Wysłany: 17-12-2008, 19:44 Wot co maszyna zdziełała. Czyli problemy z grafą.
Witam ;) Od kilku dni borykam się z problemem zrzucania kompa na tak zwany niebieski ekran śmierci. Poprzedza to pojawienie się czerwonych kwadratów lub prostokątów. podczas gry. Zazwyczaj to występuje na zaawansowanych graficzne grach np. railsimulator, tu gta IV:
Sprzęt:
Intel Core 2 duo
GeForce 8600 GTS
2GB Ram
Asus P5B
Stery grafy: Wer. 180.84 (specjalnie stworzone dla GTA na geforce [podwyższają około 10fps])
Z początku myślałem że za ciepło karcie albo po zdjęciu obudowy, problem nadal występuje :/
Ostatnio zmieniony przez Wariat 17-12-2008, 19:45, w całości zmieniany 2 razy
Kup puszke z sprezonym powietrzem i przedmuchaj radiator karty i CPU, takie cos [artefakty] to zwykle ciepelko na grafie, sprobuj przy otwartej obudowie podstawic jakas farelelke czy inny wiatrak z nawiewem zimnego powietrza na ta okolice PC, mialam bardzo podobny przypadek i tak ustawiona farelka pomogla doraznie a potem karte wymienilismy.
Napisz jeszcze co masz za zasilacz [typ, moc, producent] bo to drugi podejzany.
Na początek off http://www.joemonster.org...padek_GTA_IV_PC no i teraz konkretniej. Ta karta którą posiadasz to niestety ale jest za słabiutka na GTA jak zresztą i cała reszta kart! Abyś przypadkiem jej nie zamordował! I myślę że czyszczenie tu nic nie da po prostu zarzynasz grafę!
_________________ Nil satis nisi optimum.
Ostatnio zmieniony przez jamie78 17-12-2008, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
Zdjęcie obudowy wbrew pozorom tylko pogarsza wentylację bo powoduje zastój powietrza. Dokup dodatkowy wentylator do obudowy 8cm lub 12cm. Jeśli masz wlot powietrza w obudowie z boku na dole (akurat pod grafą) to zamontuj wentylator pod zasilaczem tak aby wyciągał powietrze. Karta dostanie porcję chłodnego powietrza prosto z wlotu. Jeśli nie masz tam wlotu to zamontuj wentylator z przodu obudowy na dole tak aby nadmuchiwał powietrze do wnętrza. Oczywiście możesz kupić dwa i zamontować w obu wymienionych przeze mnie miejscach. Polecam Arctic Cooling, są ciche, tanie i wydajne. W ten sposób poprawisz cyrkulację powietrza wewnątrz obudowy. Możesz też wymienić chłodzenie na karcie na lepszy markowy zestaw.