Po długich zastanowieniach podjąłem się zrobienia dla mnie początkowo rzeczy niemożliwej, czyli wykonania realnej mapy węzła kępińskiego (w dalszej odległości kilometrażowej jak i czasowej szlaku do Ostrzeszowa). Zadanie trudne to fakt, ale najwięcej jak narazie podziękowań należy się Rbachowi (to po publikacji jego dodatku "basemap" stwierdziłem, że najwyższy czas zacząć), Sonemu i Cameronowi, którzy sami się do mnie zgłosili w sprawie budynków (chęć współpracy) co mnie pozytywnie zaskoczyło.
Troszkę historii (za skww.kolej.org.pl)
W latach 60. XIX wieku powstał pomysł o budowie szlaku kolejowego z Warszawy przez Wrocław aż do Drezna, toteż nie budziło wątpliwości poprowadzenie go przez Kępno, miasto o starych tradycjach handlowych, położonego na skrzyżowaniu tras kupieckich i pocztowych. Prace nad budową linii kolejowych w rejonie Kępna rozpoczęły się w II połowie XIX wieku. W 1867 roku wybudowano odcinek linii z Wrocławia do Oleśnicy, który w 1871 r. przedłużony został do Sycowa, a od 1 marca 1872 r. do Kępna. W końcu 1872 roku linię te przedłużono do Podzamcza. Inwestorem linii była komandytowa spółka akcyjna, która zawiązała się dnia 1 marca 1870 roku, pod nazwą Breslau – Warschauer Eisenbahngesellschaft (Wrocławsko – Warszawskie Towarzystwo Kolei), gdyż zamiarem było przedłużenie linii aż do Warszawy. Koszt budowy wyniósł około 8 mln. mk, który został pokryty ze sprzedaży akcji. Mieszkańcy Kępna i okolic nabyli akcje za 240 tys. mk, wspierając w ten sposób to jakże ważne dla miasta przedsięwzięcie. I tak dnia 1 marca 1878 roku pierwszy pociąg z Sycowa dotarł do Kępna, a trzy miesiące później uruchomiono przedłużony odcinek z Kępna do Podzamcza (obecnie Wieruszów), czyli do granicy ówczesnego państwa Pruskiego i z powodu przeciwności władz rosyjskich budowy dalszego odcinka nie podjęto. eszcze większe znaczenie dla miasta miało wybudowanie linii kolejowej która połączy je z Poznaniem z jednej i Kluczborkiem, dalej ze Śląskiem Dolnym, z drugiej strony. Za budowę odpowiadała spółka Kolei Poznańsko – Kluczborskiej. Linię tę uruchomiono dnia 10 grudnia 1875 roku jako linię jednotorową, lecz ze względu na duże zapotrzebowanie tejże linii w 1895 roku dobudowano dodatkowy tor i linie dolną i górną połączono systemem łącznic, tym sposobem Kępno stało się bardzo ważnym węzłem kolejowym na terenie Polski. Na tym skrzyżowaniu wybudowano wielki dworzec kolejowy, na którym linie kolejowe krzyżują się na dwóch peronach (peron górny i dolny) pod kątem 90 stopni co jest ewenementem na skalę europejską !Po kilku latach do węzła tego dołączono linię kolejową z Kępna do Namysłowa (a raczej z Namysłowa do Kępna na co wskazują słupki kilometrarzowe umieszczone wzdłuż linii). Budowa tej linii trwała ok. 2 lat i odbywała się między 1908 a 1910 r. Lecz oficjalne otwarcie linii nastąpiło dopiero w dniu 1 lipca 1919 roku. Na samym początku Niemcy linią tą transportowali amunicję i miała ona znaczenie raczej militarne. W początkowych fazach przy budowie tej linii chciano przedłużyć ją aż do Brzegu lecz zaniechano tych prób, zamiarem było aby przebiegała ona wzdłuż linii Królestwa polskiego tak aby ominąć Wrocław i połączyć Brzeg z Namysłowem, w których to znajdowały się koszary. Na linii tej powstał dodatkowy dworzec kolejowy w zachodniej części miasta Kępno(stąd nazwa – Dworzec Zachodni), który znajdował się o wiele bliżej centrum miasta (ok. 500 m.) niż główny dworzec kolejowy, co było bardzo wygodne dla podróżnych. Po wyzwoleniu Kępna ruch na kępińskich liniach błyskawicznie wrócił do normy, kursowały po nich głównie parowozy serii OKl27. Po niedługim czasie do Kępna przydzielono 3 parowozy serii Ok1 z Kutna, z których jeden przejechał po kępińskich liniach ponad 100 000 km bez jakichkolwiek awarii miedzy naprawami! Do roku 1958 w Kępnie stacjonowały głównie maszyny serii OKi2, OKl27, Tr5, Tr21, Tr201, Ty2 i Ty1 oraz Ol49. W późniejszym okresie parowozy te zostały przekazane w ręce Częstochowy, a do Kępna na ich miejsce zostały przydzielone, wtedy bardzo popularne, a dziś legendarne, parowozy serii TKt48, które to już zostały w Kępnie do samego końca, czyli do ok. roku 1992 kiedy to nastąpiła „śmierć trakcji parowej”, a 16 maja 1992 r. oficjalnie zamknięto kępińską lokomotywownie (i tę date oficjalnie uznaje się za zakończenie epoki trakcji parowej w PKP). Warto dodać, że Kępno było (prawdopodobnie razem z Jarocinem) ostatnimi enklawami pary w Polsce.
To tyle tytułem wstępu czas na kilka screenów:
1.
Tory biegnące na nasypie w kierunku stacji z peronami górnymi
2.
Perony stacji górnej - Kępno - po prawej stronie będzie znajdować się dworzec
3.
Poglądowy widok na most nad torami dolnej stacji (głównej)
4.
Stromy zjazd w kierunku stacji technicznej Hanulin
5.
Połączenie łącznicy środkowej, wschodniej ze szlakiem w kierunku Poznania (st. Hanulin)
6.
Północna głowica wjazdowa st. Hanulin z nastawnią dysponującą od strony Poznania, po prawej w tle widoczne "odejście" łącznicy zachodniej.
7.
Zachodnia głowica stacji Kępno
8.
Perony stacji Kępno, w tle widoczna parowozownia
9.
Parowozownia Kępno, za parowozownią łącznica wschodnia i wyjazd w kierunku Podzamcza (Wieruszowa)
10.
Zbliżenie na parowozownię Kępno
11.
Szczegóły konstrukcyjne mostu
12.
Wyjazd na Wieruszów
13.
Parowozownia i stacja widziana (od zaplecza)
14.
PROBLEM!! I tutaj mam pytanie do autora (drstrach), dlaczego tak się dzieje? Nie posiadałem niewidzialnego toru S49, więc sobie podmieniłem na wbudowany Austin cośtam, ale ten również się nie pojawia, a w geodecie tor jest, ale przeplata się z czerwonymi szynami (to chyba jakiś podkład jest)
Stan prac jest jak na zdjęciach, zelektryfikowany realny układ torowy Kępna (do tarcz ostrzegawczych, których jeszcze nie ma) i Hanulina (do wjazdowych od strony Poznania), oraz wszystkich łącznic i torów technicznych, gdzieniegdzie widać basemap ale to tylko niektóre, ponieważ reszta jest pochowana pod ziemię, ponieważ mnie biją po oczach, kiedy coś tam klecę, podnoszę je tylko jak stawiam jakąś drogę (co właśnie rozpocząłem) czy budynki itp.
Czy moja koncepcja na wykonanie się Wam podoba? Jakie są sugestie, pomysły na poprawki, problemy. Od razu uwaga do tych chłopaków, którym już pokazywałem kiedyś w SB screeny, angliki poprawiłem na tak jak chcieliście, a to przesunięcie osi tych trzech torów, żeby się peron zmieścił zostało zmodyfikowane tak jak jest naprawdę (tam mówiliście, że za ostre łuki są, zbyt krótka odległość tego "rozejścia", popatrzyłem w geoportalu i googlemaps.
Pozdrawiam, liczę na zainteresowanie, ponieważ to pierwsze ciężkie zadanie dla mnie
PROBLEM!! I tutaj mam pytanie do autora (drstrach), dlaczego tak się dzieje? Nie posiadałem niewidzialnego toru S49, więc sobie podmieniłem na wbudowany Austin cośtam, ale ten również się nie pojawia, a w geodecie tor jest, ale przeplata się z czerwonymi szynami (to chyba jakiś podkład jest)
Te czerwone szyny to pewnie ten tor niewidzialny (IMHO powinien wisieć z jakimś dodatkiem na PTT, może z wagą?). Żeby zbudować tory przy obrotnicy do paczki dołączone są obiekty scenery (chyba Fixed_Tracks), które z tego co pamiętam też nazywają się S49, te obiekty powinny przyklejać się do obrotnicy i dawać wizualny obraz torów.
Ten anglik jest kosmiczny, tam ciasno jest w ogóle, spróbuję to poprawić a co do krzywego rozjazdu, to wiem był bardziej krzywy, ale to tylko "Wyprostuj" muszę kliknąć, bo tam się łuk zaczyna sieć poprawię
Wiem, że jest mało, ale jak dla mnie bardzo dużo, ciężko mi to było wszystko ogarnąć, przypominanie sobie jak gdzie jest, oglądanie zdjęć, kompletowanie materiałów, ale zadanie ciekawe, fajnie mi się robi
Segmentów mam piętnaście, (podobnie do prostokąta 4x4), a kilometrów ze wschodu na zachód ok. 2 km torów a północ południe ok. 4,5 km (nie liczę łącznic) tylko tak "jak tory sięgają".
Propos wschodu i zachodu, tak daleko pójdą tory, jak jest teraz, rozwój planuję na północ w kierunku Ostrzeszowa, w planach mam dociągnięcie jeszcze linii do Kępna Zachodniego, za przejazd, za którym dzisiaj rozpoczyna się busz.
Propos historii, mam zamiar ustalić rok panujący na mojej mapie na lata 1980/1990, który to jest najłatwiej mi opisać i stworzyć, bo posiadam większość zdjęć z tego okresu, stąd też "nowe" bramki sieci trakcyjnej, które utrzymywano w czystości i często je malowano (nie wszystkie, ale większość).
W tym okresie, w Kępnie panowały tekatki, co będzie swoistym hołdem dla dzisiejszej zniszczonej parowozowni i wszystkich ludzi, którzy tam pracowali, oraz prezentem dla tych, dla których osiołek targający po stacji kilka Ibchsów, Gbsów, Easów, Esów i innych -ów był/jest szczytem marzeń.
Fani szybkości i nowości znajdą też coś dla siebie, świeża EU07 targająca nowiuśkie 111A i 120A, albo EN57 (w granatowo-żółtym malowaniu) dla "odbudowywanego" Kępna będzie codziennością w pociągu do Poznania/Wielunia/Ostrowa Wielkopolskiego/Kluczborka. Ale do Namysłowa/Namysłaków/Sycowa/Oleśnicy królować będą tekatki z czteroczłonową oliwkową Bipą, lub ze stadkiem popularnych ryflaków 102A
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 12-03-2011, 01:25, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2011, 01:36
Jak chcesz targać Uszatki , to może lepiej uderzyć na Namysłów (linię masz opisaną w KMiD), bo na Ostrzeszów to Tkt sobie nie pojeżdżą w latach 80-tych.
Jak chcesz targać Uszatki , to może lepiej uderzyć na Namysłów (linię masz opisaną w KMiD), bo na Ostrzeszów to Tkt sobie nie pojeżdżą w latach 80-tych.
Zarówno zdawczaki do Ostrzeszowa (dosyć częste) jak i wszystkie pociągi towarowe i osobowe do Namysłaków (wieś od Ostrzeszowa 30km na północ) ciągneły uszatki z Kępna
Ciekawostka. Do 2000 roku (czyli do zawieszenia przewozów z Kluczborka do Opola) latał ciekawy skład z ciekawą relacją. Bezpośredni pociąg Opole Główne - Kluczbork - Ostrów Wielkopolski.
Z Opola do Kluczborka jechała SP42 a w Kluczborku skład był przepinany na elektryka.
........................................................................................
Aktualizacja tematu, ukończyłem jeden segment mapy, poniżej prezentuję porcję screenów z mapki, prosiłbym o jakieś ukierunkowania w dalszych pracach, co dołożyć, co zabrać, ponieważ chcę z tymi wskazówkami dążyć dalej i kontynuować budowę mapy w kierunku Kępna, narazie Hanulin, północna głowica wjazdowa, sąsiednia wieś Krążkowy (co ciekawe jest bliżej samej stacji niż właściwa wieś Hanulin, na screenach owa wieś jest właśnie pokazana za przejazdem (skrzyżowanie drogi 43, dzisiaj DK11) i na niektórych innych obrazkach), proszę o doradztwo
Tu jest trochę za płasko. W rzeczywistości nawet na terenach równinnych nie ma takiego stołu. Trzeba to najwiekszym promieniem wgniotu 'wsuwać' i 'wysuwać' ale bardzo lekko.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 07-04-2011, 22:26
Trzymając klawisz [ albo ] nakładasz teksturę od stracha a potem trzymając jeden ze wspomnianych klawiszy dajesz teksture jpl19 jako dodatek czyli duzo mniej niż tex od stracha, dobry efekt z tego wychodzi :)
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 07-04-2011, 22:33
Jedna tekstura jest autorstwa Drstracha, druga jest autorstwa użytkownika jpl, tego od radia :) Na PTT jest pack jego tekstur, świetnie się nadają, polecam.
To już taki niewielki szczegół, ale przed przejazdem z DK11 od strony Kępna płynie mała rzeczka której na screenie nie widać :) Życzę powodzenia w tworzeniu mapki i czekam z niecierpliwością na pierwszą jej wersję! Służę pomocą jeśli chodzi o zdjęcia i szczegóły z okolicy Kępna :) Pozdrawiam
bardzo kibicuję Ci z tym projektem, znam węzeł kępiński dość dobrze, przyjeżdżałem tu od początku lat 90tych na wakacje do rodziny. Zaliczyłem trasę do Oleśnicy pod parą niejednokrotnie (tam też mam rodzinę:D)....Tkt48+ 4 bipy to było coś...Cóż niestety proces upadku polskiej kolei dotknął również i Kępno...dziś niewiele zostało z dawnej świetności...ale od czego jest TRS :D....czekam na mapkę z niecierpliwością. Pozdrawiam.
Tkt48 - 130, jak tam się trzymasz, rdza żre, czy nowa farbka pachnie
TKt48-130 od 2006 roku nie była konserwowana, są plany aby ją porządnie zakonserwować w tym roku. Niedługo może się okazać ze kępińska TKt48-130 zmieni miejsce, nie jest to jeszcze nic pewnego ale pewna instytucja chce przenieść ten parowóz prawdopodobnie do Wolsztyna... nie wiem w jakim celu i po co. Co z tego wyjdzie zobaczymy. będę miał sprawe na oku.
Padł rekord nieodpisywania w poście ale w końcu jest postęp.
Zakończyłem pracę na 20-kilometrowym odcinku mojej małej mapy. Całość prezentuje się bardzo zgrabnie, w większości użyłem polskich dodatków. Przydała się funkcja "podmień" która zaoszczędziła mi kilkunastu godzin pracy. Zaczynamy:
Parowozownia Kępno w pełnej krasie.
Wjazd do Kępna od strony Podzamcza (Wieruszów), w głębi po prawej łącznica pomijająca stację Kępno.
Zaplecze drogowców (garaże drezynowe oraz drobne naprawy wagonów towarowych)
Parowozownia drugie ujęcie
Widok z estakady (górne perony stacji Kępno)
Rozbudowany system bocznic oraz łącznica ze stacją Hanulin (mniejsza pętla)
Przejazd z drogą krajową i charakterystyczny ciąg semaforów kształtowych
Zajezdnia autobusowa (akcent pracowniczy)
Łącznica zelektryfikowana
Stacja benzynowa przy skrzyżowaniu dróg
Stacja Hanulin
Przejazd z drogą krajową
Baza sieciowców, nastawnia Hu, oraz zakłady przemysłowe
Zlikwidowany przejazd kolejowy z "vechtrem"
Przejazd z drogą lokalną i wieś Kliny.
Wieś Myjomice
Szlak i stacja Domanin
Posterunek odgałęźny Ostra Góra i szlak
Stacja Ostrzeszów.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 23-09-2014, 13:19, w całości zmieniany 1 raz
Fajna mapa. Wygląda przyjemnie, spójnie jeśli chodzi o dobór dodatków i tekstur. Kilometrażowo, jak dla mnie optymalnie na tereskowe warunki. Tylko jedna rzecz boli:
http://wstaw.org/m/2014/09/23/31.jpg
Ogólnie prezentacja jest jak dobre jedzonko. Czysta przyjemność, ale ten screen i kolejny jest jak cios w łeb tacą od kelnera Nie można tego wykopu wymodelować normalnie terenem, nawet kosztem tego, że będzie trochę inaczej wyglądał, ale wizualnie o wiele więcej zyska? Tragedia Posejdona te nasypy spline po bokach