Jesteś w stanie przedstawić SMART swojego dysku ?
Dla mnie najlepszym programem do tego, jest CrystalDiskInfo: http://crystalmark.info/?lang=enKoniecznie w wersji Portable, Standard Edition. Rozpakowujemy ją sobie do folderu, można go mieć nawet na pendrajwie, odczytuje nawet SMART dysków zewnętrznych.
Po pierwszym uruchomieniu warto zmieni sobie w opcjach CrystalDiskInfo, sposób wyświetlania danych SMART, na: 10 [DEC] ->Menu -> Funkcje -> Advanced Feature -> Wartość RAW -> zmienić na: 10 [DEC]
Czy ten dysk jest jedyny w komputerze? oraz czy masz go podpiętego do pierwszego gniazda, oznaczonego SATA1?
Niestety dalej nie przedstawiłeś specyfikacji swojego PC, zupełnie pomijasz sprawę zasilacza. IMHO takie problemy jak Twój zazwyczaj, wynikają z kiepskiej jakości zasilacza, nie trzymania napięć.
Zobacz na innym forum, na problem z dyskiem, pierwsze pytanie to: "jaki masz zasilacz": http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2531705.html
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 05-03-2014, 17:22
D_M o zasilaczu i policzeniu jego obciążenia pisałem ale nasz kolega wie lepiej co robić. Niestety nie dociera do niego, że podstawową sprawą jest zasilanie i od niego najczęściej zaczynają się kłopoty użytkownika
Taki wynik smart + obiawy blokowania sie komputera to raczej na 100% bad sectory na dysku.
Da sie zrobic - opcje REMAP z programow diagnostycznych dysku MHDD i Victoria z tym ze jezeli dysk jest mocno poryty bad sectorami to takie cos rozwali ci dysk. Czytaj - zrob backup na INNY NOSNIK a najlepiej kup nowy dysk a ten podlacz jako drugi i wtedy probuj naprawy.
Dysk jest w złym stanie, stad te mulenie w grach i bluescreeny. Koniecznie zrób sobie kopie ważnych danych (jeśli się w ogóle da) na inny dysk.
Później procedura proponowana już przez Alanę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
Ja kiedyś ratowałem sobie 2,5 calowego Samsunga 320GB. Dysk nie działał, miał 3 bad sektory i to na samym początku dysku:
Naprawiłem go (Remap) programem Victoria, korzystając z tutorialu od migol21, post z 15 Lipca 2008, z forum elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
Naprawiony dysk działa już z 2 lata, podpięty do tunera dvb-t.
Najpierw zrób jednak sobie kopię całego dysku, a co najmniej ważnych danych !
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 06-03-2014, 17:32
Mam mały problem z programem MHDD:
Nie widzę tutaj mojego dysku, powinien być SATA, a tu nic. Nie wiem o co chodzi. Jest jakiś CDDVD, ale nie wiem czy to to.
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 29-06-2014, 14:13
Żeby nie zakładać nowego tematu to:
Problemy, problemy i jeszcze raz problemy... Komputer strasznie się wiesza, muli, czasami nerwy puszczają i komputer resetuję (Powerem), a jak chce włączyć go ponownie, to pojawia się okno ładownia z klawiszologią BIOSa itp. ale ekran znika dopiero po 10-15 minutach i pojawia się następny:
Czuję się jakby komputer miał z 20 lat. Dodam, że dysk jest nowy, nowiutki z gwarancją.
Komunikaty: S.MA.R.T. Capable but Command Failed , oraz później: S.MA.R.T. Command Failed nie są za ciekawe.
Jak uda Ci się odpalić komputer koniecznie sprawdź SMART tego dysku, najlepiej programem CrystalDiskInfo, o który pisałem kilka postów wcześniej w tym temacie.
Nowe dyski też się psują, ja jednak obstawiałbym że źródłem Twoich problemów z PC jest zasilacz, jego kiepskie napięcia. Stąd te problemy z kolejnym już dyskiem.
Ale najpierw spróbuj - jak już proponowała Alana - wymienić kabel sata (podepnij też dysk do pierwszego kanału na płycie głównej na SATA1, bo teraz masz podpięty na SATA4)
Możesz też spróbować podpiąć inną wtyczkę biegnącą z zasilacza do dysku, możliwe że z samą wtyczką jest coś nie tak.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps