Kłaniam się.
Jako totalny żółtodziób i nowicjusz tematu na wstępie pozdrawiam Wszystkich bardzo gorąco. Kilka dni temu, całkiem przypadkowo, nabyłem TS2009 i... padłem z wrażenia. Wyrazy najwyższego szacunku i uznania dla Wszystkich którzy potrafią wyczarować przepiękne trasy kolejowe i nie tylko. Poczytałem sobie również sporo postów i też oniemiałem. Fachowość Waszej wiedzy jest przerażająca. Po przejechaniu kilku tras rozchorowałem się na dobre. Fantazja!
Aktualnie klecę sobie COŚ i nie umiem ustawić świateł (semaforów) na krzyzówce (skrzyżowanie jednokierunkowych torów) tak, aby wyeliminować możliwość kolizji dwóch pociągów. Czy ktoś mógłby pomóc. Potrzebna odpowiedź dla Lamera a nie znawcy.
Po drugie, TS2009 nie zawiera szczegółowego poradnika. Podobno TS2006 miał 400 stronicowe opracowanie. Czy moglibyście poradzić skąd zdobyć taką fachową instrukcję PL. Na Allegro nie było.
Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich Wirtualnych Modelarzy.
1. Wewnątrz płyty jest tylko odnośnik do elektronicznej PDF wersji tej wielkiej instrukcji ale w języku EN.
2. To moje COŚ to wolna, ćwiczebna fantazja, styl wolny. Jeszcze się nawet nie updeatowałem a teraz trenuję modelowanie w zewnętrznym edytorze graficznym dużych map terenu i wgrywanie ich do wnętrza TS09. Dzięki za ostrzeżenie o sygnalizacji PL.
Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-01-2010, 10:39
GrajBaj - poczekaj trochę, może odezwie się ktoś kto wie jak to zrobić w TS2009. Odkąd istnieje Trainz był z tym problem tzn nie było prostego rozwiązania zaimplementowanego w grze, trzeba było ściągać dodatkowe instrukcje dla maszynisty. Tymczasem zastosuj remedium w postaci sztywnego rozkładu jazdy i pociągi wypuszczaj na szlak jednotorowy tak aby nie miały szansy spotkać się między semaforamo wjazdowymy kolejnych stacji.
Ostatnio zmieniony przez psed 27-01-2010, 10:40, w całości zmieniany 1 raz