FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Laptopy
Autor Wiadomość
bazler71
zaawansowany

Wysłany: 06-02-2014, 20:09   

a się jeszcze zapytam - mówił mi coś koleś że jeśli pracuje się na lapku podpiętym pod zasilacz to lepiej wyjąć baterię żeby nie ładowała się ciągle - to prawda? - bo niepraktyczne trochę

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 06-02-2014, 20:16   

a to jak za wszystkim... tak jak w telefonie... bateria jest przewidziana na jakiś tam okres albo ilość cykli.
i wiadomo ciągłe ładowanie w jakimś tam stopniu zużywa baterię. ale jak siedzisz w domu przy biurku to baterię śmiało wyciągaj, sam tak robie ;)

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Korzeń 
znawca

Wysłany: 06-02-2014, 20:20   

bazler71 napisał/a:
a się jeszcze zapytam - mówił mi coś koleś że jeśli pracuje się na lapku podpiętym pod zasilacz to lepiej wyjąć baterię żeby nie ładowała się ciągle - to prawda? - bo niepraktyczne trochę

Tak. Jak pracujesz cały czas z podpiętym zasilaczem i baterią, to szybko obniżasz jej wydajność. Jeżeli zależy ci na żywotności baterii, a pracujesz przez większość czasu stacjonarnie, to ją po prostu wypnij i działaj tylko na kablu.

drstrach
znawca

Wysłany: 07-02-2014, 19:09   

Bazler jak chcesz pracować non stop na podpiętym do sieci lapku, to najlepiej kupić sobie stację dokującą, tylko nie wiem czy akurat wybrany przez Ciebie model ma coś takiego (trzeba dokupić).

BTW laptopów, omijajcie Vaio, raz Sony ma beznadziejny serwis w Polsce, dwa właśnie sprzedali dział komputerów i nie wiadomo jak będzie z gwarancjami. Co do HP to mam mieszane uczucia, całkiem niezłe kompy za rozsądną cenę ale znów słaby serwis w Polsce.

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 07-02-2014, 22:27   

Ten ASUS X550 bardzo sympatyczny w praktyce, lekki, cichy, sympatyczny wygląd, klawiatura ok, matryca matowa - tylko na razie to co ja tam skorzystałem - wyjdzie w praniu :)

Za 260 PLN proponują przedłużenie gwarancji (door to door) o kolejne 2 lata z opcją wymiany sprzętu na nowy przy nieopłacalności naprawy. Bujam sie z decyzją - mam 30 dni

drstrach
znawca

Wysłany: 11-02-2014, 12:58   

bazler71 napisał/a:
Za 260 PLN proponują przedłużenie gwarancji (door to door) o kolejne 2 lata z opcją wymiany sprzętu na nowy przy nieopłacalności naprawy. Bujam sie z decyzją - mam 30 dni

A ile u nich kosztuje 3 letnia gwarancja biznesowa (3YNBD), to IMO jest najlepsze rozwiązanie, choć i dodatkowe dwa lata też są niezłe (szkoda, że door2door a nie u klienta ale tyż piknie).

Palby
super user

Wysłany: 23-02-2014, 16:14   

http://www.euro.com.pl/la...tx-760-w8.bhtml co sądzicie o tym laptopie?

drstrach
znawca

Wysłany: 26-02-2014, 12:03   

Palby napisał/a:
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-v3-772g-i7-4702-8gb-1tb-gtx-760-w8.bhtml co sądzicie o tym laptopie?

1) Acer = słaby serwis
2) Słaba matryca w dodatku błyszcząca
3) Obcięty procesor (jakiś wynalazek dla Acera?)
4) Wolnoobrotowy dysk twardy
5) Jak na Acera to drogo

Jeśli chcesz brać coś w tej cenie, to może coś takiego:
http://www.komputronik.pl...0JV_T4103H.html
1) Asus = dobry serwis w Polsce
2) Matryca FullHD w dodatku matowa
3) Normalny procesor mobilny
4) Mniejszy, wolnoobrotowy dysk twardy
6) Cena porównywalna

Aha, powyższy komp wcisnąłem kumplowi i jest zadowolony BF4 i CoD:Ghost chodzi mu na full detalach, podobno bez przycięć.

luki_tram
trainz

Wysłany: 26-02-2014, 12:50   

Ja mogę z czystym sumieniem polecić ASUSA, osobiście mam z serii G53JW, grafa GTX 460M 1,5 GB, procesor i7 mniej więcej za 4,5 tyś. Musze powiedzieć, że póki nie zakurzył się w nim system chłodzenia to chodził bardzo ładnie, wszystko dało się na nim odpalić na max detalach i mało co by się cięło. Niestety przy konserwacji jest gorzej, ASUS strasznie składa te laptopy, że musiałem go chyba na 20 części rozłożyć, by dostać się systemów chłodzenia, ale myślę, że jak ktoś ma 2 lata gwarancji, to pod jej koniec można spokojnie go zanieść na czyszczenie (chyba, że umie posługiwać się śrubokrętem :-P ). Podobnie jest jeśli chcielibyśmy dołożyć lub zmienić pamięć ram.
Ale ogólnie sprzęt wysokich lotów i za rozsądne pieniądze.

Odpowiedz do tematu