FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Latarnie uliczne - jak je poprawnie zrobić w gmax?
Autor Wiadomość
Jac(e)kNorris
nowy

Wysłany: 05-09-2009, 18:18   Latarnie uliczne - jak je poprawnie zrobić w gmax?

Myślę, że zaproponowany przeze mnie temat będzie ciekawy.

Moje pytanie - przyznaję - jest trochę "prowokacyjne". Ale własnie takie ma być.

W "CCG" można "do woli" poczytać o tworzeniu dodatków typu Scenery do TRS2004.
Na temat tworzenia dodatku typu Scenery dla TRS 2004 (budynek z widokiem nocnym!) sporo też można się dowiedzieć tu (kliknij na "tu").

Jednak ani "CCG" ani powyższy tutorial na www - nie zaspakajają w najmniejszym nawet stopniu pytania z tematu posta:
- jak, korzystając z gmax'a, zrobić latarnię (uliczną, peronową - lub dowolną inną) - taką co to za dnia wygląda jak źródło światła na słupie - a nocą... A nocą nie dość, że wygląda tak samo jak za dnia - to jeszcze świeci i oświetla podłoże pod sobą?
Może ktoś z życzliwych twórców dodatków do TRS 2004 podeśle linka do strony www, na której jest to dokładnie i szczegółowo wyjaśnione (niekoniecznie po angielsku)?
I nie mam tu na myśli pytania: "jak sprawić, żeby latarnia świeciła do północy a potem zgasła?" - albo "jak sprawić, żeby latarnia świeciła całą noc?". To akurat wyjaśnia "CCG".
Mam na myśli pytanie: "jak stworzyć latarnię, która nocą także świeci i oświetla podłoże pod sobą?"
Zapewne niezbędna w widoku nocnym jest płaszczyzna ("plane"), która za pomocą "Material Editor" będzie miała przypisaną teksturę "plamy świetlnej" generowanej przez latarnię na gruncie.
To domysły. Jednak wciąż i ciągle pozostają aktualne pytania:
- jak prawidłowo stworzyć, oteksturować i wyeksportować taki dodatek z gmax'a?
- co powinno być wpisane w pliku "config.txt?
- jak zrobić tego typu dodatek począwszy od tworzenia w gmax'ie - poprzez kolejne kroki eksportu dodatku - do odpowiednich (i koniecznych) wpisów w pliku "config.txt" dodatku.

Ewentualne wyjaśnienia - moim zdaniem - powinny "korelować" z tutorialem tworzenia budynku z widokiem nocnym ze strony www przytoczonej przeze mnie powyżej...
Pozdrawiam Was serdecznie!
Ostatnio zmieniony przez Jac(e)kNorris 05-09-2009, 18:31, w całości zmieniany 4 razy  

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 05-09-2009, 21:39   

Chciałbym podpiąć się pod Twoje pytanie. Mianowicie w jaki sposób można sprawić aby obiekt "rozciągliwy" (spline) działał z widokiem nocnym?

Co do Twojego pytania, należy wymodelować dany dodatek na dwa sposoby.

1: Wymodelowanie obiektu (lampy) wraz z dodatkową płaszczyzną odpowiedzialną za oświetlenie. Cały myk polega na odpowiednim wyeksportowaniu dodatku do formatu IM. Jako pierwszą cześć eksportujesz TYLKO obiekt (lampę), zaznaczając ją i używając opcji "export selected". Nadajesz jej odpowiednią nazwę ( przykładowo lampa.IM), zapisujesz i dorzucasz tekstury jak przy użyciu opcji "resource collector".
W folderze do którego eksportujesz owy obiekt (lampę) tworzysz dodatkowy folder (noc lub night jak wolisz). Do tego folderu przy użyciu opcji "export selected" eksportujesz zaznaczoną płaszczyznę (oświetlenie), zapisujesz jako lampa_noc.IM i dorzucasz tekstury jak przy użyciu opcji "resource collector".

W configu powinien znaleźć się zapis:
nightmode "lamp"
night "lampa_noc"

Przy czym TRS sam znajdzie plik (lampa_noc) w folderze noc. Przy czym zamiast wpisu lamp w nightmode możesz użyć wpisów:

- wartość home włącza nocny widok obiektu o zmierzchu
i wyłącza ten widok w trakcie trwania nocy
(np. domownicy kładą się spać).
- wartość lamp włącza widok nocny obiektu o zmierzchu
i wyłącza go o świcie.
- wartość constant powoduje włączenie nocnego widoku
obiektu przez całą dobę (nie marnuj prądu! ☺).

2: Polega na osobnym stworzeniu obiektu ( lampy) i padającego światła.
Tworzysz obiekt (lampę ) i eksportujesz do formatu IM. UWAGA należy zapamiętać współrzędne miejsca gdzie powinna znajdować się płaszczyzna (światło).
W osobnej operacji tworzysz SAMĄ płaszczyznę (światło) na odpowiednich współrzędnych i eksportujesz do formatu IM. Zapisujesz w folderze noc/ night w głównym folderze dodatku i dodajesz odpowiednie wpisy w config.txt.

Pozdrawiam.
P.S. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi.
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 05-09-2009, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 05-09-2009, 21:54   

Obiekt rozciagliwy nie moze miec trybu nocnego przynajmniej do wersji 2009, a jak jest w tej to sie zorientowac trzeba ;)

Odpowiedz do tematu