Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 09-12-2010, 22:29 Babie Lato
Od ostatniej mojej wydanej mapy zdążyłem zaangażować się w kilka większych projektów, w tym również mapy realne. Różnie z tymi mapami to wygląda - wiele zależy od czasu, chęci, nastroju i materiałów. Mamy teraz zimę, więc nie chce mi się biegać po torach i zbierać materiały, ale żeby nie popaść w stagnację postanowiłem odkurzyć jeden z moich starszych projektów i go w końcu ukończyć.
Niniejszym przedstawiam więc garść screenów z mapy Babie Lato. Nazwa nieco szumna, gdyż jesień na mapie jest raczej późna - wiele drzew zgubiło już liście. Ale dla czepiających się - niech będzie, że tą nazwą wytłumaczyłem, czemu ludziki przechadzające się po peronach nie są ubrane w kurtki itp.
Realia czasowe mapy umieściłem w pierwszej połowie lat 90. Celem mapy jest ukazanie schyłku potęgi polskiej kolei, dlatego na każdej stacji znajdziemy pozamykane, opuszczone i zarośnięte lokomotywownie. Sama linia jest znaczenia drugorzędnego, dlatego to jej się (jak i wielu innym) oberwało najmocniej. Składy jakie spotkamy są w zasadzie klasyczne - oliwkowe wagony 102/101A, 120A, Bhp (również jajecznice), a to wszystko zaprzęgnięte w SM/SP42, SU45 i SN61.
Geograficznie mapa przypomina miejscami Pomorze, a miejscami Wielkopolskę, mamy więc i trochę płaskich terenów jak i pagórzastych. Z góry przepraszam za prawie całkowity brak podjazdów, ale gdy zaczynałem budowę byłem trochę mniej zaawansowany, niż obecnie (i leniwy :P).
Co do specyfiki samej budowy - w przeważającej części użyta została roślinność JVC plus krzaki Greenery, dopiero w ostatnim etapie, za który wziąłem się na ostro przez kilka ostatnich dni użyłem rosyjskich roślinek (i teł) ze strony Denloga (nie jestem pewien czy on jest autorem). Tu wielkie ukłony dla avs1000 za naprowadzenie mnie na właściwy adres tej strony :) Niemniej taka mieszanka niekoniecznie musi się podobać, jednak nie mam ochoty ani czasu, by przebudować całą mapę. Uznajcie to za celowe urozmaicanie typów lasów (bór, bór wysokopienny, bór ze świerkiem, las mieszany itd.). Co do reszty dodatków to przeważają polskie, jest też trochę FMA i innych węgierskich, odrobina czeskich i niemieckich. Raczej wszystko ogólnodostępne, a jak nie, to będę to weryfikować jak będę sporządzać listę dodatków. A najważniejsza rzecz - tory - są z rumuńskiej strony Romanian Trainz Studio.
Mapa wciąż nie jest ukończona, główna część została dzisiaj "domknięta", natomiast wymyślona parę dni temu odnoga z początkowej stacji jest dopiero rozpoczęta. Dopiero po jej ukończeniu mapa będzie mogła zostać wydana, bo część zasadnicza jest trochę krótka i zabawa na niej szybko stałaby się nudna.
Zanim ktoś mnie ostro skrytykuje - na screenach na pewno nie ma słupków hektometrowych, a miejscami może brakować kilku wskaźników z E1 - dodam to po ukończeniu otoczenia. Również ludziki Neoklai'a będą na każdej stacji. Poza tym jestem otwarty na propozycje, sugestie i krytykę, a przede wszystkim na wskazanie błędów, których sam nie wyłapałem.
Mapa jest budowana na Trainz Classics, na tej wersji będzie działać poprawnie (na wyższych zapewne też), co do 2006 nie mam pewności, bo nie mam tej wersji, natomiast na 2004 na pewno nie działa - próbowałem. Sprzętowo - nie jest ona zbyt lekka, na moim kompie leciutko przycina na stacjach (Athlon 2x2200 MHz, GeForce coś-tam 512MB, 2GB RAM).
Z góry przepraszam za nieco pomieszane screeny - jest ich całkiem sporo i nie mam ochoty ich przewalać, żeby zgadzała się kolejność. Zależy mi bardziej na ocenie wykonania, niż ciągłości mapy. Poza tym nie tak trudno zauważyć co gdzie powinno być ;)
Wysłany: 15-01-2011, 23:03
Ouuch, zainteresowanie takie, że nie nadążam z czytaniem postów :P
No nic, tak czy inaczej jestem człowiekiem zajętym (:P) i nie dokończyłem odcinka, o którym pisałem wcześniej. Ale za to dołączyłem sesję.
Przeczytajcie plik readme, mapa powinna działać też w TRS2006 :)
Nie zapomnijcie dopisać wrażeń z jazdy :D miło zawsze się słucha o swoim dziele (oczywiście najbardziej miłych uwag, ale te krytyczne też są potrzebne :P).
Moge z ręką na sercu polecić tą mapę, klimat podczas jazdy na tej mapie jest inny niż na większości map. Szczególnie polecam zrobić sobie sesje towarowe. :)
Mapa bez tricków pozwoliła uruchomić się w TS2009/2010 - (z najnowszymi SP).
Jaka jest? Polecam każdemu skosztować. Ja takie klimaty kocham. Maciek, te stacyjki u Ciebie mają duszę. Wielki plus.
Ponadto zainspirowałeś mnie z kilkoma rozwiązaniami przy mojej "zimówce" :))
Wysłany: 16-01-2011, 23:11
Sporządzam właśnie niewielką listę dodatków trudnych do znalezienia, ale już teraz coś napiszę:
kuid:428217 to Denlog (Rosja), http://denlog.trainzup.com/ - trzy paczki po kilkaset mega, jedna z nich to roślinność użyta na mapie.
kuid:440847:201750 to mój, ale akurat tej zależności brakuje nawet mnie, więc to pewnie tylko jakiś błąd :P
kuid:59940 to Razvan, tory RTS - do pobrania na Romanian Trainz Studio (nie pamiętam adresu, można wpisać w google).
kuid:440847:61001 - powyżej prezentowany SN61.
kuid:94214 to też Rumunia, ale www.rrt-group.com , perony i coś jeszcze (falticeni capat linie 1).
To co polskie, a wciąż dostępne to proszę postarać się znaleźć samemu, pomagam w tym przypadku jedynie wtedy, gdy rzeczywiście jest coś ciężko dostępne.
Wysłany: 16-01-2011, 23:23
Ok, dzięki Łukasz. W takim razie postaram się zrobić jakąś paczuszkę wsporczą :) Przede wszystkim mam nadzieję zamieścić tam te rzeczy, które wiszą jedynie na DLS. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 17-01-2011, 07:04
Przepiękna mapa, idealnie oddaje klimat, przepiękny Ganz . Po długich bojach udało mi się ściągnąć te tory RTS, potrzebuje już tylko <kuid:463995:13403>. Wiem, że to coś od maciejgrzywna, tylko co?
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-01-2011, 18:46
To troche pokręciłeś Maciej, oznaczenie 'Bwixt' zarzucono w 1985r. Od 1985 do 2008/2009 dla wagonów 43A, 101A, 102A i 120A przyjęto 'Bh'. :) A Twoja mapa - 1993 ;]
Wysłany: 17-01-2011, 20:28
No wiem... ;) po prostu ten wagon jest taki ładny, że się nawet nie zorientowałem w porę :P Ryflaki w sesji też są w sumie i Bwixt, i Bh :)
O, jak komuś zawadza historyczna niezgodność, to niech sobie podmieni wagony na Bh, tych też mamy trochę dostępnych :) a jak nie, to cieszcie się jazdą :)
Wiem, że tu tory trzeba podmienić, ale nie mogę tego zrobić bo w tym okienku gdzie wymienia się coś na coś nie reaguje na podmianę, a nie chcę na chama kłaść tory na te kreski. Co z tym fantem zrobić poza naprawą dodatków (której nie rozumiem)?