Wysłany: 16-02-2014, 10:57 Dyskusja na temat wielkości tekstur
Cześć. Od wczoraj staram się stworzyć model warsztatu z Sierpca. Model oraz mapowanie mam zrobione. Teraz zastanawiam się jaki rozmiar tekstury będzie optymalny dla modelu.
Ok. Na obecną chwilę model ma 256 pikseli na piętro. Zapomniałem dodać ze mapowanie jest zawarte na jednej teksturze. Model ma 16 trójkątów.
Na moje oko to taki model powinien mieć 14 trójkątów. Obstawiam, że nie usunąłeś ściany boxa która obecnie znajduje się pod budynkiem. Trzeba to usunąć opcją Edit Mesh -> polygon -> zaznaczyć właściwy-> delete
Tekstura dobrze że jest jedna ale przypuszczam, że wystarczyłaby w wielkości 256x256 pikseli plus dobre wyostrzenie. To bardzo mały obiekt, typowo drugoplanowy i nie warto marnować na niego zasobów gry.
Co do eksportu. Oglądałeś jakieś podobne obiekty innych twórców? Patrzyłeś jakie pliki zawierają foldery tych dodatków? Porównaj to ze swoim, może nie wrzuciłeś do folderu pliku txt? Na początku modelarskiej drogi najlepiej podpatrywać dodatki innych bardziej doświadczonych twórców. Analiza jak oni to robią zazwyczaj pozwala szybko rozwinąć warsztat, bez niepotrzebnego odkrywania koła na nowo
Wysłany: 16-02-2014, 11:51
Mea culpa, podczas tworzenia dachu użyłem Pyramid przez co podstawa składa się z 4 face, to jest do poprawki. Tekstura już jest zmniejszona.
Jednak wydaje się to być problem z eksportem siatki. Sklonowałem budkę dróżnika i chciałem zastąpić siatkę oryginalną na moją i cały czas wyskakiwał komunikat że nie można jej wczytać. Nie wiem też zbytnio jakie parametry ustawić przy eksporcie.
-Spróbuj jeszcze 'use default colours' w exporterze, to może byc Twój problem. Rozumiem, że to 3dsmax?
-ostatnia rzecz - plik tga powinien być w formie nieskompresowanej i miec przy takim budynku 24bit (czyli w exporterze z programu graficznego musi byc wyłączona opcja 'użyj kompresji').
Wysłany: 17-02-2014, 16:55
samplaire napisał/a:
-siatkę nazwałeś tak samo jak ta zastępowana?
Myślę że to nie ma znaczenia ponieważ ja dopiero tworze model w CCP przez co ja ustawiam jej nazwę.
samplaire napisał/a:
-Spróbuj jeszcze 'use default colours' w exporterze, to może byc Twój problem. Rozumiem, że to 3dsmax?
Tak, używam 3dsMaxa 7. Skrypty do eksportu pobrałem od kangurów. Ustawienie "Use default colors" nie pomaga.
samplaire napisał/a:
-ostatnia rzecz - plik tga powinien być w formie nieskompresowanej i miec przy takim budynku 24bit (czyli w exporterze z programu graficznego musi byc wyłączona opcja 'użyj kompresji').