Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 15-04-2008, 13:06 SBL na torze 2 kierunkowym
Witam.
Jestem w trakcie budowy swojej mapki i doszedłem do momentu w którym nie wiem jak postąpić z osygnalizowaniem. Przedstawię rysunek poglądowy.
W jaki sposób skonfigurować SBL 4 stawną aby pociągi sterowane przez AI nie wjeżdżały z obu stacji jednocześnie na ten tor.?? Przy peronach na stacji po prawej stronie znajdują się jeszcze sem wyjazdowe.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
P.S. korzystam z sygnalizacji v3
P.S. Oczywiście SBL ma być w obu kierunkach!!
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 15-04-2008, 13:19, w całości zmieniany 2 razy
SBL konfigurujesz wg. instrukcji podanej jako załącznik do sygnalizacji v. 3.1.
Semafory na linii z SBL maja byc 5 komorowe (wszystkie), zarówno te wjazdowe jak i wyjazdowe.
Acha i jeszcze jedno ... SBL stosuje się zazwyczaj na liniach dwutorowych, więc zastanów się nad sensem stawiania SBL a Twoim odcinku.
na jakims angielskim forum widzialam opis podobnego przypadku
problem rozwiazano stosujac 2 trigery i zasade blokujaca semafor w stanie "stoj"
pomysl jest prosty - na poczatku odcinka stawiasz triger ktory blokuje ci wyjazdowy na odcinek z przeciwnej strony a tuz przez koncem odcinka drugi ktory to odblokuje
komenda nazywala sie o ile pamietam set signal state
a problem z tym ze Tobie sie ziomeczku poprostu nie chce szukac... bo Alana napisala:
"o ile pamieta" a nie kazdy ma super pamiec wiec wystarczylo troche poszukac i zaznaczyc opcje aby szukac w OPISIE!!!