Płyta główna - 158zł
Karta graficzna - 153 zł (z przesyłką)
Ram - 110zł
Procesor - 185zł
Zasilacz - 80zł
Monitor - 510zł (ale było to prawie rok temu także, teraz w tej cenie zamiast 17' masz 22' panoramę benq.
Tuner avermedia box7 - 190zł
Obudowę, dyski i napędy i pierdoły jak klawiatura i mysz mam ze starego kompa.
Łącznie za wszystko wyszło 1200zł + tuner.
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2008, 20:43
Heh, ja za moją karte dałem 1019 dokładnie a za monitor drugie tyle, całość zamknęła się w 6100 :)
Zależy czego oczekujesz po kompie, można za sprzęt dać i 20000, tylko po co żeby w gry śmigać albo na gg siedzieć, bez sensu. Sprzęt z górnej półki można kupić tylko jak potrzeba go do pracy, albo jeżeli faktycznie potrzeba nam czegoś takiego, no i oczywiście trzeba mieć taką kwotę.
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2008, 21:03
Wiem wiem, w moim przypadku to był jednorazowy przypływ większej kwoty i dlatego nowego kompa mam, i tak cud ze 2 GB mam a nie 1 GB. Ja generalnie nastawiłem się na granie w dobre i wymagające gry (GTA IV, MSTS2 czy TRS2004). I mam nadzieje że ten komp z 5 lat mi posłuży, oczywiście z drobnym udoskonalaniem co jakiś czas :)
Polecam płytę MSI P35 Neo2fir - mam taką i jestem z niej zadowolony, jesli chodzi odyski to odradzam Seagate- ostatnio słabe pod względem wydajności i głośne - polecam WD z serii AAKS, a jesli chodzi o grafę to na Allegro przy odrobinie szczęścia można dostać GF8800GTX w cenie ok. 550PLN. No, i oczywiście w grę wchodzi tylko INTEL, AMD są dobrę do prac biurowych czy do Internetu.
Polecam płytę MSI P35 Neo2fir - mam taką i jestem z niej zadowolony, jesli chodzi odyski to odradzam Seagate- ostatnio słabe pod względem wydajności i głośne - polecam WD z serii AAKS, a jesli chodzi o grafę to na Allegro przy odrobinie szczęścia można dostać GF8800GTX w cenie ok. 550PLN. No, i oczywiście w grę wchodzi tylko INTEL, AMD są dobrę do prac biurowych czy do Internetu.
General76, GF na pewną nie kupię. Kupię taką samą kartę co ma Pysi.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 22-11-2008, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Składając swój komputer oprę się na specyfikacji Pysiego z tym że kupię bardziej pojemniejszy dysk. Alana w specyfikacji takiej jaką posiada Pysi max do ilu można podkręcić procka? Czy jest w ogóle taka możliwość?
Pokażcie mi kartę, która w tej cenie ma 768MB ramu o przepustowości ponad 100GB/s.
Mi karta z pamięcią 512MB ramu spokojnie wystarczy. Zresztą TRS2k4 takiej pamięci jak piszesz raczej nie wykorzysta no chyba że się mylę. GF nie kupię i tyle.
Z góry dziękuje wszystkim za porady w szczególności Alanie.
e2180 moj na 3.0 poszedl, moze pojsc wyzej ale nie na mojej mobce [zintegrowana vga blokuje], 2180 teraz nie dostaniesz nowych ale sa e5200 i na 3.5-4.0 powinny pojsc. Wazna jest plyta glowna na porzadnym chipsecie [p35, p45] dobra jakosciowo i zasilacz co uciagnie zwiekszony pobor mocy. W gre wchodza wlasciwie tylko 3 firmy jezeli chodzi o plyte glowna asus, gigabyte, msi i zasilacz o mocy minimum 450-500w tez porzadnej firmy [cheftec, bequiet, corsair, ocz].
W specyfikacji pysiego waskim gardlem moze byc plyta glowna ale poprobowac sie da. Nie sadze zeby e2180 nie wyciagnal stabilnych 3ghz ale tez nie sadze zeby bylo wiecej.
Jezeli ktos bedzie zainteresowany az takim kreceniem to wieksi magicy odemnie sa na forum pure pc [dawne tweak.pl]. http://forum.purepc.pl
Wysłany: 22-11-2008, 22:20
Kamil napisał/a:
Składając swój komputer oprę się na specyfikacji Pysiego z tym że kupię bardziej pojemniejszy dysk. Alana w specyfikacji takiej jaką posiada Pysi max do ilu można podkręcić procka? Czy jest w ogóle taka możliwość?
Oczywiście,że jest tylko że z O/C to jest loteria....Możesz mieć dwa identyczne procki,ale wyniki O/C będą już inne...Myślę,że ten procek bez problemu powinien oscylować pomiędzy 2,8 a 3.0Ghz
oczywiście nigdy nie można stwierdzić ile da rade...zależy do od wielu czynników...
Alana napisał/a:
W gre wchodza wlasciwie tylko 3 firmy jezeli chodzi o plyte glowna asus, gigabyte, msi .
Asus i MSI jak najbardziej,ale co do Gigabyte to nie sądzę ...
Lepszym wyborem od GiGabyte z pewnością będzie DFI albo FOXCON
Ostatnio zmieniony przez Av3k 22-11-2008, 22:33, w całości zmieniany 2 razy
Kamil z oparciem się na tym co ja mam może być ciężko ,głownie dlatego, że to co ja mam praktycznie nie jest już do kupienia, na allegro.pl widziałem tylko procek, w cenie 260zł!!!! ja za swój dałem 185 w czerwcu, trochę porażkowo bo dużo nowszy i pewnie lepszy e5200 kosztuje 280zł. co do podkręcania bawiłem się tym programikiem dołączonym do płyty głównej i tam dało się ustawić na 2.8ghz i wszystko działało, po zabawach z biosem pewnie było by troszkę więcej.
Kamil z oparciem się na tym co ja mam może być ciężko ,głownie dlatego, że to co ja mam praktycznie nie jest już do kupienia, na allegro.pl widziałem tylko procek, w cenie 260zł!!!! ja za swój dałem 185 w czerwcu, trochę porażkowo bo dużo nowszy i pewnie lepszy e5200 kosztuje 280zł. co do podkręcania bawiłem się tym programikiem dołączonym do płyty głównej i tam dało się ustawić na 2.8ghz i wszystko działało, po zabawach z biosem pewnie było by troszkę więcej.
To kicha...Przed chwilą przeglądałem ceny na allegro i okazało się że twój procek kosztuje 209!! Z kolei procek nówka e5200 kosztuje 309 zł. Nad kupnem ostatniego się zastanawiam.
http://www.allegro.pl/ite...c_fv_od_ss.html - 280zł :) Ale przejdź się po sklepach komp. na pewno mają jeszcze e2180 a i coś jeszcze się może znajdzie. Z kolei ten e2180 za 209zł to oem a nie box, czyli chłodzenie do kupienia.
Ostatnio zmieniony przez pysi 22-11-2008, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
http://www.allegro.pl/item487647704_e5200_2_5ghz_box_nowy_gw_36_m_c_fv_od_ss.html - 280zł :) Ale przejdź się po sklepach komp. na pewno mają jeszcze e2180 a i coś jeszcze się może znajdzie. Z kolei ten e2180 za 209zł to oem a nie box, czyli chłodzenie do kupienia.
Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu. Zrobię tak jak radzisz :>