Wysłany: 26-04-2009, 16:33 Spowolnienie działania systemu
Po podłączeniu urządzenia wielofunkcyjnego Lexmark x3550 ( złączem USB 2.0 ), komputer znacznie zwolnił swoją pracę. Wszystko uruchamia się dwa razy wolniej. Również sam start systemu odbywa się dużo, dużo wolniej. Drukarka została zainstalowana poprawnie i drukuje bez zarzutu.
Cały komputer został przeskanowany antywirusem itp. Nic nie wykryto.
System Windows uznaje drukarkę ( urządzenie wielofunkcyjne ) za urządzenie, które wpływa na "zwolnienie zamykania systemu".
Jest jakaś metoda, która przywróci prawidłowe funkcjonowanie komputera? Czym takie zachowanie systemu może być spowodowane?
Wydaje mi się, iż spowodowane może to być tym, że komputer ma za mało pamięci operacyjnej i nie radzi sobie po prostu z tyloma urządzeniami na raz. Sama Vista przecież pochłania jej strasznie dużo.
Konfiguracja komputera:
procesor - Intel Core 2 Duo E4300 - 1,8 GHz ( x2 )
pamięć - 1022 MB
grafika - NVIDIA GeForce 7300GS - 506MB
ekran - Flatron W2242S - 1680 x 1050
system - Windows Vista Home Premium - 64 bitowa PL 6.0
wersja programu DirectX - 10
dysk - 300GB ( producenta nie pamiętam )
Ostatnio zmieniony przez TRRI_ 26-04-2009, 16:39, w całości zmieniany 2 razy
Być może stało się tak, że jak (jeżeli) instalowałeś oprogramowanie od urządzenia to zainstalowały się wszystkie dodatkowe programiki (do przeglądania zdjęć, skaner, kopiarka etc.) i może domyślnie ładują (uruchamiają) się razem System Windows, przez co ten ostatni dłużej się ładuje.
Wejdz w start->programy->autostart i poprostu prawym myszki usuń te które są tam. Niespowoduje to żadnych komplikacji a jedynie przyspieszy uruchamianie się systemu. Co do ilości pamięci RAM to masz rację - troszkę mało jak na vistę. Jeśli chcesz podejżeć stan użucia pamięci wciśnij jednocześnie prawy ALT+CTRL+DEL pokaże ci sie okno i wybież menedżer zadań. W zakładce wydajność będziesz miał podgląd na użycie pamięci i procesora.
Ostatnio zmieniony przez matys73 26-04-2009, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Zużycie procesora, przy włączonym gg, przeglądarce internetowej wynosi ok. 10% natomiast pamięci aż ok. 800MB.
Ale panowie co do uruchamianych programików przy starcie systemu, są oczywiście tylko podstawowe. A żadnych dodatkowych programów nie instalowałem przy oprogramowaniu drukarki, nie jestem zielony w tym temacie, z informatyka mam do czynienia na codzień, także wiecie :}.
Więc w każdym razie problem istnieje dalej. Mam nadzieje, że da się to jednak jakoś rozwiązać bez ingerencji żadnego informatyka.