FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Semafory
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 15-05-2010, 02:24   

Pietrek, spakuj tą mapę cdpa i do archiwum RAR i podrzuć mi na maila, pokombinujemy :-) Jak sie ja ma "lokalnie" to łatwiej coś wykombinować.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 15-05-2010, 22:25   

Screeny z ostatniej (wczorajszej kombinacji - konfiguracja jet dosyć uproszczona), może to gdzieś robiłem błąd.

Cała konfiguracja tego słupa.
We wczorajszych kombinacjach wpadłem an pomysł aby podstawowym sygnałem był S10, a S2 tylko dla przebiegu po rozjazdach na wprost. I dla sygnału S12 dla drogi ułożonej z anglika na lewo z uzależnieniem od następnego semafora.
Przy podstawowym sygnale S2 dla przebiegu na wprost było dużo uzależnień w pozostałych przebiegach na boki.
Rbach pakuje i leci.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 15-05-2010, 22:54   

http://www.fotosik.pl/pok...8bdfaef048.html

tutajwglownym ustawieniu wyswietlanego sygnalu daj Sz jesli cos z przebiegami bedzie nie teges pomimo ulozenia to zapali ci sie Sz i bedziesz wiedzial

i czekamy co Rbach napisze :)

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 15-05-2010, 23:03   

Wstawienie w główne ustawienia Sz nie jest problemem, ale nie wiem czy w tym przypadku coś to da. Semafor przy złej drodze przebiegu wyświetla S1 i S5 na przemian a w tym problemie chodzi tylko o nie właściwe sygnały na semaforze (jeżeli zwrotnice są źle poustawiane to wyswietla się ta choinka). A mnie nurtuje to że w konfiguracji mam wpisany np. S10 a semafor wyświetla S13. Poczekamy na Rbacha

Qba
nowy

Wysłany: 15-05-2010, 23:36   

Witam,

a u mnie okazało się, że semaforowi przeszkały...słupy i wysięgniki sieci trakcyjnej. Pewnie traktował je jako semafory.

Acha jak to jest z tarczami manewrowymi?

I jeszcze jedno: jak podmienić tory w TrainzMaps?

Pozdrawiam

Kuba

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 16-05-2010, 00:34   

pietrek napisał/a:
Wstawienie w główne ustawienia Sz nie jest problemem, ale nie wiem czy w tym przypadku coś to da. Semafor przy złej drodze przebiegu wyświetla S1 i S5 na przemian a w tym problemie chodzi tylko o nie właściwe sygnały na semaforze (jeżeli zwrotnice są źle poustawiane to wyswietla się ta choinka). A mnie nurtuje to że w konfiguracji mam wpisany np. S10 a semafor wyświetla S13. Poczekamy na Rbacha

nie o to chodzi:)

tzn tak S1 i S5 to masz jesli masz zwrotki ustawione na "nastepny odcinek pozbawiony jest sygnalizacji"

a to co ja mowilem to chodzi o sprawdzenie zalezności
ustaw ten Sz.. po poustawiaj swoje przebiegi. i zobacz jakie obrazy beda. jesli Sz to coś masz zle w zaleznosciach

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 16-05-2010, 14:03   

Aaa! nie zrozumiałem, rozumiem że jeżeli Sz się wyświetli to szukać błędu w zależnościach drogi przebiegu - czyli że przyczyna może leżeć na torach? lub w konfiguracji semaforów?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 16-05-2010, 18:50   

pietrek napisał/a:
Aaa! nie zrozumiałem, rozumiem że jeżeli Sz się wyświetli to szukać błędu w zależnościach drogi przebiegu - czyli że przyczyna może leżeć na torach? lub w konfiguracji semaforów?

dokladnie tak

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 17-05-2010, 16:26   

Ych. No to jedziemy:
Pietrek, popełniłeś kilka błędów, przy czym cała sprawa się rypła o rozjazdy krzyżowe i szczegóły konfiguracji.

Po pierwsze:
Jeżeli robisz jakiekolwiek zależności w semaforach Erniego i Chestera, NIE MOŻESZ podawać parametru "wskazanie na semaforze" innego niż "STÓJ" albo Sz". Mowa oczywiście o parametrze nadrzędnym, tym dostępnym zaraz po otwarciu właściwości, nie o polu wypełnianym w zależnościach!! (to o tym polu pisał Ci Zolwik parę postów wcześniej)
Ustawienie tego parametru informuje semafor, co ma wyświetlać, jeśli ŻADNA z wpisanych poniżej zależności nie jest spełniona a droga przebiegu jest ułożona prawidłowo aż do następnego semafora (nie ma nigdzie np jazdy na rozprucie).
Bezpieczniej tu wpisać Sz (zamiast S1), zwłaszcza jeśli przez jedną głowicę można jechać na kilka sposobów od punktu A do B (drogi alternatywne). Czasami Trainz, układając sobie drogę przebiegu automatycznie, poleci po innej niż wpisana przez nas trasie (położeniach rozjazdów), wówczas droga "leży" prawidłowo, następny semafor się wyświetli, ale ten, przed którym stoi skład będzie na S1, bo tak ma wpisane w głównym sygnale. Jeśli natomiast dasz tu Sz, to taki sygnał się poda, i jedziemy.
Natomiast wpisanie tu czegokolwiek poza S1 albo Sz powoduje, że tracimy cały sens konfigurowania semaforów (tzn zależności) - jaka droga nam się nie ułoży, zawsze poda sie jakiś zezwalający, dla dróg nie ujętych w zależnościach będzie to sygnał wpisany na początku. Byle nie było po drodze rozprucia.
Natomiast sygnały zezwalające wpisujemy osobno dla każdej drogi przebiegu, taki, jaki ma się dla danej drogi pokazać.

Wtedy działa to tak:
-nie spełnione zależności, droga nieułożona - S1 *)
-nie spełnione zależności, droga prawidłowa dla jazd - sygnał wpisany jako "główny" (najlepiej Sz)
-spełniona (ale w pełni, wszystkie rozjazdy) któraś zależność - sygnał wpisany w tej zależności.

*)
Uwaga - w Maszyniście pokaże się zawsze S1.
Natomiast w Geodecie "miganie" sygnału zezwalającego na zmianę z S1 oznacza, że
można podać sygnał zezwalający (spełnione są zależności lub skonfigurowano "główny" sygnał inny niż S1) ALE gdzieś w drodze przebiegu występuje jazda na rozprucie (czyli zwrotnica przejeżdżana od strony rozgałęzienia w stronę pojedynczego toru jest przełożona w przeciwne położenie). Patrz także uwaga o "konwersji" z Rkpd na 4 rozjazdy zwyczajne - tu też działa jazda na rozprucie!

Sygnał "główny" jako zezwalający (nie-Sz) konfigurujemy TYLKO wtedy, gdy za semaforem nie mamy rozjazdów do następnego sygnalizatora a chcemy na semaforze wyświetlić coś innego niż S2 (sygnały "z ograniczeniem przy tym semaforze", czyli S6-S13a). Wtedy możemy też podać "główny" następny semafor, dla wyświetlenia sygnałów informujących o następnym semaforze np. S2-S5. Natomiast przeróbka takiego semafora na uzależniany wymusza "główny" S1 albo Sz, wywalenie "głównego" następny-semafor i konfigurację sygnałów dla przebiegów.

Jeszcze jedno do tego punktu: Nie określasz "gotowych"obrazów sygnałowych, tak jak to zrobiłeś na jednym ze screenów. Konfigurując określasz tylko, jaki sygnał (Vmax/Vzmniejszona/STÓJ) ma wyświetlić semafor, ewentualnie określasz, od jakiego sygnalizatora zależy wskazanie "następny semafor". Z tego gra sama składa do kupy obraz sygnałowy, zależnie od wskazań następnego semafora.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Po drugie:
Jeśli chcesz uzależniać angliki tak, jak to zrobiłeś (wbijając w zależność wszystkie cztery zwrotnice w rozjeździe), to musisz łączyć parami zwrotnice a+b i c+d. Robisz to albo junctionlinkiem albo latarnią do anglików Erniego. To od razu rozwiązuje problem "celowania" w leżące blisko siebie napędy, wystarczy "upolować" jeden, drugi przestawi się sam.
Gra układając przebieg przestawi TYLKO te zwrotnice, po których chce pojechać.
Weźmy Twoją mapkę, Grabiszyn, Rkpd4 ustawiony na przelot, przy czym rozpatrujemy tu tylko połówkę c/d:
Zwrotnice mamy ustawione "w prawo", tak wynika z przebiegu. W realu te zwrotnice są połączone "na sztywno" kawałem pręta, więc zawsze chodzą razem.
Teraz w zależnościach semafora wpisujesz, że dla jazdy "w bok" ma być:

rkpd4c w lewo
rkpd4d w lewo

Ale AI układając drogę "w bok", przerzuci sobie tylko zwrotnicę "c", nie ruszając "d". W tym momencie zależność nie jest spełniona, więc sygnał wpisany dla jazdy "w bok" się nie poda (bo "d jest w prawo" - a wpisanie jej w zależność nie łączy jej z "c", to dalej dla gry jest "osobny" rozjazd).
Tu wchodzi do działania sygnał wpisany w "głównej" konfiguracji, przy braku lub niespełnieniu zależności: droga przebiegu leży bezbłędnie (dla jazdy pociągu, nigdzie nie masz jazdy na rozprucie), ale jeden rozjazd (4d) nie spełnia zależności. Miałeś wpisane "40km/h" w głównym - więc taki sygnał się podaje. Stąd działy się cuda przy wstawieniu taboru.
Gdyby zwrotnice c i d były połączone ze sobą (np junctionlink), to przestawienie "c" automatycznie przerzuca "d" i zależność jest spełniona.

------------------------------------------------------------------

Po trzecie:
Konfigurując przebieg do semafora "Wr Sw semF wyj Wr Zach tor1 Grabiszyn" (druga zależność) masz wpisane takie położenia dla rozjazdu Wr Grab (bez numerku):
Wr Grab a - P
Wr Grab b - L
Wr Grab c - L
Wr Grab d - P
Pomijając fakt, że a/b i c/d powinny mieć takie same położenia, popełniłeś błąd przy określaniu położenia rozjazdu.
W rozjazdach krzyżowych położenie zawsze, ale to ZAWSZE, określasz patrząc od końca rozjazdu TYLKO DLA BLIŻSZYCH zwrotnic! dla pozostałych dwóch - od drugiego końca.

Rzuć okiem na ten rysunek:
http://trainz.krb.com.pl/.../rkpd_conf1.jpg
Wszystkie zwrotnice w tym rozjeździe ustawione są w LEWO.
Określając położenia, dzielisz w myślach anglika "na pół" (przerywana linia na rysuneczku).
Aby określić położenie a i b - patrzysz od lewej strony, aby określić dla c/d - od prawej!

Tu zrobiłem schemat "rozbicia" Rkpd na cztery rozjazdy zwykłe:
http://trainz.krb.com.pl/.../rkpd_conf2.jpg
Teraz, pamiętając że kierunek określamy zawsze od strony "pojedynczego" toru (TRS nie zna pojęcia "Rkpd", dla gry to są cztery zwykłe rozjazdy "w kupie") - łatwo dojdziemy, dlaczego trzeba to robić z dwóch stron. Jak widać, zwrotnice a i b mają "pojedynczy" tor z lewej, a c i d - z prawej.
Wracając do pierwszego rysunku (opieram się na tym, w mapce literki są nieco inaczej, ale połówki a/b i c/d się zgadzają):
Zakładając, że semafor wjazdowy mamy od strony a/b a Świebodzki od c/d, jazda w omawianej zależności odbywać się będzie od zwrotnicy "b" do "c".
Teraz, dla zwrotnicy "b" oznacza to jazdę "w lewo" - do "c" (w prawo oznaczałoby do "d").
Mając połączone zwrotnice, ustawienie zwrotnicy "b" wymusza takie samo ustawienie "a", więc też "w lewo".
Druga połówka rozjazdu konfigurowana jest "od drugiej strony":
patrzymy oczywiście od drugiego końca rozjazdu. W tym przypadku jazda b-c oznacza, że rozjazd "c" ustawiany ma być... też w LEWO - ustawienie "w prawo" oznaczałoby jazdę do "a". I ostatnia zwrotnica, połączona z "c", też w LEWO.
Podsumujmy prawidłową konfigurację:
Wr Grab a - L
Wr Grab b - L
Wr Grab c - L
Wr Grab d - L

Porównajmy z "Pietrkową:
Wr Grab a - P
Wr Grab b - L
Wr Grab c - L
Wr Grab d - P

i już widać, czemu się "nie chciał podać" semafor. A raczej podawał się sygnał skonfigurowany jako "główny" dla braku zależności (40km/h)...
Natomiast rozjazd oznaczony jako Wr Grab 4, wszystkie cztery zwrotnice, skonfigurowane były prawidłowo. Tu problem polegał na braku połączenia parami zwrotnic, przestawiała się tylko jedna, w zależności wbite były obie, brak spełnionej zależności a jako "główny" sygnał wstawiony "40km/h". I stąd cudów i dziwów ciąg dalszy.

Ten sam błąd jest w przebiegu spod semafora B "na wprost" przez Rkpd4 i Rkpd2. Ale to już sam spróbuj dojść.

----------------------------------------------------------------------
Po czwarte:
jeśli zmieniasz coś w konfiguracji semafora już wskazującego "coś" mając widok przesunięty tak, że tego semafora na ekranie nie widać, po zatwierdzeniu zmian i powrocie kamerą na ten semafor, czasem obraz sygnałowy się "nie odświeży", pokazując sygnał sprzed zmian. Wówczas należy przełożyć jakikolwiek dowolny rozjazd. Jeśli nie chcemy sobie poprzestawiać położeń - to "tam i z powrotem". To powoduje odświeżenie wskazań wszystkich semaforów, w tym i naszego.

----------------------------------------------

Po piąte:
Oprócz tego całego wywodu, cały czas na sygnalizację nakłada sie zagadnienie kierunków taboru, o czym spłodziłem wynurzenia parę postów wyżej :-)
Ja używam jednego konkretnego loka ze stajni Kilana, jest to ST44-992. Ot, taki "lokalny patriotyzm", bo to nasz gdyński lok. Dla niego "przód" i "tył" modelu (autowykrywanie) jest jasno określony: tył jest od strony chłodnicy i wiatraka na dachu, więc stawiamy go tak, żeby obrócony był w stronę semafora przeciwnym końcem.

----------------------------------------------

Po szóste:
Poprawki zrób tak:
-wydrukuj to wszystko :-D ;
-poparuj zwrotnice w anglikach (junctionlink/latarnie anglika);
-postaw sobie przed semaforem loka jw;
-wbij jako "główny" sygnał S1;
-ustaw "na gruncie" przebieg, który chcesz wpisać w zależności, aż do następnego semafora / końca głowicy (zależy co będzie wcześniej :-) );
-otwórz właściwości semafora, dodaj "nowy przebieg";
-posuwając się wzdłuż ułożonego przebiegu w grze wpisuj rozjazdy i położenia;
-wpisz "następny semafor" dla przebiegu, jeśli jest potrzebny;
-wpisz wymagany sygnał dla danego przebiegu;
-zatwierdź, wróć do semafora, sprawdź, czy S1 zmieniło się na właściwy obraz, jeśli nie - przerzuć jakiś rozjazd w jedną i w drugą stronę (odświeżenie);
-jeśli dalej jest S1 - sprawdź, czy wszystkie rozjazdy i położenia podałeś prawidłowo. Kombinuj aż zadziała
-dopiero po skończeniu jednego przebiegu rób następny

I najlepsze na koniec: Do każdego semafora wbijasz tyle zależności, ile różnych przebiegów spod tego semafora możesz ułożyć... Dla semafora "B" na Grabiszynie naliczyłem 7... Ewentualnie wbijasz te najważniejsze i jako "główny" dajesz Sz. Wtedy po nich jeździsz na zezwalające, a reszta lata na Sz-tach :-)

Ufff....
Jakieś pytania? :-)
Ostatnio zmieniony przez RBach 17-05-2010, 16:37, w całości zmieniany 3 razy  

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 17-05-2010, 17:39   

Jak podesłać dobre piwo? :oops:
Dzięki wielkie - w zasadzie to wiedziałem że należy wpisywać wszystkie rozjazdy i wszystkie możliwe konfiguracje dróg przebiegu i odwrotna konfiguracja anglików (na ostrze i z ostrza patrząc z przeciwnej strony), ale kiedyś poszedłem sobie na łatwiznę i tak już mi zostało.
Co do S1 zgubiła mnie rutyna zawodowa - dla jadącego pociągu podstawowym sygnałem jest "wolna droga", a wszystkie inne są podawane wtedy, gdy występują jakieś szczególne potrzeby dla zatrzymania czy zmiany przejazdu pociągu. Lub też pociąg planowo ma się w jakimś miejscu zatrzymać czy zjechać na tor boczny. To samo dotyczy Sz z tym że ten sygnał został stworzony dla wygody dyżurnego ruchu (że tak się wyrażę) i powinien być używany baaardzo ostrożnie! - to tak z punktu zawodowego.
W hobby jakim jest TR04-10 muszę się przestawić i dostosować do tego co czego wymaga gra, co bardzo dobitnie i łopatologicznie mi uświadomiłeś za co jeszcze raz dzięki.
Grabiszyn to małe piwko jeżeli chodzi o ilość możliwych przebiegów, w innych miejscach może być ich więcej (np. wjazd z tej estakady w perony - lekko licząc 12 możliwości).
Teraz już się twoje elaboraty drukują co bym miał je pod ręką. A później wszystkie semafory do poprawek. :-?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 17-05-2010, 18:09   

pietrek napisał/a:
Jak podesłać dobre piwo?

Bez obaw, pofatyguję się :-)
Pewnie mnie rodzina zmusi na odwiedzenie Wolsztyna (dzieciaki mam "normalne" - one wolą kolej od "parady" :-) ) więc nie będzie daleko. No w porównaniu z trasą Gdańsk-Wolsztyn...

pietrek napisał/a:
Dzięki wielkie - w zasadzie to wiedziałem że należy wpisywać wszystkie rozjazdy i wszystkie możliwe konfiguracje dróg przebiegu i odwrotna konfiguracja anglików (na ostrze i z ostrza patrząc z przeciwnej strony), ale kiedyś poszedłem sobie na łatwiznę i tak już mi zostało.

Noo... i się wziął i zrobił problem :-) Ale tu też wyszedł brak polinkowania zwrotnic parami ze sobą - w którymś punkcie to wypisałem. Na tym łatwo się wyłożyć, zwłaszcza że TRS2006 ma dosyć spory aktywny obszar wkoło rozjazdu - klikasz w jeden a przestawia się inny w pobliżu, bo akurat jego obszar się załapał. A w anglikach to już w ogóle jest zagadka...
A junctionlink ułatwia takie rzeczy - klikasz w jeden, przestawiasz dwa.

pietrek napisał/a:

Co do S1 zgubiła mnie rutyna zawodowa - dla jadącego pociągu podstawowym sygnałem jest "wolna droga", a wszystkie inne są podawane wtedy, gdy występują jakieś szczególne potrzeby dla zatrzymania czy zmiany przejazdu pociągu. Lub też pociąg planowo ma się w jakimś miejscu zatrzymać czy zjechać na tor boczny. To samo dotyczy Sz z tym że ten sygnał został stworzony dla wygody dyżurnego ruchu (że tak się wyrażę) i powinien być używany baaardzo ostrożnie! - to tak z punktu zawodowego.

Zgoda. Ale zasadą działania sygnalizacji (realnej i trs-owej) jest podawanie w stanie zasadniczym sygnału S1. Dopiero gdy zajdzie potrzeba jazdy pociągowej lub manewrowej, sprawdzane są zależności, położenie rozjazdów i podawany jest odpowiedni sygnał zezwalający. Wstawienie S1 jako główny sygnał pozwala urzeczywistnić w pełni tę zasadę.
Natomiast moje zalecenie co do wstawienia tu Sz bierze się stąd, że AI w grze nie zawsze pojedzie (tzn ułoży sobie przebieg) dokładnie tak, jak sobie wymyśliliśmy. Zwłaszcza mając do wyboru kilka opcji, wtedy leci przebiegiem w/g zasady "jak tylko się da to skręcamy w lewo". A nam się mogło wymyślić inaczej. Tu pozostawienie Sz jest przydatne, z punktu widzenia "dyżurnego ruchu", bo ułożenie "alternatywnego" przebiegu nie powoduje "uziemienia" składu pod słupem, a daje Sz i zawsze te 20km/h się pokulamy, zamiast stać pod słupkiem i czekać aż AI znajdzie "nasz" przebieg (co, nawiasem mówiąc, może nigdy nie nastąpić).
Oczywiście zawsze wtedy możemy zatrzymać pracę AI i ręcznie ułożyć drogę - rozjazdy ustawione "ręcznie" mają wyższy priorytet i AI przestawi je dopiero wtedy, gdy już naprawdę nie będzie innej opcji. W ten sposób (ręczne przerzucanie) można wymusić na AI jazdę po określonej drodze przebiegu.

A co do rutyny - właśnie ona mi pomaga przy takich problemach - kiedyś się przyjrzałem skryptom i wykonaniu semaforków do TRS-a, porównałem sobie z "realnymi" układami sygnalizacji i okazało się, że przy robieniu przebiegów w TRS można stosować sporo zasad z systemów przekaźnikowych :-) a że infrastruktura to moje główne hobby, a automatyka i srk zwłaszcza - to było już z górki. Do tego "trochę" zrobionych systemów SRK na paru mapkach i pewne rzeczy sprawdzasz "z automatu", na czuja. I zazwyczaj trafiasz za pierwszym-drugim razem, tak jak tu.

pietrek napisał/a:

W hobby jakim jest TR04-10 muszę się przestawić i dostosować do tego co czego wymaga gra, co bardzo dobitnie i łopatologicznie mi uświadomiłeś za co jeszcze raz dzięki.
Grabiszyn to małe piwko jeżeli chodzi o ilość możliwych przebiegów, w innych miejscach może być ich więcej (np. wjazd z tej estakady w perony - lekko licząc 12 możliwości).
Teraz już się twoje elaboraty drukują co bym miał je pod ręką. A później wszystkie semafory do poprawek. :-?

Oj znam ten ból. Jak robiłem konfigurację semaforów na Gdyni Osobowej, to straciłem na to ze trzy dni. A niby taka mała stacja, 9 torów raptem (SKM-u nie liczę, bo to po przelocie praktycznie idzie)...

Ale np na grupach manewrowych w Porcie, gdzie jazd pociągowych wcale nie ma, wykorzystuję w pełni możliwości "głównego" sygnału: w takim rejonie tarcze manewrowe nie mają żadnych uzależnień, a jako "głowny" jest wbite Ms2. Wtedy AI może sobie jeździć po głowicy wzdłuż, w poprzek, w górę, w dół a nawet w kółko i ósemkę. Jak mu się chce. Byle droga była "bez rozprucia" - zawsze dostanie Ms2. A którędy sobie pojedzie - jego sprawa :-) W końcu i tak dotrze na tor, gdzie ma dojechać. To manewry, więc niech się kula do woli w tę i nazad :-)
To tak na marginesie, jakbyś robił jakieś rejony manewrowe u siebie.
Ostatnio zmieniony przez RBach 17-05-2010, 18:13, w całości zmieniany 2 razy  

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 17-05-2010, 19:02   

Cytat:
Ale np na grupach manewrowych w Porcie, gdzie jazd pociągowych wcale nie ma, wykorzystuję w pełni możliwości "głównego" sygnału: w takim rejonie tarcze manewrowe nie mają żadnych uzależnień, a jako "głowny" jest wbite Ms2. Wtedy AI może sobie jeździć po głowicy wzdłuż, w poprzek, w górę, w dół a nawet w kółko i ósemkę. Jak mu się chce. Byle droga była "bez rozprucia" - zawsze dostanie Ms2. A którędy sobie pojedzie - jego sprawa :-) W końcu i tak dotrze na tor, gdzie ma dojechać. To manewry, więc niech się kula do woli w tę i nazad :-)
To tak na marginesie, jakbyś robił jakieś rejony manewrowe u siebie.

No taka informacja też jest baardzo przydatna, zwłaszcza we Wrocławiu (i upraszcza sprawę manewrów).

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 17-05-2010, 21:23   

Ja do sygnalizacji w trainzie mam nieco inne podejscie ale mysle ze tez skuteczne.
Konfigurujac jakis semafor wybieram jako domyslny ten sygnal ktory bedzie wyswietlony w najwiekszej liczbie przypadkow, np na wiazdowym na stacje bedzie to "jazda 40km/h nastepny stoj" [uzyskuje to podajac jako nastepny semafor kozla albo D1] i konfiguruje jako regoly tylko te przebiegi ktore do tego nie pasuja - np przelot bez zatrzymania po glownym zasadniczym czy wjazd na tory boczne, dodaje sobie tez zawsze zaleznosc pozwalajaca na zwalenie calej glowicy na S1 lub Sz, najczesciej po przestawieniu niewidzialnej zwrotki pelniacej role przelacznika. W regulach siedza tylko zwrotki przejezdzane na ostrze, zwrotki przejezdzane z ostrza jak beda na rozprucie to i tak zwala przebieg na S1. W anglikach konfiguruje ta zwrotke z pary a/b czy c/d ktora wchodzi w droge przebiegu, zwrotki spiete junction linkiem i to czesto nie tylko w anglikach ale np zwrotnica i wspolpracujaca z nia wykolejnica czy 2 zwrotnice w poltrapezie. Uzaleznien z wiazdowym nastepnej stacji jako "nastepny semafor" nie robie bo od tego sa tarcze ostrzegawcze a blisko lezacych stacji czy SBL [jeszcze] nie robilam.

drstrach
znawca

Wysłany: 17-05-2010, 22:14   

A co do wyświetlania rzeczywistych sygnałów na semaforach (np. Erniego) polecam użyć reguły mc Display Custom HUD V2, dzięki niej np. dowiedziałem się, że sygnałem wyświetlanym na To i Sp jest S1 (przynajmniej w TS2009).

Alana 
znawca

Wysłany: 17-05-2010, 22:17   

Tez to przerabialam. To, Sp oraz uwaga W5 na kawalku niewidzialnego i po problemie....

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 17-05-2010, 22:20   

Alana napisał/a:

Konfigurujac jakis semafor wybieram jako domyslny ten sygnal ktory bedzie wyswietlony w najwiekszej liczbie przypadkow

To też jest metoda. No i mniej klepania przy niej masz :-)

Alana napisał/a:

dodaje sobie tez zawsze zaleznosc pozwalajaca na zwalenie calej glowicy na S1 lub Sz, najczesciej po przestawieniu niewidzialnej zwrotki pelniacej role przelacznika.

A to niegłupie jest, trza będzie zaimplementować.
Ja nawet do tego mam specjalne "napędy", wyglądające jak dźwignia sygnałowa w urządzeniach suwakowych: jedna do rozjazdów (L/P) a druga sygnałowa (czerwone/zielone) - idealna do takich celów zamiast "zwykłego" napędu zwrotnicowego. Chcesz? :-)

Alana napisał/a:

W regulach siedza tylko zwrotki przejezdzane na ostrze, zwrotki przejezdzane z ostrza jak beda na rozprucie to i tak zwala przebieg na S1. W anglikach konfiguruje ta zwrotke z pary a/b czy c/d ktora wchodzi w droge przebiegu, zwrotki spiete junction linkiem i to czesto nie tylko w anglikach ale np zwrotnica i wspolpracujaca z nia wykolejnica czy 2 zwrotnice w poltrapezie.

A o tym miałem napisać, ale mi się zapomniało. Tyle tego wypłodziłem, że mi ze łba wypadło. Ale to słuszna sposoba, sam to stosuję.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 17-05-2010, 22:32   

Rbach a kumasz moze czy gdzies jest dostepny jakis kreator przebiegow, który mozna by po czesci wykorzystac jako dzialanie przekaznikow?? tzn do ustawiania zwrotek a potem do podawania przebiegu utwierdzonego lub tez jego pozniejszego zerwania?

teraz uzywam Patch Rule/ zasada szlakow ale tam moge zrobic tak ze podam przebieg bez zwalniania to wszystkie zwrotki sa do przestawiania i gdy podam inny sprzeczy przebieg bedzie bum

ale gdy podam przebieg z zaznaczonym zwalnianiem na ostatniej zwrotce/znaczniku to jest ten przebieg aktywny do czasu az sklad nie przejedzie...czyli dobrze ale do tego by sie przydalo cos co by pozwalalo na zerwanie takiego przebiegu jeszcze

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 17-05-2010, 22:34   

Alana napisał/a:
Ja do sygnalizacji w trainzie mam nieco inne podejscie ale mysle ze tez skuteczne.
Konfigurujac jakis semafor wybieram jako domyslny ten sygnal ktory bedzie wyswietlony w najwiekszej liczbie przypadkow, np na wiazdowym na stacje bedzie to "jazda 40km/h nastepny stoj" [uzyskuje to podajac jako nastepny semafor kozla albo D1] i konfiguruje jako regoly tylko te przebiegi ktore do tego nie pasuja - np przelot bez zatrzymania po glownym zasadniczym czy wjazd na tory boczne, dodaje sobie tez zawsze zaleznosc pozwalajaca na zwalenie calej glowicy na S1 lub Sz, najczesciej po przestawieniu niewidzialnej zwrotki pelniacej role przelacznika. W regulach siedza tylko zwrotki przejezdzane na ostrze, zwrotki przejezdzane z ostrza jak beda na rozprucie to i tak zwala przebieg na S1. W anglikach konfiguruje ta zwrotke z pary a/b czy c/d ktora wchodzi w droge przebiegu, zwrotki spiete junction linkiem i to czesto nie tylko w anglikach ale np zwrotnica i wspolpracujaca z nia wykolejnica czy 2 zwrotnice w poltrapezie. Uzaleznien z wiazdowym nastepnej stacji jako "nastepny semafor" nie robie bo od tego sa tarcze ostrzegawcze a blisko lezacych stacji czy SBL [jeszcze] nie robilam.

W jakimś sensie na podobnej teorii opierałem swoje uproszczenia konfiguracji semaforów, i sprawdzało się to przez lekko licząc dwa lata - nie używając ani latarni anglika, ani junction link. Cały czas chciałem dołożyć to później - jak już będę miał gotowy całe torowiska, w ramach dopieszczania wszystkiego. Ale widzę że to jest błędne posunięcie, po wyjaśnieniu mi co źle robiłem przez RBacha mam trochę poprawiania konfiguracji semaforów. Błąd pokazał się dopiero na tym nieszczęsnym Grabiszynie i pewnie wyszedł tylko przez podanie w dodatkowej przecież zależności następnego semafora - zgodnie z rzeczywistością.

Alana 
znawca

Wysłany: 17-05-2010, 22:47   

Ten sposob konfiguracji sie raczej nie sprawdza jak masz SBL albo stacje/posterunki lezace na tyle blisko siebie ze semafor na posterunku 1 jest tarcza dla semafora na posterunku 2 tak jak u ciebie na Grabiszynie. Dlatego sie wywalilo i sposob Rbacha sie sprawdzil a moj/nasz nie.

Radek - daj.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 18-05-2010, 11:42   

@Alana:

Proszę bardzo, wajchy:
http://trainz.krb.com.pl/?zwrotniki-nastawcze-,76

Co do semaforów wyjazdowych na szlak z SBL (albo na krótkich szlakach) - tu niestety trza robić pełną konfigurację, bo inaczej sygnalizacja nie ma sensu :-) ewentualnie robić przebiegi tylko na tor "właściwy", a jako główny wrzucać Sz. Jak trzeba będzie jechać na niewłaściwy (albo w "ósemkę" po głowicy) to na Sz-ta, jak normalnie - to na kolorki.

Jeśli konfigurujesz semafor wjazdowy "na kozioł", to wywalasz zasadę sygnalizacji - semafor wjazdowy ma wskazania niezależne od wyjazdowego, a tak nie powinno być. Weź choćby stację węzłową, gdzie jedziesz bez zatrzymania "na bok" i wyjeżdżasz też "na bok" na jakiś inny szlak. Po "twojemu" wtedy każdy tor z możliwością przelotu musisz wklepać do wjazdowego - czyli robi się moje=Twoje :-) bo i tak trzeba wbić wszystkie możliwe przebiegi, więc po co w głównym zostawiać "40-stkę" :-)

@Zolwik:
Przyznam się szczerze, że nie przerabiałem zasad do robienia przebiegów. Ale w pulpicie kostkowym, który ode mnie dostałeś, jest opcja samoczynnego układania przebiegów z utwierdzeniem (działa to podobnie do systemów "E" z przebiegowym nastawianiem albo do urządzeń IZH-111 bez dróg wariantowych): wybierasz początek przebiegu, koniec przebiegu i droga się układa. Przebiegi wbijasz w konfiguracji pulpitu danej stacji. Zwolnienie przebiegu następuje albo przez oddziaływanie pociągu (obwód torowy a u nas wyzwalacz) albo przez przycisk ręcznego zwolnienia. Do tego dochodzi wykluczenie przebiegów sprzecznych (po skrzyżowaniach torów także!), podgląd zajętości/utwierdzenia w szczelinach świetlnych i parę innych bajerów.
Ostatnio zmieniony przez RBach 18-05-2010, 11:48, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 18-05-2010, 11:49   

ja wiem jak ten pulpit dziala tylko:
-jak ci mowilem okienko jest za waskie i nie wszystkie opcje mam dostepne
-potrzeba mi czegos gdzie bede mogl robic dlugie przebiegi tak jak np. tutaj http://samtom.nazwa.pl/zolwik/jelenia.png od peronow do wyjazdu na wojanow

na jednym pulpicie tego nie zrobie a dwóch pulpitow polączyć chyba sie nie da...

a poza tym troche zamulajace kompa ;p

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 18-05-2010, 12:04   

zolwik napisał/a:
ja wiem jak ten pulpit dziala tylko:
-jak ci mowilem okienko jest za waskie i nie wszystkie opcje mam dostepne
-potrzeba mi czegos gdzie bede mogl robic dlugie przebiegi tak jak np. tutaj http://samtom.nazwa.pl/zolwik/jelenia.png od peronow do wyjazdu na wojanow

na jednym pulpicie tego nie zrobie a dwóch pulpitow polączyć chyba sie nie da...

a poza tym troche zamulajace kompa ;p

masz za mały monitor :-D
poza tym dzielisz sobie stację na okręgi, a te już ładnie sie mieszczą na pulpicie. Jak się chce wrzucić Port albo Tarnowskie Góry na jeden pulpit to faktycznie niedasię :-)
A do zamulania - sam się chwaliłeś, że masz setki wyzwalaczy i miliony zależności między nimi, to teraz nie marudź, że muli :-) jeden pulpit zastąpi to wszystko :-)

drstrach
znawca

Wysłany: 18-05-2010, 12:06   

A co wy tam chłopaki kręcicie na boku z jakimiś pulpitami ;-) Oj nieładnie :-)

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 18-05-2010, 12:14   

ale mi wlasnie chodzi o to aby nie dzielic na okregi bo troche tego wyjdzie

a wyzwalacze i znaczniki itp co idzie w setkach to wszystko jest potrzebne do odpowiedniego przebiegu taboru i sygnalow na semaforach

wiec to wszystko jest potrzebne a pulpit by zastapil kreator przebiegów

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 18-05-2010, 12:14   

drstrach napisał/a:
A co wy tam chłopaki kręcicie na boku z jakimiś pulpitami ;-) Oj nieładnie :-)

Ano kręcimy, ktos kiedyś wrzucił link do rapida do dodatku "track diagram board", więc się ściągnęło, trochę przerobiło, dodało nowe funkcje i jest. Ale jakoś nie mogę się dopchać do autora oryginału po zgodę na wydanie przeróbki opartej na jego skryptach, więc oficjalnie nie publikuję... ;-)

@Zolwik:
No to ja nie pomogę, jak już pisałem - nie bawiłem się tym, pulpit mi wystarcza, póki co :-)
Ostatnio zmieniony przez RBach 18-05-2010, 12:15, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu