Wysłany: 13-03-2010, 19:58 Pierdzirurą wokół doliny Drwęcy
Cytat:
SSKS ma przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych na specjalny przejazd pociągiem "Wokół doliny Drwęcy"!
Przejedziemy wzdłuż jeziora Chełmżyńskiego z Chełmży do Kowalewa Pomorskiego, trasą pierwszej kolei elektrycznej na ziemiach polskich z Wąbrzeźna do Wąbrzeźna Miasta i odwiedzimy zapomniane stacje o tajemniczych nazwach Puszcza Rządowa i Szczutowo na linii z Brodnicy do Sierpca. A żadnym z tych odcinków nie jeżdżą pociągi pasażerskie! Trasa przejazdu okrąża malowniczą dolinę rzeki Drwęcy, prowadząc przez wiele klimatycznych stacji i ciekawych obiektów inżynierskich. Skład pociągu złożony z lokomotywy SM42 w tradycyjnym malowaniu i oliwkowych wagonów piętrowych pozwoli się poczuć jak w końcu lat ’80, gdy tak zestawione pociągi były codziennością, a najciekawsze miejsca trasy będzie można uwiecznić podczas fotostopów.
Szczegóły przejazdu:
* Data:17.04 (sobota)
* Skład:SM42 + 2 Bhp (malowanie tradycyjne SM42 i oliwkowe składu piętrowego)
* Trasa:Toruń Główny - Chełmża - Kowalewo Pomorskie - Wąbrzeźno - Wąbrzeźno Miasto - Wąbrzeźno - Jabłonowo Pomorskie - Brodnica - Sierpc - Toruń Główny;
* Ramowe godziny przejazdu: odjazd z Torunia Gł. ok. 9:40; przyjazd do Torunia Gł. ok. 18:15 (dokładny rozkład zostanie podany w późniejszym terminie);
* Cena:130 / 150 zł;
Zapisy i płatność
Zapisy są możliwe tylko i wyłącznie poprzez formularz rezerwacyjny, umieszczony na początku ogłoszenia. Decyduje kolejność zgłoszeń. Liczba miejsc jest ograniczona.
Cena przejazdu wynosi 130 zł w przypadku zarezerwowania miejsca poprzez formularz i dokonania wpłaty na konto Stowarzyszenia do dnia 29.03.2010. Brak wpłaty do 29.03.2010 oznacza rezygnację z chęci uczestnictwa w przejeździe.
Cena 150 zł obowiązuje w pociągu, w dniu imprezy, jeśli będą wolne miejsca.
Wpłata na rzecz Organizatora ma charakter składki na uruchomienie pociągu specjalnego. Jej uiszczenie oznacza akceptację regulaminu przejazdu.
Nie przewidujemy zniżek. Nie ma możliwości uiszczenia mniejszej składki za krótszy odcinek. Nie ma ograniczenia minimalnego wieku uczestników, jednak radzimy nie zabierać dzieci.
Dane do przelewu:
Stowarzyszenie Sympatyków Komunikacji Szynowej
Białostocka 5 m.126, 03-741 Warszawa
NIP: : 113-22-61-241
Regon: : 016363204
KRS: : 00000087648
Bank:: GETIN Bank S.A. Filia w Warszawie
Konto: : 88156011959360026820050001
Tytuł przelewu: Impreza SSKS 17.04.2010, imię i nazwisko
Prosimy o wpisywanie tytułu zgodnie z powyższym wzorem.
Po zarezerwowaniu miejsca poprzez formularz dostaną Państwo zwrotnego maila z potwierdzeniem. Także po wpłaceniu pieniędzy w ciągu kilku dni przesłane zostanie potwierdzenie otrzymania przelewu. Na adres mailowy podany w formularzu wysyłane będą informacje dotyczące przejazdu i ewentualne zmiany.
Rozkład
Szczegółowy rozkład jazdy będzie podany do wiadomości po ustaleniu go z PKP PLK.
Ze względu na długą trasę przejazdu i możliwe trudności z ułożeniem rozkładu, nie wykluczamy wcześniejszego rozpoczęcia imprezy lub późniejszego jej zakończenia. O każdej zasadniczej zmianie będziemy informować mailowo.
Wybór stacji wsiadania
Wsiadanie jest możliwe na stacjach Toruń Gł., Toruń Miasto i Toruń Wschodni. Przejazd rozpoczyna się na stacji Toruń Główny i tam prosimy, w miarę możliwości, rozpoczynać przejazd.
Osoby planujące dojazd pociągiem Regio z Olsztyna prosimy o wsiadanie na stacji Toruń Wschodni, ze względu krótki czas na przesiadkę.
Dojazd i skomunikowania
Rozkład jazdy będzie ustalany z założeniem umożliwienia:
* Dojazdu do Torunia Gł. pociagami TLK z Łodzi i Warszawy;
* Dojazdu do Torunia Gł. pociągiem Regio z Poznania;
* Dojazdu do Torunia Wsch. pociągiem Regio z Olsztyna;
* Powrotu z Sierpca pociągiem KM do Warszawy;
* Powrotu z Torunia Gł. pociągami TLK do Łodzi i Olsztyna;
* Powrotu z Torunia Gł. pociągiem Regio do Poznania;
Uwaga!Nie gwarantujemy utrzymania skomunikowań ani punktualnego zakończenia imprezy! W przypadku opóźnień ww. pociągów będziemy prosili o kontakt – zrobimy co w naszej mocy żeby umożliwić udział w przejeździe.
Nocleg
Rozważamy możliwość zapewnienia noclegu w Toruniu w warunkach hostelowych / schroniskowych, w dwóch wariantach:
Osoby zainteresowane prosimy o zaznaczenie odpowiedniej opcji w formularzu.
Odpowiednia liczba chętnych umożliwi zapewnienie rozsądnych warunków za przyzwoitą cenę. Ofertę będziemy przesyłać zainteresowanym pod koniec marca.
Catering
Rozważamy możliwość zorganizowania obiadu na trasie przejazdu za dodatkową opłatą (ok. 15-20zł za obiad). Zainteresowane osoby prosimy o zaznaczenie odpowiedniej opcji w formularzu. Szczegóły zostaną ogłoszone przed imprezą.
Fotostopy
Fotostopy przewidujemy przede wszystkim na odcinkach nie wykorzystywanych w ruchu pasażerskim tj. Chełmża – Kowalewo Pom., Wąbrzeźno – Wąbrzeźno Miasto i Brodnica – Sierpc. Ze względu na długość trasy przejazdu i możliwe opóźnienia, nie gwarantujemy że wszystkie zaplanowane fotostopy się odbędą.
Osoby dobrze znające teren zachęcamy do kontaktu z organizatorami fotostopów (informacja niżej) i przekazywania sugestii.
Osoby „goniące” pociąg samochodami
Serdecznie zapraszamy osoby preferujące taki sposób uczestnictwa w przejeździe. Nie będziemy „ozdabiać” składu, ani w żaden inny sposób uniemożliwiać wykonywanie zdjęć.
Apelujemy jednak o to, abyście także Wy poczuli się uczestnikami przejazdu i świadomi niemałych kosztów uruchomienia pociągu wpłacili składkę w wysokości 60 zł od samochodu.
Zrewanżujemy się pozostawaniem w kontakcie podczas imprezy (informacja o większych opóźnieniach) i zestawem, jaki planujemy rozdawać każdemu uczestnikowi przejazdu – spisem fotostopów, dokładnym planem przejazdu i pamiątkowym biletem.
Możliwe formy płatności to:
* Przelew na konto (w uwagach prosimy wpisać fakt gonienia autem);
* Gotówką w dniu imprezy, w dowolnym momencie jej trwania;
Kontakt
Główny organizator przejazdu:
Michał Jasiak, mail: kolej(at)ssks.org, Tel. 506-941-378
Bardzo proszę o kontakt mailowy – odpisujemy na e-maile. Kontakt telefoniczny tylko w szczególnie ważnych i pilnych sprawach i w godzinach wieczornych.
Organizatorzy fotostopów:
Marcin Kulinicz, mkulinicz(at)interia.pl
Piotrek Szyszko, westa(at)poczta.fm
Wszelkie sugestie dotyczące rozmieszczenia fotostopów będą brane pod uwagę.
Partnerzy przejazdu
Partnerami przejazdu są:
Przewozy Regionalne - Kujawsko-Pomorski ZPR w Bydgoszczy;
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
Serdecznie dziękujemy za współpracę i umożliwienie zorganizowania tego przejazdu!
Ja powinienem sie takze pojawić na tej imprezie. Dzis dostałem na meila potrwierdzenie zapłaty.
Mam tutaj tez pytanie czy ktoś będzie sie wybierał z Trójmaista lub okolicy ?
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-04-2010, 10:19
Dowiadywałem się przed chwilą u samego organizatora:
Miejsc w podwójnej zbrakło w związku z czym ma jechać ponoć POCZWÓRNA OLIWKOWA BIPA tak by wszystkich chętnych pomieścić. Będzie więc full klasyka, i warto byłoby być. Formularz rejestracyjny za dzień- dwa wróci na stronę, a cena już oczywiście wyższa 150 PLN, choć mi to różnicy wielkiej nie robi :) Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to też zamiaruję się na tej imprezie pojawić :)
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 02-04-2010, 13:37
Kurka 30 miejsc, trzeba trafić na ten formularz...
Miałbym prośbę do Was. Czy jest opcja cobyście ( kto tam chce :P ) od czasu do czasu zaglądali na tą stronkę i w razie pojawienia się na nowo formularza rejestracyjnego na imprezę dali mi znać na GG :] Ja też co chwile odświeżam, ale może zdarzyć się tak, że skocze do WC i będzie klops z imprezy :D
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-04-2010, 14:42
Michał Jasiak SSKS napisał/a:
Zmiana trasy przejazdu â� nie wjedziemy do Wąbrzeźna Miasta!
Z przykrością informujmy że PLK nie zgodziła się na wjazd na linię Wąbrzeźno â� Wąbrzeźno Miasto. Przyczyną jest fatalny stan linii. Do natychmiastowej wymiany jest tam ponad 600 podkładów, przy braku której linia zostanie w krótkim czasie zamknięta. Ciężki skład pociągu to duże ryzyko wykolejenia, które zwiększają jeszcze 3-osiowe środkowe wózki wagonów Bhp i bardzo ciasny łuk zaraz za stacją Wąbrzeźno.
Pomimo naszych zdecydowanych działań w kierunku zrobienia odstępstwa dla pociągu imprezowego, w tym rozważań sprowadzenia oliwkowych wagonów Bh z Poznania, zmuszeni byliśmy się poddać. Zdajemy sobie sprawę z tego że ta linia była jednym z â�gwoździ programuâ� i tym bardziej staraliśmy się tam wjechać â� niestety bezskutecznie.
Pozostała część trasy, wraz z liniami Chełmża â� Kowalewo i Sierpc â� Brodnica, jest niezagrożona, a dodatkowy czas zostanie przeznaczony na większą liczbę fotostopów i kompensację dodatkowych ograniczeń prędkości, które PLK nałożyła na imprezowy skład na pozostałych liniach.
Niestety koszty uruchomienia pociągu pozostały na tym samym poziomie, dlatego nie możemy obniżyć składki na przejazd. Jako pewną formę rekompensaty przyjęliśmy zwiększenie składu do zestawu 4Bhp, tak żeby każdy uczestnik mógł zając wygodne miejsce, zgodne z jego upodobaniami.
Osoby, które zapisały się na przejazd tylko ze względu na linię do Wąbrzeźna Miasta informujemy że jest możliwość zwrotu wpłaconej składki na przejazd - prosimy przesłać informację o rezygnacji z udziału na adres: kolej(at)ssks.org do dnia 8 kwietnia (czwartek), wraz z podaniem numeru konta, na który mają zostać przelane pieniądze. Po tym terminie nie przewidujemy zwrotów pieniędzy.
Taka mała istotna zmiana. Szkoda, bo w sumie liczyłem głównie na ten odcinek. :D
Nie tylko Ty, chyba większości zależało na tym odcinku ...
Grupa Wrocław jednak nadal jedzie, w wzmocnionej brygadzie i z większym bruttem (33UN1255 :P). Stwierdziliśmy dzisiaj, że przy okazji zaliczymy sobie toruńską sieć tramwajową no i jak zawsze spotkamy się ze znajomymi (i się najebiemy :P )
Wysłany: 04-04-2010, 10:50
Thalys napisał/a:
Taka mała istotna zmiana. Szkoda, bo w sumie liczyłem głównie na ten odcinek. :D
Napisałeś to takim tonem jakbyś wszystkie pozostałe szlaki miał w małym palcu...
A byłeś kiedykolwiek na Sierpc-Brodnica, czy Kowalewo-Chełmża...
Baaaaa czy kiedykolwiek w Sierpcu, Chełmży byłeś lub w Brodnicy? :]
m0ke napisał/a:
Nie tylko Ty, chyba większości zależało na tym odcinku ...
Grupa Wrocław jednak nadal jedzie, w wzmocnionej brygadzie i z większym bruttem (33UN1255 :P). Stwierdziliśmy dzisiaj, że przy okazji zaliczymy sobie toruńską sieć tramwajową no i jak zawsze spotkamy się ze znajomymi (i się najebiemy :P )
Namawiam i ja Kilana żeby pojechał :) Klucz chyba też będzie... Możnaby mini spotkanie forumowe rąbnąć przy okazji :D
Kaskę przelałem zgłoszenie wysłałem :) Tak więc mam nadzieję że się 17 zobaczymy wszyscy
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 04-04-2010, 10:52, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-04-2010, 13:59
Chciałem się zapytać osoby które wpłaciły pieniądze- czy też nie otrzymały jeszcze potwierdzenia wpłaty na ich konto? Ja właśnie wysłałem maila ponaglającego. Do imprezy zostało tydzień, a panowie nie raczyli się odezwać w sprawie przelanych im niemal przed tygodniem pieniędzy