Zaczolem sie bawic geodetą pare tygodni temu, I tez Hogiem. Poniewarz jako dzieciak bardzo lubilem spedzac czas na terenach GKW, zdecydowalem sie aby ztworzyc trase Trynek-Rudy.
Udalo mie sie za pomoca map, google earth zrobic trase waskatorową od Gliwice Wąsk. do Zakuadów Siemens Plania w Raciborzu. Dokladnosc trasy jest +/- 5m metrów. Zeby ta osiągnąc siedzialem nad tym tez ponad dwa tygodnie.
Materialy/Literature które uzywam:
Pawel Korcz - Atlas Wąskotorówek
Krzysztof Soida - Koleje Waskatorowe na Górnym Slasku TOM 1 & 2. (Jak ktos wie kaj dostac mozna Nr 3, bardzo prosze o zawjadomniene - kupilem to tydzien temu I Nr 3 jest wysprzedany)
Fotki z Internetu
Teraz zabieram sie do modelowania stacji. Zaczolem z Trynkiem nastepna bedzie Bojków.
Tutaj Fotki z pracą dzisieszego dnia.
Stacja Trynek - Niestety z nie originalny budynek:(
LxD2 na torze przejazdowym
Rozklad torów na stacji trynek. Starej Parowozowni juz (jesze? ;) ) brak
LxD2 manevruje
Wjazd prez ul. Przczynska na Stacje Trynek.
Brakuje jesze duzo detali, bo dopiero sie ucze pracowac geodeta. Ale bede podawal dalej aktualny stan roboty :)
Witam mieszknca pieknego miasta i dworca Dusseldorf. Kazdy kiedys zaczynal.
Przegladajac Twoje screeny na ostatnim chyba nastapila pomylka. Szlaban (rogatka) z tej strony torow (pierwsza jak patrzymy na screena) powinna chyba byc ustawiona odwrotnie, z prawej a nie lewej strony drogi. Tak przynajmniej jest na wiekszosci przejazdow.
Witam.
Mam pytanie. W którym okresie (lata) Tworzysz tę mapę. Ja niedawno zacząłem robić odcinek Bytom - Miasteczko Śląskie w roku 2009 r. Jak narazie mój projekt stoi w miejscu (zrobiłem odcinek Miasteczko - Lasowice i kawałek Tarnowskich Gór) ponieważ brak mi motywacji do robienia tak dużej ilości torów.
Bardzo bym się cieszył gdyby Twa mapa była kiedyś do ściągnięcia ;-)
PS Osobiście posiadam III Tom Kolei Wąskotorowych na Górnym Śląsku, który w kwietniu kupiłem za 290 zł. Ale w tym przypadku cena nie ma znaczenia ;-)
Widze, że użyłeś torów ze strony http://www.trainz.hu/ . Mógłbyś tez używać Lxd2 z TrainzMaps i wagonów od Stefji bo fajnie się prezentują na każdej trasie. Mapka bardzo ciekawa i mam nadzieje że będzie ona kiedyś do pobrania.
ul. Przczynska to cztero pasmowa, I ma cztery rogatgi. Z tej perspekywy ten screenshot troche myli :)
@Lxd2-352 Taka sprawa z tym okresem. Ja mapke tworze z najwieksza rozbudowana siecia. Budynki I Tabor proboje trzymac okolo lat 70tych ale nie wijem czy to bedzie take latwe. Wydaje sie, ze jak sie uporam z ta mapko, zasiade za gmaxa I bede sie musial tego tez nauczyc...
Moze nasze mapki sie kiedys polaczym, bo jak ta mapka bedzie gotowa, szlag z gliwic jesze daleko prowadzi :)
Motywacia do torów um nie nie jest problemem - raczej ta okolica do okola =) W tym III tomie sa tam jakies zdienca z trasy Trynek-Markowice kture nie sa w internecie ?
@bartezoo Niewiem czy te tory sa na trainz.hu bo jakos nie moge tam otworzyc konta, email z aktywaczen nigdy nie dochodzi :( Te Tory sciagnalem niemieckej strony - postawie linka, jak go znowu znajde.
No niestety. Najpiękniejsza, najstarsza i w ogóle Kolej Wąskotorowa na świecie wymaga też dużego wysiłku i życzę powodzenia w Jej tworzeniu.
Jeżeli Byłbyś zainteresowany to aktualnie tworzę wagon Wddxhp. Stworzyłem wcześniej już taki ale miał za dużo poligonów (10500).
A tutaj jest taka na szybko zrobiona stacja Brzeziny Śląskie Wąskotorowe
http://yfrog.com/0lzghj
A w tle i z namiastką Bo12 pierwsza wersja moich wagonów Wddxhp.
Co do zdjęć. Z Trynku są i z Markowic też ale nie ma zdjęć ze szlaku (przynajmniej ja ich nie widziałem).
Ostatnio zmieniony przez Lxd2-352 19-06-2009, 07:43, w całości zmieniany 3 razy
Sorry mate, I am living out of Poland for more than 27 years, I never visited a polish school. If you don't like my polish, what I already apologized for, than I am sorry. Can't do it better, neither have a polish keyboard Layout, only German. Sorry.
Lx2-352 ktos mówil wczesniej ze te tory mozna dostac na trainz.hu - nie moge tego sprawdzic bo nie mam tam konta. Ja je dawno temu sciagnalem z jakies niemieckej strony, ale niestety juz nie mam linka =( Jak go znajde to ci go podam.