FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Mapy topograficzne
Autor Wiadomość
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1483
Skąd: Pruszków
Wysłany: 10-11-2011, 18:34   

Ok, dzięki:)

Jak tylko wrócę z pracy, to sprawdzę i się odezwę :-D
 
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1483
Skąd: Pruszków
Wysłany: 10-11-2011, 21:49   

Plik jest chwilowo niedostępny.........
 
 
 
pietrek
znawca



Pomógł: 62 razy
Wiek: 56
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2058
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 10-11-2011, 22:19   

Cytat:
Pkt 3 strona 25. Wyraźnie jest tam napisane, co należy zrobić, żeby mapa topograficzna była widoczna w grze. Pamiętaj, że tutka robiłem pod TRS2004, więc ścieżka dostępu w TS2009 jest inna.

U mnie w TS2010 ścieżka wygląda tak:
D:TS2010\TS2010\User Data\ trash\ grodnu (w tym folderze są pliki HOGA - hog00;hog01 itd).
No i oczywiście mapa się wygenerowała i chodzi bez problemów.
Ostatnio zmieniony przez pietrek 10-11-2011, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1483
Skąd: Pruszków
Wysłany: 11-11-2011, 08:53   

Te tekstury już miałem zainstalowane, wypakowywałem je podczas instalacji HOG'a. Sprawdzę jeszcze tylko jak sprawa wygląda z siatką, zamienię ją na 10 metrową
 
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1483
Skąd: Pruszków
Wysłany: 10-03-2012, 10:14   

Mam takie pytanie - czy ktoś mógłby podać jaka jest ścieżka dostępu dla HOG'a w TS2009?

A przy okazji zagadka - o co tutaj chodzi?



W HOG'u przekonwertowałem tylko mapę wysokości.tga oraz plik.gnd, na razie bez tekstur.
_________________
Baron von Schlosserhoffen.
-----------------------------------------------------------
www.kwt.ovh
 
 
 
Pm37 
zaawansowany


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 21 Cze 2009
Posty: 693
Skąd: Katowice
Wysłany: 10-03-2012, 10:20   

Widocznie źle wpisałeś jakąś wartość przy generowaniu terenu w HOG-u. Ten problem jest dla mnie znajomy i nie widzę go po raz pierwszy. Ja bym obstawiał, że musiałeś źle wpisać jakąś wartość na 99%.

Jednakże dawno nie bawiłem się HOGiem, więc nie pamiętam tego wszystkiego tak dobrze i mogę się mylić (jakby co, poprawcie mnie). :)
Ostatnio zmieniony przez Pm37 10-03-2012, 10:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1483
Skąd: Pruszków
Wysłany: 10-03-2012, 10:27   

Nie wydaje CI się, że te ,,góry-doły,, układają się zbyt regularnie w stosunku do szarych linii widocznych na minimapie?

O pomyłce raczej nie ma mowy - teren powinien mieć od 4 do 494 metrów (przynajmniej wg Microdema)

To nie pierwsze moje podejście do HOG, za każdym razem kończy się tak samo - nijak :-?
_________________
Baron von Schlosserhoffen.
-----------------------------------------------------------
www.kwt.ovh
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 10-03-2012, 10:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1112
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 10-03-2012, 11:38   

Przypuszczam, że popełniłeś błąd przy przenoszeniu mapy z Trainzdem do Hoga. Bo dla Hoga ważna jest skala barw mapy, a w traizdem domyślnie jest zdaje się inna niż wymaga tego konwersja do TRS. W którymś poradniku do hoga jest to podane, tylko trzeba uważnie studiować. Zwróć na to uwagę.
 
 
 
polak
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 135
Skąd: Nysa
Wysłany: 10-03-2012, 14:54   

Witam, postanowiłem zrobić sobie mapkę, z pomocą HOG-a i tak o to mam już kilka pytań i problemów, a więc może po kolei. (korzystam z poradnika Jamala )

- Pobrałem Microdema, i gdy go odpalam to mam tylko na tym pasku na górze, gdzie powinno być file, analyze ja mam tylko jakieś Eye doc . Zauważyłem, że Jamal korzystał z wersji 1.0, zaś ja mam wersje 16.0 build 2012.2.8.1 a jego wersja już chyba nie wisi na necie, bo nie sposób ją znaleźć. Jak to rozwiązać? może ktoś już miał podobny problem?

- Chce zrobić na razie za pomocą HOG-a 1 stację, a mianowicie Nysę, lecz nie mogę znaleźć żadnych map topograficznych w skali 1:25000, ma ktoś może jakieś linki? Te wszystkie co podał Jamal, to na peb.pl i reszta wygasły.


Pozdrawiam!
 
 
Dostojny Kocur
znawca
świr



Pomógł: 36 razy
Wiek: 32
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1376
Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 10-03-2012, 15:03   

Ja coś gdzieś może mam na dysku, ale Nysa to dość trudna stacja do zrobienia - masz jakiekolwiek plany stacji?
_________________
www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
 
 
 
polak
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 135
Skąd: Nysa
Wysłany: 10-03-2012, 15:09   

tzn, zgodzę się Nysa to w sumie bardzo trudna stacja do zrobienia w trs, ale mój znajomy mówił, że we Wrocławiu kupił, albo zdobył plany stacji Nysy. Dodatkowo mieszkam ~30m od torów (Widzę, że jesteś z Nysy, to napiszę że od strony Bolesława Śmiałego ) + Mam dostęp do Nastawnii S4, i swobodnie mogę robić zdjęcia nawet chodząc po torach. :). Wybrałem Nysę, głownie to nauki HOG-a i dlatego że mam ją od 12 lat, gdy patrzę przez okno ciągle przed oczami . ;) .



Pozdrawiam.
 
 
Dostojny Kocur
znawca
świr



Pomógł: 36 razy
Wiek: 32
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1376
Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 10-03-2012, 15:13   

Dobra, napisałem na PW więc kwestię Nysy omówimy "poza" forum;)
_________________
www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
 
 
 
Avalkiz
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 48
Skąd: Rybnik
Wysłany: 26-07-2012, 17:14   

To ja też się dorzucę:

tak wyglądają nałożone na siebie trzy pliki: mapa wysokości w formacie .tga, mapka i zarys linii (też w .tga, bez kompresji), jak widać są dobrze spasowane.


A tak to wygląda w TS2010: Wysokość jest OK, ale problem pojawił się przy mapce oraz zarysie linii który nie przefiltrował tego jak należy:

Co robię źle? :|

Edyta: Zarys po usunięciu kanału alfa (dzięki Qdaty :)) przefiltrował juz mapę jak należy. Został jeszcze problem z "popsutą" mapką i teksturowaniem.

Edyta2:
Już naprawione, kwestia doboru odpowiednich ustawień w GIMPie i HOGu :)
Ostatnio zmieniony przez Avalkiz 26-07-2012, 18:02, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
Kamlox
super user


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 126
Skąd: Łódź
Wysłany: 14-08-2012, 20:10   

czy można się dowiedzieć jakie to ustawienia gdyż mam identyczny problem??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group