Wysłany: 11-11-2010, 17:25 Problem z połączeniem toru
Witam mam taki problem jak widac na screenie jakby uskok na szynach, zdarzało mi się to już ale zawsze dawałem wyrównanie terenu i bylo ok, teraz mi sie to nie chce usunąc, niewiem wogóle jaka może byc tego przyczyna?
Pewnie jakaś błacha rzecz:)
Mnie się wydaje, że tor nie jest symetryczny tzn. układając go jakby z jednej strony na drugą nigdy nie będzie tak samo jakby ułożyć go z drugiej na pierwszą. Np. układamy tor z miasta A do B (wychodzi nam pięknie i ładnie) a kiedy startujemy jednocześnie z A i B i łączymy je w połowie to wtedy wyjdzie taki uskok.
To widać gdy jakiś spline (np. płot) ma górną krawędź dwukolorową jedną część jaśniejszą a drugą ciemniejszą jeżeli ustawimy się jakby patrząc z góry i zbudujemy jedną część z góry ekranu do dolnej a dolną do górnej to ciemniejsza część będzie raz z jednej a raz z drugiej strony. To widać dobrze przy murze zasieku węglowego Qnia (on ma słupki podporowe tylko z jednej strony)
Jest jeszcze jedno rozwiązanie > jedna część toru jest "ściągnięta z poziomem" a druga nie. Chodzi mi o "podciągnięcie gruntu" pod tor.
EDIT: Zobacz na pierwszy podkład od dołu screena > jest taka szara plamka na teksturze po prawej stronie jakby małe b (koło Twojego prawego czerwonego kółeczka), a drugi podkład i następne (za uskokiem) mają tą plamkę po drugiej stronie osi toru.
Tego chyba nie da się uniknąć chyba, że zbudujesz np. linię z Poznania do Kluczborka idąc tylko od Poznania lub tylko od Kluczborka nie raz od tej miejscowości a raz od tej
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 11-11-2010, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
EDIT: myślę, że koniec gadania w tym temacie < ten problem jest nie do rozwiązania chyba że ktoś konsekwentnie będzie budował tory od początku mapy do końca w jednym kierunku. Nic więcej się nie da.
EDIT2: co my gadamy gdyby były symetryczne to by wtedy nie było uskoków bo tekstury z każdej strony (od osi do końca podkładu w obie strony) byłyby takie same.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 11-11-2010, 20:29, w całości zmieniany 2 razy
One są niesymetryczne - na teksturze. Po prostu wyjeżdżenie główki szyny jest zrobione w taki sposób, że nie pokrywa jej całej (tej główki). A że tekstura szyny jest jedna dla obu szyn - nie da się zrobić tak, że wyjeżdżenie będzie symetrycznie od wewnątrz toru, tylko zawsze z prawej albo zawsze z lewej (patrząc w kierunku układania danego odcinka, a czy z lewej czy z prawej - zależy od tekstury). Ciągnąc tor z dwóch stron, w punkcie styku wyjdzie takie coś jak na screenach. Można to poprawić, otwierając teksturę toru i przesuwając "wyjeżdżenie" o parę pikseli fotoszopem. Da się, tylko trzeba pokombinować.