Witam na własne potrzeby (jak na razie) próbowałem stworzyc prosty dodatek takiej oto windy:
, zrobiłem config. zgodnie jak myślę z CCG:
kuid
<kuid:397022:101>
region
"Poland"
type
"Skrajnia"
kuid-table {
}
obsolete-table{
}
trainz-build
2.4
category-region-0
"US"
category-region-1
"PL"
categoty-era-0
"1970s"
category-era-1
"1980s"
category-era-2
"1990s"
category-era-3
"2000s"
category-era-4
"2010s"
category-class
"BR"
asset-filename
"bud"
description
"bud"
thumbnail
usrename
"Winda_Wroclaw"
author
"pietrek"
organisation
"pietrek"
contact-email
contact-website
license
"Wprowadzanie zmian w mapach/modelach dla wasnych potrzeb zezwolone."
kind
"scenery"
No i w momencie jak próbuje wyeksportowć do gry to Content Dispatcher wyświetla taki błąd:
The following reguired tag was not found in config.txt
category-region-0
No nie wiem co mu nie pasuje. Ten wpis zmieniałem na różne sposoby, to co tylko znalazłem w CCG i zawsze wyskakuje ten sam błąd.
Co dwie pary oczu to nie jedna, oczywiście poprawię ten mesh-table - dzęki za zwrócenie uwagi. Ale jako uczeń 1-szej klasy tych błędów popełnie pewnie jeszcze trochę, zanim zatrybie jak dobrze robić. Na naukę nigdy nie jest zapóźno.
Sony25 ten region wywaliłem, zostawiłem category-region-1 PL, ale nic to nie zmieniło. Myślę że błąd zrobiłem gdzie indziej (tylko gdzie?). Dziś już nie mam do nigo siły, ale od jutra znowu będę go męczył.
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 02-02-2009, 22:38
Jezeli Content Dispatcher drze sie o category-region badz category-era to trzeba wywalic i napisac od nowa to w configu oidp bo on tego nie chwyta czasami. A co do mesh-table - w wyzszych wersjach gry bywa z tym problem gdy nie ma tej sekcji, a TRS2004 jest pierwszym ktory taka sekcje wprowadzil wiec i w CCG o niej jest. A zeby nie bylo - bledy w configach widzialem juz takie ze nic mnie nie zaskoczy ;) i to u czasem naprawde doswiadczonych tworcow ;) wiec warto sie tego nauczyc - jedna z legend z forum Auranu mowi ze CMP powstalo wlasnie przez to ze ludzie w configach wymyslali cuda niewidy.
Całe życie sie uczymy, a glupim umieramy. No ale uczyć się trzeba.
W pierwzej kolejności jeszcze raz sobie zrobię tą windę - raz aby nabyć wprawy, a dwa że może coś tam namieszałem przy jego robieniu a błąd wywala dopiero przy pliku config.
Sony25 skorzystam, jak będę miał wyniki to dam znać.
No skorzystałem z config. Soniego25 i zadziałało (ale nie do końca). Były problemy z pojawieniem się dodatku ale po czytaniu innego wątku z podobnym problem zrobiłem tak jak tam wyjaśnione było (nie zadziałało), ale zmieniłem nazwę folderu na mój kuid z nr dodatku i w TOE się pokazał, w TRsie też jest - ale nie do końca. Jeżeli go wstawiam (przy zamykaniu TRsa pyta czy zapisać zmiany - wstawienie tej windy - tak jakby tam była), ale samego dodatku nie widać.
Config. wygląda tak:
kuid <kuid:397022:111001>
region "Poland"
light 1
type "skrajnia"
description "Winda_Wroclaw"
trainz-build 2
asset-filename "winda_wroclaw"
category-class "BR"
category-region-0 "PL"
category-era-0 2007
scenery"
username "winda_wroclaw"
author "pietrek"
organisation "xxx"
contact-email "pietrekspzoo@wp.pl"
contact-website "R"
license "'Wprowadzanie zmian w mapach/modelach dla wlasnych potrzeb zezwolone."
kind "scenery"
folder wygląda tak:
bo jak był folder zapisany nazwą dodatku to TOE pokazywał brak ścieżki dostępu, a no i jeszcze jedno - po wgraniu dodatku i otwarciu TOE pokazuje sie taki zapis:
The following folders do not contain a "config.txt" file and have not been listed.
You might want to delete the folder and reinstall the item.
Right-click an entry and choose 'Find Target' to display the folder:
D:\GRY\World\custom\World\Custom\
Nie wiem czy to ma jakiś związek. Jeżeli ściągałem jakieś inne dodatki to niektóre pomimo tego że dobrze się ściągały i instalowały i tak nie dało się ich postawić na mapie były nie widoczne, podobnie jak ta winda.
W linijce asset-filename musi być wpisana nazwa z eksportu. Username to linijka odpowiadająca za wyświetlanie nazwy w TRSie także nie musi być taka jak nazwa pliku wyeksportowanego. Nazwa folderu również nie musi być taka sama jak plik wyeksportowany.
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 05-02-2009, 17:01
Wywal asset-filename i wstaw to:
mesh-table {
default {
mesh winda_wroclaw.im
auto-create 1
}
}
Do tego po category-era-0 masz jakies scenery wpisane. A i rok w category-era-0 nie moze byc 2007 - tu sie musza znalezc pelne lata np. "1990's" (w CCG to jest).
No i poprawiłem z CCG w ręce i z waszą pomocą. Przy pakowaniu nie było problemu.
Po zainstalowaniu TOE nie pokazał też żadnych błędów. Paczka wypakowała się prawidłowo.
Pomimo tego że w TR-esie niby jest, to nie można go nigdzie postawić, tzn. przy wyjściu z gry pyta czy zapisać zmiany. Ale nic nowego nie widać (chodzi mi o ten wyeksportowany dodatek). Poprostu jest niewidoczny. Porownałem sobie nawet zawartość folderów (mojego i jakiegoś podobnego) i nie znalazłem różnic. No i mam zong.
A przeglądałem forum poszukując roziwązania takiego problemu i nie znalazłem, może źle szukałem.
_________________ Pietrek
Ostatnio zmieniony przez pietrek 07-02-2009, 22:29, w całości zmieniany 1 raz
Spróbuje na Twoim config. ale podejrzewam że coś jest nie tak właśnie z:
Cytat:
Jeśli coś będzie cały czas nie tak, to jest jakiś babol w siatce modelu lub z Tex.
, więc jak mi nie pójdzie na nim, to zacznę jeszcze raz.
Zastosowałem textury 64/128 (razy2), może małe? Przy wymiarach 1,3m szerokość;0,9m długość i 2,3m wysokość.
_________________ Pietrek
Ostatnio zmieniony przez pietrek 08-02-2009, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
pawulonn1 - nie tego nie robiłem, no ale nic straconego spróbuje.
Sony25 - rozumiem że tak jak robi pawulonn1 jest błędem jeżeli trzeba później jeszcze coś poprawiać?
Jeżeli wszystko jest złączone w 1 bryłę a chcesz np poprawić komin i trzeba np coś z niego odjąć to wali się teksturowanie na całej bryle a nie tylko kominie, czyli czeka teksturowanie obiektu od nowa.
Tak myślałem, że o to Tobie chodzi. Nic nie szkodzi narazie chciałbym zobaczyć co też z tej mojej twórczości wyszło. A jestem pewien że do jakielkowiek publikacji nie będzie się nadawać to co mi szkodzi spróbować? Chciałbym tylko zobaczyć go w geodecie.
Tak na marginesie przy tej mojej twórczości w Gmax korzystałem z tutka ściągniętego z MSTS (tak to się chyba pisze), nasz też mam, ale tamtem bardziej do mnie przemawiał. Myślę że dla samych tekstur nie ma to znaczenia (tam się trochę inaczej robi niż w tym który jest u nas).
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Malbork
Wysłany: 08-02-2009, 18:55
Sony... chodziło mi o zapis tex. na obiekcie a nie na jego spajaniu w jedną bryłę.
No faktycznie ta siatka jest spojona... ale ja nie o tym... to foto miałem akurat pod ręką.
Sony... chodziło mi o zapis tex. na obiekcie a nie na jego spajaniu w jedną bryłę.
No faktycznie ta siatka jest spojona... ale ja nie o tym... to foto miałem akurat pod ręką.
Podczas exportu z Gmaxa taki plik się nie utworzył. Czy on sie sam tworzy w trakcie exportu? Czy trzeba samemu taki plik zrobić? w tutku od VCRDN nic na ten temat nie znalazłem, w CCG też chyba na taki plik nie trafiłem.