Poprostu za ta sama cene dostaniesz wydajniejszego kompa na AMD. Szczegolnie ze moje doswiadczenie pokazuje ze kontrolery SATA w plytach intela potrafia przymulic. I nie mowie tu o bugu chipsetu sandy bridge ale o porownaniu mostkow intel ich7 do 10 z kontrolerem na PCI albo kontrolerem z chipsetu nvidi lub amd.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 15-11-2012, 14:16
Treder do tych zabawek trzeba jeszcze doliczyć system operacyjny. W sklepie oferują Intela, bo zalega i trzeba wypchnąć, a jak wyczują niekumatego klienta to pchają aż miło. Jak będę kupował następnego to tylko z prockiem AMD.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2012, 14:37
Ryszard to nie tak, akurat sprzedawcy pchają Intela, bo z nim jest mniej problemów po stronie użytkownika (czyt. jest łatwiejszy w obsłudze). Problem jedynie jest taki, że w tej chwili Intel nie ma konkurencyjnego układu dla budżetowego AMD APU.
Alana, tak, ale tylko w przypadku kompów budżetowych, w segmencie maszyn wysoko wydajnych Intel niestety nie ma konkurencji.
Byłem w paru sklepach wszędzie wciskają mi INTEL i3,czy AMD jest gorszy?
Wszędzie będą Ci wciskać, że Intel jest lepszy, choć nie wszędzie mają racje.
Ostatnie platformy APU o których pisał Drstrach to rzeczywiście bardzo dobra propozycja- 5600K należy do drugiej, nieco ulepszonej rodziny procesorów z kartą graficzną (APU). Teścik tutaj:
http://www.benchmark.pl/a...osc-wyniki.html
Podobna konfiguracja w komputroniku wyszła mi o jakieś 400 zł drożej, pewnie więc i tą na AMD da się zbić.
W tej konfiguracji mamy jeszcze do wydania 500 zł (wszystko inne już jest oprócz tego dodatkowego programu), można więc dodać dodatkowe 8GB pamięci (155 zł) i wymienić monitor na np. 24 calowy Samsung 23,6" LCD S24B150BL (5ms, LED, DVI, czarny) za 677, czyli po tych wymianach wyszło by 3069 zł, zostaje 141 zł na ew. robociznę.
Jeśli chcesz taką konfigurację bezpośrednio z tego sklepu, to podrzuć mi na PW mail, to wbiję w konfiguratorze żeby doszła do Ciebie.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 16-11-2012, 16:17
Gral jest cholernie drogi. Polecam sklep także z naszych okolic -> esc.pl jest o wiele taniej niż w gralu, sam tam kupowałem 80% obecnego kompa.
Ewentualnie jakbyś może był zainteresowany obniżeniem kosztów to mam lekko zdekompletowany komp na sprzedaż. Brakuje dysku, zasilacza i karty graficznej, oddam tanio, będziesz mógł wsadzić lepszą kartę graficzną czy szybszy dysk i wyjdzie ci taniej niż obecnie planujesz. Procek szybszy od tego co proponuje strach. Komputer w stanie bardzo dobrym. Ale to tak na marginesie ... :)
dodatkowa informacja - jezeli planujesz ostre granie w trainza zastanow sie nad zakupem 2 dyskow fizycznych - chodzi o to ze stwierdzono eksperymentalnie ze trainz o wiele lepiej pracuje jezeli jest uruchamiany z innego fizycznego dysku niz windows [chodzi o to ze praca systemu, doczytywanie plikow systemowych niespowalnia dzialania trainza]
2 dyski po 320-500gb i na pierwszej partycji dysku pierszego - windows, na drugiej magazyn
na pierwszej partycji dysku drugiego trainz, na drugiej magazyn albo inna wersja trainza :D
Dzięki ALANA za rade.DRSTRACH oto dane programu powiększającego Supernova Magnifier Dla Windows 7
Procesor: Intel Core 2 Duo 2.1Ghz, lub Intel Pentium D 925 3.0Ghz, lub Intel Centrino Duo Mobile 1.66, lub AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+, lub odpowiednik lub szybszy
Pamięć RAM: 1 GB lub więcej
Karta graficzna: minimum 256 MB
karta muzyczna
Dysk twardy: co najmniej 500 MB wolnego miejsca
Połączenie do Internetu.
Wysłany: 18-11-2012, 17:54
No to program nie ma jakichś specjalnych wymagań, obie specyfikacje się łapią.
BTW a propos karty muzycznej, to może zakup ekstra karty zamiast tej na płycie byłby dobrym rozwiązaniem, np. Creative Sound Blaster Audigy SE OEM za 120 zł.
Alana sprawdzałaś to z tym dyskiem? Bo jedyną zaletą jaką widzę, to cache-owanie plików trainza w osobnej pamięci podręcznej dysku. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście granie w Trainz-a zainstalowanego na SSD, ale to nie temat na budżetowe maszyny.
To stary patent na windoze i trainza jeszcze z czasow trainza lupanego [wersja 1.4pl] Chodzi nie tyle o cache co o pagefile i mechanike dysku - glowica niemusi latac od partycji z trainzem do partycji z windoza i na odwrot, w szczegolnosci jak cos sie zapisuje/odczytuje z pagefile a to przyspiesza prace kazdego! programu.
Dzialalo to z trainzem 2004 na celeronie 800 i dawalo solidnego kopa. Bede musiala przejzec wszystkie stare pomysly na przyspieszenie maszynek bo sie okazuje ze waskim gardlem znowu sie robi dysk twardy i plyta glowna.
Wysłany: 19-11-2012, 07:32
Niestety, rozwiązanie na dwa dyski jest trochę droższe, jeden dysk 500GB np. WD Green 500 GB WD5000AZRX 64MB cache SATA/600 kosztuje 270 zł, czyli 1TB to 540 zł zamiast ok. 300.
Jak ma sie worek tego cholerstwa na szafie albo jakis dysk z starego kompa to robi sie to oplacalne. Pm37 dostal odemnie 2x40GB IDE sprzed laaadnych paru lat, postawil winde na jednym, tereske na drugim i mowi ze mu w koncu trainz przestal mulic. [wlasciwie to on przypomnial ta stara sztuczke]
Wniosek - wazne sa 2 dyski jako takie a nie to jak wypasiony i szybki jest dysk.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 19-11-2012, 09:44
Alana dzięki Tobie dowiedziałem się że odkryłem Amerykę , nawet o tym nie wiedząc Zrobiłem to tylko dlatego / na dwa dyski/ żeby się ustrzec przed padaczką z powodu wirusa albo formata. Teraz wiem czemu mimo słabej karty mogę mieć mapę Jamala.
Doctore po kiego dwa. Wystarczy jeden fizyczny i podzielić na partycje.
Edyta: pierwsza partycja systemowa ok. 100GB i dwie po 200GB. Na pierwszej dwusetce gra,a ostatnia na prywatę nie związaną z grą.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 19-11-2012, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
Jak już tak Panie i Panowie o tych dyskach, to ja chcę tęż coś od siebie dodać.
Może warto całkiem zrezygnować z HDD na korzyść SSD
Musimy tylko kupić odpowiednio większy, na pewno powyżej 128GB
Np. Intela 330 180GB teraz jest w morele.net za 459 PLN z wykorzystaniem kodu rabatowego VDX1X4C25L
Albo LiteOn E200 160GB jest za 430 PLN w esc.pl
Jakby wystarczyło 128GB to jest świetny Samsung 830 w cenie od 385 PLN.
Ja rok temu sprawiłem sobie pierwszy dysk SSD - Samsung 470 o pojemności 64GB (realnie 59,62GB)
Dałem za niego 329 PLN za wersję z Norton Ghost 15.0
I z miejsca stałem się entuzjastą tej technologii, jak z 99% użytkowników SSD. Ten 1% to użytkownicy Vertexów od OCZ (problemy z kontrolerem SandForce).
Początkowo nawet nie korzystałem z pełnych możliwości tego SSD. Z powodu Windows XP SP3 korzystałem tylko z trybu IDE, dopiero później przełączyłem na AHCI, a w XP nie jest to takie proste.
Dysk SSD jest niestety mały, to do pary dołożyłem mu dużego HDD Seagate - którego kupiłem jeszcze przed tą powodzią w Tajlandii.
Miesiąc temu dokupiłem drugiego SSD. Wybór padł na LiteOn E200 w wersji 160GB (realnie 149,05) właśnie z myślą żeby przenieść na niego wszystkie partycje z Trainz i innymi grami. Dałem za niego 399 PLN + przesyłka.
Porównanie tych 3 napędów w 3 programach: HD Tune 2.55, ATTO Disk Benchmark 2.47, oraz CrystalDiskMark 3.0.2:
SSD Samsung 470 64GB (partycja z systemem i partycja z TS2012):
SSD LiteOn E200 160GB (partycje z Trainz i grami):
HDD Seagate ST2000DL003 ( testawałem starą partycję z TRS2006 i TC, teraz jest ona na SSD):
To są tylko słupki, które nie oddają tego, jak teraz wszystko szybko się wczytuje.
Warto zwrócić uwagę na czas dostępu w HD Tune, oraz wyniki transferu małych plików 4kB w CDM.
Jak wiemy pliki w trainz, to właśnie w większości takie małe pliki. Nie obchodzi nas żadna fragmentacja plików, a w nowym Defragglerze nawet nie można zrobić defragmentacji dysków SSD. Jest to niepotrzebne, a wręcz szkodliwe.
Wadą SSD są na pewno jeszcze ceny, ale te na szczęście spadają.
Jak ktoś chcę więcej poczytać o dyskach SSD - polecam wątek na forum.purepc.pl: http://forum.purepc.pl/to...d-faq-1-strona/
Wystarczy przeczytać 1 post - FAQ i tak z 5 ostatnich stron.