FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nagłe hamowanie
Autor Wiadomość
leonek74
super user

Wysłany: 25-02-2008, 22:12   Nagłe hamowanie

Witam.
Opiszę problem w postaci schematu:
lokomotywa (nie ma znaczenia czy JDS, HDM, czy inna), na haku ma wagony (co w nawiasie :)) , jedzie poprzez góry lasy pola, mija wjazdowy, mija zwrotnicę, mija słupy sieci trakcyjnej na mijance oraz sygnalizatory powtarzające i nagle ... w ciągu sekundy hamuje do 2-3 km/h i powoluśku się rozpędza, do tej prędkości która ją obowiązuje. Na szlaku około 30 km potrafi tak zrobić kilka razy bez względu na to czy mija sosnę, semafor, czy zakład produkcyjny.

Mówię o TRS 2004 ... w 2k6 tego nie zauważyłem.

Ma ktoś jakiś pomysł? :D

jelcz15
user

Wysłany: 26-02-2008, 06:52   

A czuwak to obsługujesz czy się nie intersujesz?

Wariat
trainz

Wysłany: 26-02-2008, 08:18   

Ekhem, a czytanie ze zrozumieniem obsługujesz?
Cytat:
lokomotywa (nie ma znaczenia czy JDS

Od kiedy w standardzie JDS jest czuwak?

Cytat:
w ciągu sekundy hamuje do 2-3 km/h i powoluśku się rozpędza,

Jeżeli byłby to czuwak, to skład by sie zatrzymał i potem jeszcze długo odhamowywał.

Cytat:
Ma ktoś jakiś pomysł? :D

Dziwna sprawa, spróbuj może powstawiać jakieś niewidzialne ograniczenia prędkości alibo jakiś semafor?
Ostatnio zmieniony przez Wariat 26-02-2008, 08:30, w całości zmieniany 3 razy  

leonek74
super user

Wysłany: 26-02-2008, 08:28   

Właśnie problem w tym, że losowo poprawnie mija semafory i dostosowuje się do prędkości na nich założonych, czyli może zrobić psikusa na 10 kilometrze jazdy ale może zrobić też na 20 kilometrze, albo wogóle, albo kilka razy w ciągu trasy.

Powoli się zastanawiam, czy to wogóle jest wina dodatków. Możliwe, ze ten błąd robi albo mój komp, albo sama gra, bo przed formatem i przed wymianą praktycznie całego kompa też się to działo. Tak jakby już w configu mapy lub w configu profilu coś siedziało :)

Jelcz: co do Twojego pytania ... niezrozumiałe dla mnie. Pisz po polsku z zasadami stylistyki.

Dominik333
nowy

Wysłany: 26-02-2008, 08:46   

Nie wiem czy to dlatego że może zwrotnica przed pociągiem jest źle ustawiona i pociąg musi zwolnić żeby ją zmienić.

PS.Tak jest przynajmniej u mnie.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 26-02-2008, 10:18   

Różne są dziwactwa w TRS. Podobnie jest jak sie powiedzmy obsługuje skład ręcznie i nagle przewala się go na AI chcąc sie powiedzmy zająć innym składem. Przyjmijmy że leci sobie pociąg z prędkośćią 80km/h. Przewalenie go na AI powoduje od razu gwałtowne zwolnienie (tak jakby AI przeliczało wszystkie wartości związane z prędkością jaką chce nadać składowi lub jaką może mu nadać) i ponownie rozpędza się (albo nie) do maksimum jakie ma na odcinku. Spodziewałbym się czytając opis że to może być podobne zjawisko.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 26-02-2008, 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

irekec
trainz

Wysłany: 26-02-2008, 10:37   

" i nagle ... w ciągu sekundy hamuje do 2-3 km/h i "
zwrotnica ani sygnalizator nie mają tutaj nic do rzeczy , gdyż zaden oryginalny ( czy też napisany przez autora dodatków ) config enginespec nie ma takich wartości aby lokomotywa ze składem jadąca np 80 km/h ( z 10 km/h to rozumiem ) nagle w ciagu sekundy zwalniała do 2-3 km/h . Mamy raczej do czynienia ze zjawiskiem wrecz odwrotnym - zbyt powolnym zwalnianiem i " przeżynaniem " semaforów . Zjawisko jest dziwne i nie wiem czy mozna je rozwiazac . Czy występuje na wszystkich mapach ? Ja bym się skłaniał do winy samego TRS-a ( jakiś bład przy instalacji ? ) , a nie konkretnego dodatku . Pod pojęciem " inna lokomotyw " masz na mysli loki wbudowane w TRS-a ? Czyżby jakims cudem pozmieniały się wartości w enginespec ? - albo TRS zle je odczytuje .
Ostatnio zmieniony przez irekec 26-02-2008, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

psed
super trainz

Wysłany: 27-02-2008, 17:41   

U mnie też się to zdarza, na szczęście jest to tylko trochę irytujące i bez następstw.
Pamiętam, że zauważyłem to zjawisko poraz pierwszy gdy zainstalowałem paczkę
sygnalizacji Chestera & Erniego. Występuje tylko na niektórych mapach i nie zawsze. Jeśli już wystąpi to zawsze wtedy gdy ostatni wagon mija semafor dla pociągów jadących w przeciwną stronę.

robert051
nowy

Wysłany: 27-02-2008, 19:58   

a przypadkowo ten semafor w strone przeciwna nie ma ograniczenia zalozonego w przeciwnym kierunku ???
a jesli chodzi o nie dochamowywanie to wywala mi to tylko przy prowadzeniu ciezkich skladow.

psed
super trainz

Wysłany: 28-02-2008, 07:48   

Nie korzystam z opcji ograniczenia szybkości w ustawieniach semaforów.

jelcz15
user

Wysłany: 28-02-2008, 08:28   

Hym a umnie moge włączyć i nic się nei dziej:/ o co w tym chodzi z tymi ograniczeniami prędkości.

psed
super trainz

Wysłany: 28-02-2008, 08:54   

robert051 napisał/a:

a jesli chodzi o nie dochamowywanie to wywala mi to tylko przy prowadzeniu ciezkich skladow.

Wystarczy powiększyć promień 'Trigger'a" przerzynanego semafora. Mówimy o wersji semaforów autorstwa C & E z tzw. "hamulcem ręcznym".

Gosia09
super user

Wysłany: 28-08-2011, 21:55   

To typowy problem danej mapy po jakiej jezdzisz.W 2007r ułożyłem mapę w 80% realną z Suchej Besk do Zakopanego i w trakcie prac nad mapą robiłem jazdy próbne.Po ukończeniu mapy skonfigurowałem wszystkie semafory,zwrotnice itp i...wielkie zdziwenie podczas jazdy testowej.Zdażyło mi się to samo co w temacie.Na kilku odcinkach szlaku loki nienormalnie zwalniały lub też w Ai zmieniały kierunek jazdy co równie utrudniało ruch pociągów.Postanowiłem szukać błędów i je naprawiać - skótek był taki że mi mapę całkiem wywaliło i 9-cio miesięczna mordęga poszła na marne.Przypuszczam że TRS wariuje jak ma zadużo danych do przetworzenia i rada na to jedna - konfigurować tylko potrzebne dla danej sesji semki i zwrotnice (tzn te po których ma się poruszać nasz lok).Pozdro.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 28-08-2011, 23:09   

po co odgrzewasz kotleta?

Gosia09
super user

Wysłany: 30-08-2011, 13:33   

Ja nie jadam odgrzewanych , a tak ogólnie to dużo na forum mądrali siedzi i nic tylko krytykuje - ja chciałem dobrze pisząc w skrócie w czym tkwi problem . TRS (obojętnie jaki ) to tylko gra - nie profesjonalny program symulacji kolejowej . Wielu użytkowników zbyt dużo oczekuje od tego produktu i na forum zaśmiecają pisząc posty . Gram w TRS-a 7 lat , trochę tworzę na własny użytek , również repy a się nie udzielam na forum jak co niektórzy . Czasami czytając forum krew do czachy wali jak tępi czy nadkrytyczni potrafią być forumowicze (bez obrazy ).

drstrach
znawca

Wysłany: 30-08-2011, 13:49   

Gosia ale to nie jest kwestia mądrzenia, tylko ogólnych zasad panujących na forum, przecież widać wyraźnie po dacie, że ten temat już dawno umarł i podejrzewam, iż nawet główny zainteresowany o nim zapomniał, więc nie ma sensu na tak stare (sprzed 3 lat) tematy udzielać odpowiedzi. Co innego zadawanie pytań w tym temacie, ale to już inna bajka.

Odpowiedz do tematu