FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wizyta na 137 - opowiadanie
Autor Wiadomość
Tata Muminka
znawca

Wysłany: 12-08-2009, 02:17   Wizyta na 137 - opowiadanie

Postanowiłem opisać mój pobyt na podsudeckiej.

W sobotę 8.08 wybralismy się w 5 osób na podsudecką. Mieliśmy wyjechać o godzinie 6 rano bowiem o tej godzinie mialy dojechać do nas Orkanem z Ostrowa 3 inne osoby. okazało się, że ostatnio Orkan ma do 4 godzin opóźnienia i byłoby ryzykowne jakby się spóźnił. Koledzy więc przyjechaly do Kluczborka o godzinie 1 i 4 godziny spedzily na dworcu. :)
O 5:20 wyjechalismy do Głuchołazy bowiem tam mielismy zacząć naszą fotograficzną wycieczkę. Gdy już tam dojechalismy odrazu skierowaliśmy się na dworzec by zobaczyć rozklad PKP. Co ciekawe - wg cegły oraz hafasa z Głuchołazy do Czech odjeżdżają tylko 2 pociągi w ciągu dnia. Prawda jest inna - pociągi CD jadą od strony Krnova i wjeżdżają na teren Polski co godzinę. na stacji w Głuchołazach następuje zmiana kierunku i skład jedzie dalej do Jesenika. Tak samo jest w odwrotnym kierunku. Są to pociągi osobowe (osobni vlak), przyśpieszony (spesny vlak) oraz pospieszne (rychlik). No, ale jak zwykle u nas nie ma o tym informacji oprócz tej na dworcu.
Po spiasaniu rozkładu pojechaliśmy przed Głuchołazy, gdzie znaleźliśmy malowaniczy łuk. Po około 20 minutach czekania pojawil się rychlik relacji Ostrava - Jesenik. Wagon sterowniczy z 2 wagonami.
. Po zrobieniu zdjęcia natychmiast pojechalismy ponownie do Głuchołaz by łapać tym razem wagon spalinowy. Warto wpomnieć, że owy wagon doczepny jest także wagonem sterowniczym.
Tory w Głucholazach biegną na nasypie i naprawdę cieżko znaleźć na tam miejsce do zrobienia zdjęcia. My wybraliśmy miejsce, obok nieczynnego już (też mi nowość) dworca Głuchołazy Zdrój. Kilka słów: Na stacji tory w kierunku Czech rozdzielają się na 3 kierunki:
- Krnov
- Jesenik
- Głuchołazy Zdrój.
Głuchołazy Zdrój jest stacją końcową, natomiast obok nasypem biegnie linia do Jesenika. warto wpomnieć, że owy budynek jest w centrum miasta natomiast stacja Gluchalazy leży na uboczu. To powoduje male zainteresowanie koleją.
Wracamy do tematu fotografii. Gdy dojechalismy na miejsce po schodach na nasyp wchodziła dróżniczka by ręcznie zamknąć przejazd znajdujący się około 200 m od budki. W tym miejscu jest mała platforma. Fajnie wyglądaliśmy w 5 osób z aparatami + dróżniczka na tym małym skrawku wolnej przestrzeni.
Krótki dialog:
- Wiecie, że tutaj nie możecie być (z usmiechem)
- Nas tu nie ma (szybka risposta z mojej strony)
Po chwili pojawił się skład:

Po zrobieniu tego zdjęcia pojechalismy dalej w miasto szukając miejsca na sklad wagonowy jadący z Jesenika do Nysy. Jest prowadzony lokomotywą spalinową. w Głuchołazach następuje zamiana maszyn. Wagony z Opola przyprowadzone SU42 są zabierane przez lokomotywę czeską do Jesenika a czeskie do Nysy przez SU42. Szukanie miejsca okazało się cholernie trudne, bowiem nie było miejsca na ustawienie się - ciasno.
udało nam się jednak coś znaleźć:

Spesny vlak z Jesenika wjeżdża do Głuchołaz. Na stacji czeskie wagony pojadą do Nysy a wagony PKP do Ostruznej,.
Po zrobieniu zdjęcia pojechalismy szybko na stację w Głuchołazach by zrobić zdjęcie skladu powrotnego.

Spesny vlak do Ostruznej wyjeżdża ze stacji w Głuchołazach. W składzie 3 wagony I klasy. 3 Wagony I klasy - spowodowane było to jakąś imprezą w Jeseniku (był tam parowóz). Teraz patrząc na zdjęcie mozna zobaczyć jak rozwidlaja się tory. Po prawej widać nasyp do Krnova a po lewej niewidoczne schodzące w dół tory do Głuchołaz Miasta. Wspomnę, że skład byl filmowany przez osobę z lokalnej czeskiej TV. Na tym skończyły się nasze czeskie foto. Czas na podsudecką.
Pojechaliśmy na początku do Nowego Świętowa, jadnak po dotarciu pojechaliśmy na przystanek Nowy Las - około 5 km od Nowego Świętowa. Ogólnie zadupie jednak nie zarośnięte. Po 20 minutach dojechal do nas 6 fotograf - Wilu.
Przyjechał od z Kędzierzyna Koźla SA134-012:
.
Po chwili nasza paczka się rozdzieliła - ja zostalem z 3 osobami z Ostrowa na podsudeckiej a kolega z Kluczborka z Wilem pojechali do Czech na foty.
Podeszliśmy w 4 kawałek do przodu na przejazd. Po chwili mial jechać szynobus do KK z Nysy:
. potem przez godzinę nic się nie działo. Gadka szmatka itp. W oddali pracowały kombajny. uszlyszeliśmy jakby trąbianie jednak wzieliśmy je za odgłosy maszyn rolniczych. Po chwili jednak w radiu glosił sie mechanik do Nowego Świętowa. Popatrzylismy w stronę KK i w oddali zobzcayliśmy światła - nareszcie coś jedzie - jednak pod slońce. :/ Trudno trzeba kombinować. O kurna to luzak :!: więc mozna focić go także z tyłu.
. Nareszcie coś pojechało. Pojechaliśmy na podsudecką w sobote a wiadomo jak to jest w weekend z ruchem. Po jakiejś godzinie pojawił sie Piotr alias SU46-024. No to kolejna osoba poznana. Postanowilismy się zabrać do Nowego Świętowa autem, jednak 6 osób do skody - ciężko bedzie. Postanowiłem do Nowego Świętowa iść z buta (jakieś 3 km) zabral się ze mną kolega z Ostrowa. W razie czego złapiemy jakiś skład. Jednak się zrogo pomyliłem. Nic nie pojechało. Do Świętowa poszliśmy bowiem do Głuchołaz mial jechać sklad wagonowy a tam zjeżdża ze 137-mki. W Nowym Świętowie ustawiliśmy się do zdjęcia - jak na złość zaszło słońce:

Po zrobieniu zdjęcia poszliśmy pod nastawnię spytać się o jakiś skład. A zapomniałem wspomnieć, że z dwie godziny wcześniej kolega z Ostrowa zadzwinił do kamieńca i się zapytał czy coś jedzie. Dyspozytor powiedział mu, że szukują skład na KK, więc wiedzieliśmy, że na 100% coś pojedzie. Osoba w nastawni była miła i nie zdziwiła jej obecność fotografów - wszak Nowy Świętów jest ciągle fotografowany ;)
Po chwili usłyszeliśmy Rp1. Szybko znaleźliśmy miejsce. Na szczęście słońce na chwilę się pojawiło:

Po zrobieniu tego zdjęcia jeszcze chwilę pogadaliśmy z Piotrem i sie pożegnaliśmy. Postanowilismy wracać na p.o. Nowy Las. Jednak chcieliśmy złapać jeszcze szynobus z KK do Nysy. Słońce, które było za chmurami akurat na szynobus na chwilę wyszlo zza chmur.
.
Po zrobieniu zdjęcia poszliśmy w stronę Nowego Lasu. Dotarcie tam zajęło nam około 40 minut. Po drodze dodatkowo zfotografowalismy szynobus z Nysy do KK.

Zdjęcie zrobiliśmy dokładnie o 14:57 a kolejne o...17:23. Przez ten czas nic nie jechało- nuuuda. Siedzielismy na przejeździe w polu "umierając" z pragnienia. Totalne nudy.
Po 17 zadzwonił Piotrek z informacją, że od Nysy jedzie do nas 311D z PCC - fuck pod słońce. :/ Potem kolejny telefon - jedzie do nas osobowy na wagonach do KK - znowu pod słońce. :/
W zasadzie był on opoźniony. Od strony KK miał jechać szynobus do Nysy. Najpierw zrobilismy zdjęcie SA103-013 do Nysy:

, by po 30 sekundach dobiec do "Andrzeja" by zfotografować skład wagonowy na SM42-313:
.
Po około 20 minutach nadjechal skład z 311D z PCC Rail - ten o którym mówił Piotr.

Po zrobieniu zdjęcia udaliśmy się na p.o. Nowy Las (około 500 m), bowiem miał tam dojechać Jakub z Wilem z Czech. W radiu nagle usłyszeliśmy jak głosi sie mechanik do Nowego Świętowa. W oddali zobaczyliśmy światła składu - towar :!:
Szybko nazad na przejazd z ledwością zdążyliśmy tam dobiec - w biegu ustawiałem aparat. Fuksem udalo mi się zrobić zdjęcie - zapomniałem ściągnąć polara co dało dobre efekty - niebo się nie przepaliło bowiem słońce bylo za chmurami. Dodatkowo obo stojący kombajn robił za motyw. Okazało się, że jest to juz drugi skład z 311D z PCC Rail. No wreszcie się coś ruszyło.

Po tym poszlismy wreszcie na p.o. Nowy Las, gdzie po 15 minutach przyjechał Jakub - Wilu został z Prudniku bowiem 6 na forda smax-a to i tak za dużo. Zreszta dostał polecenie informowania nas o składach od strony KK. I tu dał ciała. Widzial bowiem sygnał S1 od strony KK podany okolo 10 - 15 minut przed przyjazdem składu a dal nam znać gdzieś 5 minut przed. W efekcie skład przejechal nam przed oczami w Prudniku :evil: Szkoda.
Pojechalismy za Prudnik na wiadukt pod którym idzie DK40 oraz tory 137-mki. Na nim jest jakaś droga powiatowa czy coś. Z wiadutu mieliśmy piekny widok. Nagle telefon od Piotrka, że jedzie do nas od Nysy kolejny 311D :!: W tym samym czasie miał jechać skład wagonowy z KK do Nysy. ustawiliśmy się w 6 na wiadukcie z aparatami (Olympus SP510 x2 , Panasonic FZ18 x 3 i sonyH3). Po chwili jechał sklad z SM42-313 a z wiaduktu mieliśmy piekny widok.

Po 10 minutach nadjechal wpomniany juz wcześniej skład z 311D-18 od strony Nysy - zachodzące słońce oraz Prudnik robilo za motyw:
.
Normalnie byliśmy w szoku z ruchem. I jeszcze takie składy. Co chcieć więcej? Ano nagle w radiu slyszymy rozmowę mechanik - Prudnik. Po 10 minutach w oddali zamigotały światła - fuck 311D :!: Normalnie szok - 4 w ciągu 2 godzin i jeszcze dodatkowo z TEM2-282:
.
Po tej fotce pojechalismy na p.o. Dytmarów (jakieś 3 km) bowiem Wilu mial z niego jechać zugiem do KK. Tam podadaliśmy z 20 minut. Podsudecka pożegnała nas składem wagonowym:

Piękne zakończenie dnia. Ostatnio słyszałem, że w sobotę nie warto jechać bo nie ma ruchu. Okazało się inaczej. gdy powiedzialem to osobie, która mi odradzała wyjazd skwitowala to jednym słowem - ku..a :!:
Dlatego też ponownie mam zamiar tam jechać. Ogólnie owe zdjęcia oraz opowiadanie to tylko kilka zdjęć z ogromnej aktualizacji na mojej galerii - dokladnie pojawilo się tam 137 zdjęć a ich całkowita ilość wynosi 2365

Uff - jeśli są błędy to sorry - jest po drugiej nad ranem.

K*O*N*I*E*C
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 12-08-2009, 14:30, w całości zmieniany 2 razy  

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 12-08-2009, 04:03   

Są błędy:) Znaczy na początku znalazłem bo dalej jeszcze nie doczytałem. Pisząc na początku o Głubczycach miałeś zapewne na myśli Głuchołazy:)

Edyta: gdzieś Ci umknął chyba towar na dwa rumun:) A ja dzwoniłem chyba tylko w sprawie jednego 311D, drugie brutto o którym mówiłem to był mieszaniec z rumunem. Prawdopodobnie jeden z tych składów PCC od strony Nysy gdzieś mi umknął w trakcie przemieszczania się z motywu na motyw:)
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Kocur 12-08-2009, 04:13, w całości zmieniany 1 raz  

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 12-08-2009, 14:32   

Głuchołazy :)

Co do składu na 2 ST44:
Cytat:
Widzial bowiem sygnał S1 od strony KK podany okolo 10 - 15 minut przed przyjazdem składu a dal nam znać gdzieś 5 minut przed. W efekcie skład przejechal nam przed oczami w Prudniku

Dzwoniłem w jego sprawie.
Co do 311D dwa razy dzwoniłeś do nas.

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 12-08-2009, 14:55   

E co do 311D być nie może, bo sam na oczy nie widziałem ani jednego ich pociągu w waszą stronę. O jednym wiedziałem od dyżurnego w Goświnowicach i to chyba by był ten który dotarł do was jako drugi.

Odpowiedz do tematu