FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Cholerne warstwy
Autor Wiadomość
BartekPu29 
user

Wysłany: 29-07-2017, 11:11   Cholerne warstwy

Każdą wersje Trainza muszą czymś zniszczyć!
po cholere te warstwy...
Pytanie mam takie do Was Ludziska. przed chwilą odpaliłem trs2010 żeby pobudować.
przed tym usunąłem sesje bo tam byla tylko jedna lokomotywka do przejazdzki. Teraz jak załadowałem mapę są na niej tylko tekstury... załamany jestem. Czy cała mapa została skasowana? nie mam żadnych obiektów, torów, niczego poza kolorami...
Pomocy :(

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 29-07-2017, 11:15   

Akurat dla mnie warstwy są bardzo pomocne.
Co do Twojego pytania - jeżeli wszystkie inne obiekty ładowałeś w warstwę sesji, to tak - po jej skasowaniu wszytko, co było do niej przypisane poszło w %^@#. Zobacz, czy nie masz gdzieś autosave'a.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 29-07-2017, 11:15, w całości zmieniany 1 raz  

BartekPu29 
user

Wysłany: 29-07-2017, 11:26   

problem w tym że nie mam... No cóż tym miłym akcentem kończe zabawe z tym symulatorem.
rok pracy poszedł w cholere tylko dlatego ze przesiadlem sie z 2009 na 2010. Bez sensu. Dzięki za odpowiedź, temat do zamknięcia

Bob 
super user

Wysłany: 29-07-2017, 11:58   

Nie ma po co tak się poddawać ;) Miałem kiedyś tak samo lecz z mniejszą mapą. Jak bardzo chcesz już w trainza nie grać to polecam MaSzyne lub Msts-a

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 29-07-2017, 12:04   

Nie poddawaj się. Na warstwach zepsułem w sumie kilka map które obejmowały coś więcej niż stację w lesie. Buduję dalej i nie odpuszczam. dobrym sposobem może być zapisywanie sobie tego co trzeba zrobić i w jaki sposób a potem sobie odznaczać jeżeli gotowe :)

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 29-07-2017, 12:13   

Jak się dłubie mapę, to się edytuje mapę właśnie, a nie sesje, wtedy nie ma bólu pleców. Jak wstawiasz tabor, żeby pojeździć, wówczas zapisuje się to jako sesja. Wychodzi na to, że zamiast pracować na pliku mapy robiłeś to właśnie na sesji i stąd ta sytuacja.

A same warstwy to naprawdę fajny ficzer, tylko trzeba się naumieć korzystać.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 29-07-2017, 12:13, w całości zmieniany 1 raz  

BartekPu29 
user

Wysłany: 29-07-2017, 12:27   

ehhhh no macie rację...
Zresztą długo bym tej rozłąki nie wytrzymał pewnie.
coż, roboty szkoda troche.
Może teraz coś letniego zacznie powstawać...
i w odpowiednich warstwach cholera!
Dzięki za odpowiedzi Panowie.
Pozdrawiam

BartekPu29 
user

Wysłany: 29-07-2017, 20:37   

Wybaczcie proszę post pod postem, ostatnie pytanie i po prostu biorę się do roboty.
Otóż

Oczko i kłódka w oknie sesji podczas tworzenia mapy, ale tak senso stricte budowlano torowej powinno być pozamykane?
Już się nie gniewam na Tereske i mam zamiar zrobić coś większego ;)
Osemaforowanie to już będzie inna baja. Na razie przede mną duuuużo torowisk...

CenariusPL 
super user

Wysłany: 29-07-2017, 21:32   

Praca na warstwach jest ważna zarówno przy modelowaniu, przy grafice jak i tworzeniu map.
Zawsze działamy na pierwsyzm oknie "route-layer" i w niej tworzymy warstwy, ja np. posiadam tak:
tory (w których są tylko tory + semafory)
tory UA (szerokotorowe i wąskotorowe)
obiekty przytorowe (wszelakie budynki i inne obiekty)
trakcja (cała sieć trakcyjna)
trawy 1 (roślinność)
trawy 2 (roślinność 2 warstwa jakby któraś się blokowała)
Gdy na któreś nie działamy wystarczy kłódkę uaktywnić i wtedy jesteśmy pewni że nic się na tym nie wstawi. Uczulam jednak na przypadkowe przesunięcie warstw względem siebie gdyż może mocno to podniszczyć mapę.

Warstwę sesji nie tykam i nie usuwam, przy łączeniu map warstwy zostają, a sesja się nadpisuje.

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 30-07-2017, 20:55   

Jak już niedawno pisałem o warstwach to przypomnę tutaj krótko gdyż też miałem podobne efekty.
Jeśli pracujemy na już istniejącej mapie to połączyć trzeba warstwę trasy do warstwy sesji. Czyli mamy aktywną sesję to klikamy na ikonę połączenia i dodajemy warstwę trasy. Możemy poczekać chwilę aż się połączenie zrealizuje i od razu widać czy wszystkie elementy pozostały na swoich miejscach. W razie czego zawsze jest Undo. Jak już mamy połączone warstwy to przełączamy się na trasę i na niej dokonujemy wszystkich prac. Jak koledzy wspomnieli warstwy sesji nie ruszamy i edytujemy trasę.

Co do tego feralnego przypadku to może poszukaj jeszcze w katalogu Backup czy nie znajdzie się tam jakaś starsza wersja. U mnie robi się tam zapis codziennie o ile codziennie coś tam grzebię.Znajdziesz ten katalog w UserData. Aby wczytać taki backup trzeba zaimportować zawartość bo tam nie ma plików *cdp.

Odpowiedz do tematu