Na ostatnim sbl zaznaczam ostatni semafor SBL
NA przedostatnim zaznaczam przedostatni semafor sbl oraz wedlug instrukcji następny semafor - semafor wjazdowy ss5, semafor pomocniczy - ostatni semafor sbl.
Oczywiście na kazdej przejsciowej sbl zaznaczam SBL 4stawna
Problem polega na tym że zawsze na pierwszym sbl pojawia mi sie pomarańczowe światło mimo ze jest uzależniony od następnego sbl na którym jest światło zielone. Czy tak powinno być?
2. Nie wiem dlaczego ale w sygnalizacji Erniego w semaforach trzykomorowych ss3 i czterokomorowych ss4 gdy ma zostać wyświetlone zielone światło nie świeci się nic. Tak jakby brakowało corony. Pobrałem dodatkową corone z strony erniego ale to nic nie dało. Może ktoś poinformować czego jeszcze brakuje?
3. Bardzo często zdarza się że na semaforze stacyjnym (wyjazdowym) 5 komorowym podawany jest sygnał ogr do 40km/h, następny sygnał czerwony (dwa pomarańczowe światła) zaś na semaforze wjazdowym takze 5 komorowym ustawionym na ograniczanie prędkości do 40km/h, uzależnionym od w/w semafora wyjazdowego pali się tylko ograniczenie do 40km/h (zielone i żółte) zamiast ograniczenie do 40km/h, następny sygnał ograniczenie do 40km/h i ostrzeżenie o sygnale stój na następnym sem(pomarańczowe i pomarańczowe migające). Zagmatwałem ale niezbyt orientuje się w słownictwie kolejowym.
Chodzi mi o to że mam dwa semafory 5 komorowe uzależnione od siebie, na jednym nadawany jest sygnał s13 a na poprzednim uzależnionym od niego zamiast s12 jest nadawany s10
3.Czy jest jakaś rada na "nastepny odcinek torów jest pozbawiony sygnalizacji"
Mam taką sytuację. Semafor wyjazdowy za nim tor przy którym on stoi łączy się z innym torem. Na złączeniu stoi latarnia. Konfigurując semafor wyjazdowy uzależniając go od tej latarni dajemy że: gdy zwrotnica jest ustawiona do przejazdu na naszym torze każemy semaforowi wyświetlić sygnał s2.
Jednak gdy zwrotnica jest ustawiona do jazdy po tym drugim torze problem się komplikuje bo semafor miga czym się da bo tor jest nieprzejezdny. Czy także trzeba mu dodać instrukcje że gdy zwrotnica jest ustawiona w drugim położeniu żeby wyświetlał sygnał s1???
Nie widze innej możliwości ale gdy chcemy konfigurować semafor wjazdowy na stację gdzie mamy 4 tory stacyjne 2 szlakowe i 10 bocznic skonfigurowanie tagiego semafora jest praktycznie niemżliwe.
To by było na tyle moich pytań. Jeśli komus się będzie chciało proszę o odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez napiwek 05-06-2009, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
Na ostatnim sbl zaznaczam ostatni semafor SBL
NA przedostatnim zaznaczam przedostatni semafor sbl oraz wedlug instrukcji następny semafor - semafor wjazdowy ss5, semafor pomocniczy - ostatni semafor sbl.
Oczywiście na kazdej przejsciowej sbl zaznaczam SBL 4stawna
Problem polega na tym że zawsze na pierwszym sbl pojawia mi sie pomarańczowe światło mimo ze jest uzależniony od następnego sbl na którym jest światło zielone. Czy tak powinno być?
Niedoskonalosc systemu.
Cytat:
2. Nie wiem dlaczego ale w sygnalizacji Erniego w semaforach trzykomorowych ss3 i czterokomorowych ss4 gdy ma zostać wyświetlone zielone światło nie świeci się nic. Tak jakby brakowało corony. Pobrałem dodatkową corone z strony erniego ale to nic nie dało. Może ktoś poinformować czego jeszcze brakuje?
Czesc z tych troj- i czterokomorowcow jest zalezna od nastepnego semafora. Sprawdz czy to sa te, bo jesli nie podasz w nich semafora nastepnego , gornego swiatla nie ujrzysz. Niedoskonalosc systemu.
Cytat:
3. Bardzo często zdarza się że na semaforze stacyjnym (wyjazdowym) 5 komorowym podawany jest sygnał ogr do 40km/h, następny sygnał czerwony (dwa pomarańczowe światła) zaś na semaforze wjazdowym takze 5 komorowym ustawionym na ograniczanie prędkości do 40km/h, uzależnionym od w/w semafora wyjazdowego pali się tylko ograniczenie do 40km/h (zielone i żółte) zamiast ograniczenie do 40km/h, następny sygnał ograniczenie do 40km/h i ostrzeżenie o sygnale stój na następnym sem(pomarańczowe i pomarańczowe migające). Zagmatwałem ale niezbyt orientuje się w słownictwie kolejowym.
Chodzi mi o to że mam dwa semafory 5 komorowe uzależnione od siebie, na jednym nadawany jest sygnał s13 a na poprzednim uzależnionym od niego zamiast s12 jest nadawany s10
Tutaj pewnie cos nie gra z przesylaniem danych miedzy semaforami.
Cytat:
3.Czy jest jakaś rada na "nastepny odcinek torów jest pozbawiony sygnalizacji"
Mam taką sytuację. Semafor wyjazdowy za nim tor przy którym on stoi łączy się z innym torem. Na złączeniu stoi latarnia. Konfigurując semafor wyjazdowy uzależniając go od tej latarni dajemy że: gdy zwrotnica jest ustawiona do przejazdu na naszym torze każemy semaforowi wyświetlić sygnał s2.
Jednak gdy zwrotnica jest ustawiona do jazdy po tym drugim torze problem się komplikuje bo semafor miga czym się da bo tor jest nieprzejezdny. Czy także trzeba mu dodać instrukcje że gdy zwrotnica jest ustawiona w drugim położeniu żeby wyświetlał sygnał s1???
Nie widze innej możliwości ale gdy chcemy konfigurować semafor wjazdowy na stację gdzie mamy 4 tory stacyjne 2 szlakowe i 10 bocznic skonfigurowanie tagiego semafora jest praktycznie niemżliwe.
To by było na tyle moich pytań. Jeśli komus się będzie chciało proszę o odpowiedź
Niestety - jezeli odcinek miedzy semaforami ma wiecej niz jedna zwrotnice, zawsze bedzie komunikat o pozbawieniu sygnalizacji. Trzeba kazda zwrotnice wstawic w przebieg (oczywiscie pomijam przebiegi wjazdowe na bocznice - tych sie nie robi, a w glownym ustawieniu daje sie S1). Ogolnie system jest diabelsko niedoskonaly - dlatego nie ruszam juz go wcale. Jesli ma cos powstac - to powstanie nowa sygnaliza (niekoniecznie tylko do TS2009 - do tej wersji powstanie wtedy gdy sobie te wersje nabede, a to niepredko nastapi).
Wysłany: 05-06-2009, 23:36 Re: Problemy z sygnalizacja eniego i nie tylko
Cytat:
Czesc z tych troj- i czterokomorowcow jest zalezna od nastepnego semafora. Sprawdz czy to sa te, bo jesli nie podasz w nich semafora nastepnego , gornego swiatla nie ujrzysz. Niedoskonalosc systemu.
Uzależniłem te semafory od pierwszego sbl ale od czego bym nie uzależnił efekt ten sam.
Cytat:
Niestety - jezeli odcinek miedzy semaforami ma wiecej niz jedna zwrotnice, zawsze bedzie komunikat o pozbawieniu sygnalizacji. Trzeba kazda zwrotnice wstawic w przebieg (oczywiscie pomijam przebiegi wjazdowe na bocznice - tych sie nie robi, a w glownym ustawieniu daje sie S1). Ogolnie system jest diabelsko niedoskonaly - dlatego nie ruszam juz go wcale. Jesli ma cos powstac - to powstanie nowa sygnaliza (niekoniecznie tylko do TS2009 - do tej wersji powstanie wtedy gdy sobie te wersje nabede, a to niepredko nastapi).
Czyli proponujesz uzależniać semafor tylko od położenia zwrotnic istotnego dla przebiegu a dla położenia nieistotnego które powoduje wariowanie semafora dać ogólne wyświetlanie s1... Próbowałem czegoś takiego al coś mi nie grało już nie pamietam co... No dobra dzięki za odpowiedź
Pomógł ci posłałem. dzięki
Ostatnio zmieniony przez napiwek 05-06-2009, 23:37, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 06-06-2009, 10:59 Re: Problemy z sygnalizacja eniego i nie tylko
napiwek napisał/a:
Uzależniłem te semafory od pierwszego sbl ale od czego bym nie uzależnił efekt ten sam.
Dla SBL zadzialaja tylko pieciokomorowce, tak ten system jest zbudowany.
Cytat:
Czyli proponujesz uzależniać semafor tylko od położenia zwrotnic istotnego dla przebiegu a dla położenia nieistotnego które powoduje wariowanie semafora dać ogólne wyświetlanie s1... Próbowałem czegoś takiego al coś mi nie grało już nie pamietam co... No dobra dzięki za odpowiedź
Pomógł ci posłałem. dzięki
Problemem jest to ze wrzucenie S1 nie powoduje przelozenia tego na fizyczne S1, w skrocie mowiac jest to zmiana wizualna, to jest niestety niedoskonalosc calosci (lacznie z wbudowanym mechanizmem sygnalizacji w grze), tak wiec jesli poprawione to w przyszlosci.
Ostatnio zmieniony przez erniesouchak 06-06-2009, 11:02, w całości zmieniany 1 raz
Niestety - jeżeli odcinek miedzy semaforami ma więcej niż jedna zwrotnice, zawsze będzie komunikat o pozbawieniu sygnalizacji. Trzeba każda zwrotnice wstawić w przebieg (oczywiście pomijam przebiegi wjazdowe na bocznice - tych się nie robi, a w głównym ustawieniu daje sie S1). Ogólnie system jest diabelsko niedoskonały - dlatego nie ruszam juz go wcale. Jedli ma coś powstać - to powstanie nowa sygnalizacja (niekoniecznie tylko do TS2009 - do tej wersji powstanie wtedy gdy sobie te wersje nabędę, a to nieprędko nastąpi).
Jeżeli konfiguruję semafor SS5 z drugim takim samym, a między nimi jest grupa rozjazdów to aby na pierwszym wyświetlał się sygnał "wolna droga ze zmniejszoną prędkością, następny semafor wskazuje sygnał stój" muszę uwzględnić wszystkie rozjazdy.
Przy konfiguracji na pierwszym wyświetla się dolne V 40km/h (prawidłowo pomarańczowe ciągłe), ale górne pokazuje sygnał Vmax rozkładowa (zielone ciągłe) i to jest nie prawidłowe bo powinno być pomarańczowe ciągłe. Semafory są skonfigurowane ale podałem tylko ostatni rozjazd przed następnym podanym semaforem. No i oczywiście "następny odcinek pozbawiony jest sygnalizacji" (mówię o półsamoczynnej).
Musisz powiazac ze sobą oba semafory zależnością "Następny semafor"
Jesli to zrobiles i dalej nie dziala to zobacz czy przypadkiem nie dziala ci tylko w geodecie bo czesto tak jest ze w geodecie podaje zielone i zolte a w maszyniscie dopiero poprawny sygnal
_________________ Moje konto:
*Fototekstury dla ER75 Flirt w barwach KMu
*Fototekstury wagonu ratunkowego Bhixt
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki
JA mam takie pytanie odnośnie sygnalizacji... Mam taka sytuacje.. Po koleji... Na torze mam: sygnalizator wjazdowy 5 komor (pasek60), trzy zwrotnice (bocznice), peron, sygnalizator wyjazdowy 5 komor (pasek 60), zwrotnica (bocznica) i za ta zwrotnica stoi pociag.
Problem polega na tym ze zawsze sygnalizator wjazdowy powiazany z wyjazdowym za ktorym stoi pociag zamiast wyswietlac zoltego swiatla wyswietla mi sygnal stoj. Co moze byc nie tak??
Wszystkie zwrotnice sa uwzglednione w zaleznosciach semafora
Czy wymyślił ktoś może co zrobić z tym biednym semaforem czterokomorowym z paczki od erniego?? Chodzi mi o problem braku wyświetlania jakiegokolwiek sygnału. Robie sobie kawałek mapki i na stacji semafory peronowe chciałbym widzieć jako czterokomorowce (najczęstszy typ w takich przypadkach). Tyle że semafor niestety wyświetla tylko sygnał s1. Wszystkie inne tak jakby podawał (bo najeżdżając mychą na semafor podane jest info jaki sygnał się pali) ale samego światła nie widać (Tak jakby corony czy tam mesha jakiegoś brakowało) a sygnalizację mam kompletną... Podobnie jest z semaforami trójkomorowymi, wersjami 2 i 4 (te wersje można uzależnić od innych semaforów). Ogólnie problem polega na tym że uzależniając semafory ss_3(typ 2 i 4) oraz ss_4 od innych w przypadku przejazdu pociągu gasną wszystkie światła oprócz s1. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?? Bo dziko jakoś używać na stacji tylko ss_5
PS. SS_4 raz działają raz nie. Na jednej z map mam dwa semafory czterokomorowe które działają bezproblemowo a reszta nie działa. Jednak nie widze żadnych różnic pomiędzy działającymi a niedziałającymi. Jakbym nie nazwał, do czego bym nie przypisał, co by nie jechało... jedne działają inne nie
Ostatnio zmieniony przez napiwek 30-08-2009, 20:00, w całości zmieniany 1 raz