisało się.....
P4 jest skopane na calej lini [bledne zalozenia projektowe] z intela liczy sie tylko dual core albo core2 duo [dual core to core2duo z mniejszym cache i taktowaniem, roznica w wydajnosci mala i mozliwa do nadgonienia po podkreceniu a w cenie spora, nawet do 2x]. Rodzine dwu i wiecej rdzeniowych prockow intela z starym p4 nie laczy nic oprocz nazwy pentium!!!
Plyta glowna pod to - chipset intela p35 lub p45, dosc tania i sensowana pltye glowna na tym chipie robi MSI, warto tez zeby plyta miala kontorler dyskow jmicron - jest sporo wydajniejszy od dowolnego intelowskiego, u mnie 20% wzrost wydajnosci systemu dyskow i najwazniejsze - brak przycinek calego kompa przy kopiowaniu duzych plikow po przelaczeniu dysku systemowego na jmicrona
intel vs AMD - potega intela dual core i core 2 duo tkwi w poteznych mozliwosciach podkrecenia - niemal kazdy procesor da sie podkrecic o 300-500mhz, moj E2180 do testow udalo sie podciagnac z 2ghz na 3ghz i pewnie tak go zostawie jak kupie nowa karte graficzna [karta zintegrowana = zapomnij o kreceniu], z AMD podobno tez cos sie da wycisnac ale nie tak duzo jak z intela
z mojego punktu widzenia AMD moze miec jednak jedna zalete - leprze kontrolery dyskow na plytach na chipsecie nvidi czy amd niz te w chipsetach intela ale to jest cos co wymaga sprawdzenia i bedzie odczuwalne raczej tylko w specyficznych warunkach [np przy tym co ja wyprawiam z maszyna]
uzywany PC - przy przesiadce z balerona 850 taki A64 3000+ nawet jednordzeniowy naprawde da niezlego kopa ale nie wiem jak z pozniejsza modernicazja, Razerv2 napisz jaka to plyta glowna, jakie ram [ddr czy ddr2] grafika na pci-e czy agp itp
dyski - testowalam 3 rozne dyski SATA [seagate seri 10, hitachi, szajsung f1, wszystkie 250gb] i jezeli chodzi o wydajnosc to szajsung f1 jest z nich najleprzy ale go troche slychac, zaraz po nim seagate seri 10, z opinia co do seagate seri 11 sie zgodze - mialam kompa do naprawy z dyskiem 500gb tej seri i chodzil jakos niemrawo w porownaniu z moim, gdybym teraz miala kupic nowy dysk bym brala szajsunga f1 o pojemnosci 320 gb
ram - jak nie maniaczysz z podkrecaniem to kingston spokojnie starczy pilnuj tylko zeby kosci byly z CL5 a nie 6 i w dual channel, goodram tez jest OK ale przy 10zl roznicy [srednio] imo lepiej wziasc te leprze, kosci z wyzszej polki cenowej tylko jak jestes hardcorowym podkrecaczem bo w normalnych warunkach czy nawet przy podkrecaniu o kilka procent nie wykozystasz tego co takie kosci ci daja, ba mozesz nawet miec niestabilny komputer bo takie kosci pracuja z niestandardowymi parametrami [timingi, zasilanie]
dzwiekowka - wszystkie plyty glowne teraz maja zintegrowany dzwiek realtek hd audio wiec kupno dzwiekowki nie jest konieczne, jak masz starego sould blastera 5.1 to go uzyj, do tego sterowniki kx audio i miodek, nawet osoby ktorym slon nadepnal na ucho slysza roznice jakosci dzwieku miedzy karta zintegrowana a tak podlaczonym i zaprogramowanym SB
Ja bym sie zastanowila czy tego nie wziasc i nie przelozyc z balerona dyskow i nagrywarki, na tej plycie bez problemu beda dzialac, do tego jakis geforce 7300 z allegro za 50zl i calkiem sensowny komputerek. No ale zasilacz do wymiany bo colorshit to padaka czy wrecz bomba zegarowa, polecam do tego zestawu fortrona 350w z allegro albo modecom MC 350w.
Ja bym sie zastanowila czy tego nie wziasc i nie przelozyc z balerona dyskow i nagrywarki, na tej plycie bez problemu beda dzialac, do tego jakis geforce 7300 z allegro za 50zl i calkiem sensowny komputerek. No ale zasilacz do wymiany bo colorshit to padaka czy wrecz bomba zegarowa, polecam do tego zestawu fortrona 350w z allegro albo modecom MC 350w.
Alana, w sumie niegłupi pomysł, tylko że raczej dysk twardy by kupił bardziej pojemniejszy. Razerv2 ma do sprzedania jeszcze Radeona X600PRO. Na allegro jest ten sam model tyle że za 10 zł wraz chłodzeniem Pentagram. Ale myślę raczej nad kupnem mocniejszej wersji Radeona. Tylko nie wiem jaka by była wydajność.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 22-11-2008, 16:18, w całości zmieniany 3 razy
Skoro masz 2200zł to po co bawić się w cokolwiek używanego? Zwłaszcza, że sprzęt o którym mówisz pierwszej młodości nie jest, a teraz części są dość tanie (np mój sprzęt za nie całe 700zl) Jak nie chcesz wydawać fortuny na kompa to kup sobie coś podobnego do mojego, do trs;a jak znalazł, a i cena będzie dużo niższa, chociaż tu raczej jako ciekawostka, że części które ja mam w kompie zamiast tanieć poszły do góry.