Wysłany: 18-01-2010, 21:00 Profilowanie torów
Witam. Mam maly problem. Mianowicie wygenerowalem realna mapke z hoga ze wzniesieniami. Mam zaznaczona na niej linie kolejowa, problem w tym ze nie wiem jak poprowadzic tory wzgledem zmieniajacej sie wysokosci podloza. Co nalezy zrobic zeby tory mialy spadek ze wzniesienia jednoczesnie bez tzw dziur i byly rowne? Prosze o pomoc.
_________________ "Firma Auran nie ponosi żadnej odpowiedzialności z tytułu strat poniesionych w wyniku eksploatacji
pociągów w warunkach podwodnych. "
-instrukcja TC
Wysłany: 19-01-2010, 14:23
Prosze o pomoc. Czytalem instrukcje ale na wiele to sie nie zdalo. Mam problem z torami na wzniesieniach jak je rowno polozyc wzgledem terenu? Podaje screena http://img682.imageshack.us/i/screenkrw.jpg/
Masz dwie opcje do wyboru, wygładzenie wysokości krzywej -
dolny panel, ostatni przycisk w pierwszym rzędzie
lub tak: zastosuj wysokość wierzchołka.
ostatni rząd z prawej strony cyfr 0,00 - podajesz wysokość na jaką chcesz podnieść węzeł toru
W obu przypadkach musisz się parę minut pobawić dolnym panelem żeby załapać co i jak się dzieje. No i musisz zwrócić uwagę na teren bo się zmieni w stosunku do toru. Jak chcesz odwzorować dokładnie wzniesienia to myślę że trzeba wstawiać więcej węzłów na właściwych wysokościach
Może tak. :)
Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 19-01-2010, 19:07
Węzeł możesz też wstawić na tor w miejscu, w którym chcesz, jest taka opcja w tych panelach, które pietrek pokazał na screenach. Tak czy owak, powodzenia.
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Wysłany: 20-01-2010, 13:26
Podczas profilowania torów pojawil się kolejny problem. Mianowicie wyprofilowalem łuk na wzniesieniu. Spadek jest ok. tzn po probnej jezdzie lokomotywa nieznacznie sie trzesie. Czy to dobrze? Problem jest przy przejezdzie przez staly odcinek torow 10m lokomotywa nagle podskakuje.Nie moge tego odcinka usunac poniewaz caly luk sie przestawia. Co zrobic? Dla zobrazowania podaje screen. http://img258.imageshack.us/i/screen201314.jpg/ Wyraznie widac ze tor w tym miejscu jest krzywy :-(
To bardzo proste. Narzędziem zdobądź wysokość "pobierzesz" wysokość tego punktu, a następnie narzędziem nadaj wysokość klikasz w ten punkt. Wysokość się nie zmieni ale tor będzie równy.