Jakby to ująć.... wygląda na to że skończyłem kolejną (niby finalną rozbudowę mapy) i nawet regułę stacji wklepałem tak, że całą mapę obsługuje :)
Niestety z dużym żalem odkryłem że opcja "pokaż błędy i ostrzeżenia" raczy mnie informacją o 496 nieznanych dodatkach z koncówką :127
To są jakieś chore, nieistniejące klony przeróżnych dodatków, najczęściej istniejących na DLS i stamtąd pobranych. Nie ma tych :127 w kuid list, mapa nie świeci na czerwono i nie zgłasza błędu ale po wejściu w listę błędów one ewidentnie są. Kłopot z tym jest duży którego nie umiem rozwiązać bo ja się mogę bawić ale jak puszczę to dalej to narobię bałaganu innym graczom a kupa dodatków wskoczy w świadomości gry w ten wyższy numer kuid2 xxxx:xxxx:127 i nie będą się chciały normalnie pobrać z DLSu te poprawne. :/
Gdyby ktoś miał pomysł jak to naprawić, obejść, wyczyścić to ja chętnie - najlepiej na messengera czy coś. Bo mapa lezy sobie, gotowa do zabawy ale ma niestety podpiętą minę która może zamieszać :/
Pomógł: 8 razy Wiek: 30 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 132 Skąd: Wyszków
Wysłany: 20-08-2026, 16:06
Cześć.
Jedyne, co przychodzi mi do głowy to:
1. Oczyszczenie Trainza z przestarzałych dodatków.
2. Użycie funkcji "usuń brakujące dodatki" w geodecie. Ta funkcja przebudowuje również kuid table mapy.
3. Jeśli chcesz pozbyć się nieużywanych tekstur gruntu, których teoretycznie nie ma na mapie, ale dalej siedzą w zależnościach, to takie tekstury trzeba wyłączać na czas czyszczenia mapy w CM i stosować pkt 2.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Usuń brakujące dodatki nic nie daje, próbowałem kilka razy z poziomu i trasy i sesji. Mapa wgl nie zgłasza żadnych braków, dopiero jak wejdę w pokaż błędy i ostrzeżenia to tam sie wyświetla cała lista "nieznanych dodatków" kiud2 z końcówką :127 A wiele z nich wgl nie istnieje jako kuid2. To są dodatki najróżniejszych autorów, także dość nowe istniejące na DLS tylko w jednej wersji, którą mam pobraną. Natomiast obawiam się, że jesli puszcze mapę innym użytkownikom to nie będą w stanie pobrać przez DLS poprawnych zależności bo to :127 będzie ich blokowało.
Cholera by to.... nie wiem kiedy i jak mi się to stało, bo u mnie te mapy nie zgłaszają problemów. A mam taki syf w każdej której używam - w moim Holopolu, w Bystrzyckiej Kilana i MegaSudetach Makarona. Wszędzi cała lista - "nieznanych dodatków"
No tak, można to tak zrobić. Tylko dla użytkownika będzie to mało komfortowa robota. Wolałbym się tych wpisów pozbyć. Nie wiem gdzie to jest zaszyte, w Kuid table one nie występują, tam wpisane są poprawne
Znam doskonale ten ból. Kilkanaście razy walczyłem z problemem tych zdublowanych dodatków, z tego co zauważyłem takie artefakty pojawiają się jeśli w trakcie zapisu mapy Trainz albo się wykrzaczy albo zachce mu się przeprowadzić przyspieszoną naprawę bazy danych (brak wyboru dodatków z listy, wstępne zapisywanie pamięci podręcznej).
Próbowałem walczyć z tym na 3 sposoby:
- Usunięcie ręcznie tych dodatków z kuid-listy, nie działa
- Użycie opcji usunięcia brakujących dodatków, działa w większości przypadków ale czasami nie i nie udało mi się namierzyć jakiejś regularności w tym procesie
- Ostateczne i mozolne ale zawsze zdające egzamin skopiowanie całego segmentu na inny świeżo stworzony, usunięcie oryginalnego, zapisanie mapy a następnie stworzenie świeżego segmentu w miejscu usuniętego oryginału i ponowne wklejenie na niego zawartości ze stworzonej kopii.
Życze powodzenia w uporaniu się z tym problemem. Sam pamiętam ile głowiłem się nad tym jak to rozwiązać.
_________________ Trainz: A New Era SP4
Trainz Railroad Simulator 2022 Platinum
Dzięki wam za odpowiedzi, kilku z tych rzeczy próbowałem ale nie poszło. U mnie mapa nie świeci na czerwono, nie zgłasza braków ani błędów. W configu w kuid list nie ma tych elementów :127 więc nawet nie ma tam czego usunąć. Usuwanie brakujących dodatków, naprawa bazy i z poziomu mapy i sesji nie zmienia sytuacji.
Problem jest widoczny po użyciu opcji "pokaż błędy i ostrzeżenia" Wtedy pokazuje się cała lista "dodatek xxxxxxxx jest nieznany"
Nie wyobrażam sobie kopiowania poszczególnych segmentów bo mapa ma ponad 200 kilometrów i to chyba byłoby zabójcze dla mojej psychiki :P
Na razie bawię się w takim stanie w jakim jest. Co do udostępnienia to się zastanowię. Nie chciałbym nikomu narobić bałaganu w TRSie
No dobra mapa sprawdzona przez Dobrego Ludzia w TRS22 i tam zero błędów i ostrzeżeń i wgl się wszystko pobiera i jest na czarno. Czyli nie ma jednak dramatu tylko fovhy trainza - uff