Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 11-06-2010, 22:07 ss2n Semafor
Szukam rozwiązania na następujący problem,
Semafory nie wykrywają się nawzajem, podaja czerwone twierdząc że na trasie nie ma następnego semafora, a gdy postawię skład przed następnym semaforem to posają ze tor jest zajęty. Może istnieje jakiś wyzwalacz czy coś podobnego.
Szukam rozwiązania na następujący problem,
[url=http://img101.images....th.png]Obrazek[/URL]
Semafory nie wykrywają się nawzajem, podaja czerwone twierdząc że na trasie nie ma następnego semafora, a gdy postawię skład przed następnym semaforem to posają ze tor jest zajęty. Może istnieje jakiś wyzwalacz czy coś podobnego.
TS2009 PL sp3
Dzięki
Podstawowe pytanie: elektryfikowałeś szlak siecią Chestera? TRS-y tak mają, że powyżej pewnej ilości obiektów "trackside" po drodze od semafora do semafora (pomiędzy nimi), następny semafor nie zostanie wykryty. W tej sieci każdy słup i wysięgnik to jeden obiekt trackside, więc jeśli masz sieć - to może jest "za daleko".
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 11-06-2010, 22:23
Polecam to:
Cytat:
Puszka torowa do kontroli zajętości toru EON (Elektroniczny Obwód Nakładczy). Ten typ obwodów nie wymaga wbudowywania złącz izolowanych w torze, więc stosunkowo łatwo zastosować go w torach, gdzie dotychczas kontroli zajętości nie było.
Dodatek w dwóch wersjach - jako trackside, czyli obiekt przytorowy bez żadnej funkcji i jako signal (w geodecie z semaforkiem wskazującym kierunek jazdy taboru dla którego semafor podaje sygnały) - przydatny zamiast semaforów całkowicie niewidzialnych, dla określenia miejsca ustawienia sygnału. Semafor bez skryptu, działa jak semafory wbudowane (STÓJ, Zwolnij i Vmax).
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-06-2010, 22:26
robercik101 napisał/a:
a da się to w prosty sposób obejść????
Stawiasz po środku semafor niewidzialny, z tym że wtedy będziesz musiał inaczej puszczać pociągi na ten szlak, np. na trigger. Zresztą poczekaj, bo pewnie Zolwik nasmaruje Ci zaraz jak te semafory powinny stać, na pewno brakuje Ci wjazdowego na mijankę, oraz wyjazdowych z łącznika, ale to Zolwik jest specem więc pewnie jeszcze mnie poprawi
Stawiasz po środku semafor niewidzialny, z tym że wtedy będziesz musiał inaczej puszczać pociągi na ten szlak, np. na trigger. Zresztą poczekaj, bo pewnie Zolwik nasmaruje Ci zaraz jak te semafory powinny stać, na pewno brakuje Ci wjazdowego na mijankę, oraz wyjazdowych z łącznika, ale to Zolwik jest specem więc pewnie jeszcze mnie poprawi
jak to sa jakieś specyficzne szlaki to ja nic nie poradze...
Wysłany: 11-06-2010, 22:33
Na jednotorowym niewidzialne nie wiele pomogą bo tylko w jedną stronę a co z przeciwka???
Kombinuję od kilku dni z niewidzialnymi... nie za bardzo to chce działać...
Na jednotorowym niewidzialne nie wiele pomogą bo tylko w jedną stronę a co z przeciwka???
Kombinuję od kilku dni z niewidzialnymi... nie za bardzo to chce działać...
Trochę mało informacji dlaczego to ma być tak zorganizowane?
Ja postawiłbym semafory z każdej strony przed rozjazdami. Jeżeli to jest odległość 10km to tym bardziej powinien być wjazdowy od tego "trójkąta" na te dwa tory, a z "trójkąta" powinny być semafory wyjazdowe (chroniące te rozjazdy).
Może tak postawić semafor?
W tym miejscu gdzie nie udolnie zrobiłem dodatkowy semafor. I takie małe pytanko, dlaczego chcesz żeby widziały się semafory o tak dużej odległości. I dlaczego SS2, jak lepiej (myślę) pasowałyby o większej różnorodności podawanych sygnałów.
Zakladamy ze jedziesz z gornego prawego rogu. czyli rozjazdu 2
gdy rozjazd 2 bedzie w prawo to rozjazd 1 bedzie tez w prawo. trzeba polaczyć te 2rozjazdy.
zrozjazdem 2 polaczyc tez rozjazd Z1 aby kierowal na tor niewidzialny na ktorym bedzie ustawiony semafor niewidzialny i pozniej z napedem Z1 polaczyc naped Z2
tym sposobem otrzymujemy "droge przebiegu" i pociag z lewej strony nie wjedzie na m na szlak bo rozjazd 1 jest przestawiony w inne polozenie...
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 11-06-2010, 23:09
Robercik na DLS jest taka zasada Diamond crosover ( lub podobna) i możesz w niej ustawić "zabezpieczenie"odcinka jednotorowego (jeśli z jednej strony jest zielone to z innej-wybranej, będzie czerwone). Wystarczy się nią odpowiednio pobawić.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-06-2010, 23:15
zolwik napisał/a:
chyba dobrze mysle??
Chyba tak Tylko jest jeden problem AI nie rozumie czasami połączonych rozjazdów i potrafi je sobie pojedynczo, albo wcale przestawiać.
Ja myślałem raczej o odtworzeniu metody na berło przy pomocy triggerów i polecenia wait for trigger, gdzie przed wjazdem na szlak pociąg czeka na trigger zwalniający szlak. Z tym że nie mam pomysłu, jak zrobić gdy na szlak nie wjeżdża żaden pociąg i nie ma komu odpalić triggera zwalniającego.
Wysłany: 11-06-2010, 23:25
O co chodzi z tymi tiggerami??? Bo suma sumarum to chodzi tylko o to by semek przepuscił skład, na ironię po przejechaniu semka, semek z naprzeciwka podaje szlak zajęty. wiec sklad by poczekal i potem sytuacja odwrotna
_________________ GKW History Project.
Ostatnio zmieniony przez Robercik101 11-06-2010, 23:28, w całości zmieniany 1 raz