FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Gmax -> 3D Studio Max
Autor Wiadomość
kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 26-03-2010, 23:05   Gmax -> 3D Studio Max

Poszukuję pluginu do Gmaxa który pozwoliłby na swobodny przesył plików do 3D Studio Max 9. Coś mniej tandetnego niż export do formatu 3ds. kaszaniący mapowanie być może.

Czy ktoś mógłby w tej kwestii pomóc?

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 26-03-2010, 23:07   

Powiem Ci tylko tyle że mapowanie co byś nie robił to i tak stracisz. Bynajmniej mi się inaczej nie udało.

drstrach
znawca

Wysłany: 26-03-2010, 23:32   

No nie wiem Zgred, mi mapowanie zostawało wywalał tylko materiały.
Kilan próbowałeś coś z tego tematu: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=2409?
Ew. tu jest tutek jak to przesłać na wavefront object (.obj) z tym, że musiałbyś poszukać importera z obj do MAX (pisze jak to było w wersji 3, bo później nie miałem do Max-a dostępu ale pewnie dalej obj importer/exporter jest dostępny jako plugin).

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 26-03-2010, 23:41   

Cholera, czyli jak zwykle nie ma normalnego narzędzia i są side-efx'y.

Pracochłonność tego wszystkiego pewnie się będzie równać z użyciem eksportu do 3ds. blah...

Ale sprawdzę to, tyle że miałem nadzieje że istnieje coś normalnego.

drstrach
znawca

Wysłany: 26-03-2010, 23:46   

kilanziom napisał/a:
Ale sprawdzę to, tyle że miałem nadzieje że istnieje coś normalnego.

Nie znaleźliśmy z Ernim niczego bardziej normalnego, była jeszcze jakaś opcja z eksporterem do MS Flight Simulatora 2004, ale mi się tego nie udało znaleźć.
Edyta: niestety te eksportery są dobre dla prostych obiektów, w momencie jak będziesz chciał eksportować loki lub wagony to wszystkie pointy będziesz musiał wstawiać od nowa, podobnie jak animację.
Edyta2: aha, i jeśli pracujesz z różnymi formatami plików 3D to przydatnym narzędziem jest Deep Exploration (dawniej 3D Explorer): http://www.righthemispher...tandard-edition
Ostatnio zmieniony przez drstrach 26-03-2010, 23:52, w całości zmieniany 2 razy  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 27-03-2010, 00:01   

Ale nie nie... to nie tak.

Ja chce wyeksportować modele taboru do 3D Studio Max w związku z moją pracą, nie mają być interaktywne, potrzebuje samych siatek z teksturami swoich modeli żeby je... wyrenderować do projektowanego obecnie przeze mnie dworca kolejowego.

drstrach
znawca

Wysłany: 27-03-2010, 00:16   

Czyli masz wszystko w jednym pliku (wózki i resztę szpei)? Jeśli tak wybierz eksport do tempesta, tylko nie pamiętam już czym można przekonwertować format tempesta (.md3) na 3ds, ja to robiłem Deep Exploration, niestety on jest płatny, ale była jeszcze jakaś opcja free.
W przypadku tego eksportu wszystkie obiekty stracą swoje nazwy ale będą osobnymi obiektami (eksport do obj wrzuca wszystkie obiekty w jeden), tracisz też wszystkie materiały ale nie tracisz mapowania, więc jedyną czynnością jaką będziesz musiał zrobić w Max-ie to nadanie poszczególnym częścią materiałów, polecam też pomyśleć nad bump mapą, daje niezłe efekty przy renderach, ew. jeszcze szyby w retracingu, żeby odbijały otoczenie, ale pewnie już to znasz i uczę ojca dzieci robić :)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 27-03-2010, 01:22   

No zobaczymy jak sobie z tym poradzę.

Dzięki.

*Tak, bumpmap, opacity map, selfilumination i inne takie gówienka to codzienność w wykonywanych przeze mnie modelach branżowych, przydają się w architekturze. Zwłaszcza do faktur, szcżęśliwie na modelu pociągu jako 'elemencie scenki' nie są tak niezbędne ;)

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 05-02-2017, 21:01   

Trochę czasu już minęło od ostatniego postu, może i w technice jest jakiś postęp.

Jak wyżej, macie może jakieś nowe patenty na eksport pliku .gmax do 3DSa? Jestem w trakcie przesiadki, próbowałem już kilku tricków na eksport modeli do 3ds, żaden niestety mnie nie zadowala.

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 05-02-2017, 23:57   

Osobiście korzystam z FFG (forward from Gmax). Zachowuje mapowanie i w znakomitej większości przypadków przeniesienie z gmaxa do 3dsa kończy się co najwyżej zmianą ścieżki docelowych tekstur. Do pobrania m.in. tutaj: http://www.flightsim.com/...uot-FFG-quot-).

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 06-02-2017, 14:58   

Dzięki! Wszystko działa jak złoto ;-)

Odpowiedz do tematu