FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z połączeniem toru
Autor Wiadomość
seba__k
super user

Wysłany: 11-11-2010, 17:25   Problem z połączeniem toru

Witam mam taki problem jak widac na screenie jakby uskok na szynach, zdarzało mi się to już ale zawsze dawałem wyrównanie terenu i bylo ok, teraz mi sie to nie chce usunąc, niewiem wogóle jaka może byc tego przyczyna?
Pewnie jakaś błacha rzecz:)

makaron1970
super trainz

Wysłany: 11-11-2010, 18:02   

Kiedyś kiedyś zdarzyło mi się takie coś, usuń fragmenty torów w takich miejscach i połóż je jeszcze raz 8-)

seba__k
super user

Wysłany: 11-11-2010, 18:18   

makaron1970 napisał/a:
Kiedyś kiedyś zdarzyło mi się takie coś, usuń fragmenty torów w takich miejscach i połóż je jeszcze raz 8-)

hehe no właśnie to robie to jak je usuwam to przy natsepnym połączniu znowu to wyskakuje hmmm dziwne.....

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 11-11-2010, 18:21   

a wysokosci toru masz takie same?

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 11-11-2010, 19:03   

Mnie się wydaje, że tor nie jest symetryczny tzn. układając go jakby z jednej strony na drugą nigdy nie będzie tak samo jakby ułożyć go z drugiej na pierwszą. Np. układamy tor z miasta A do B (wychodzi nam pięknie i ładnie) a kiedy startujemy jednocześnie z A i B i łączymy je w połowie to wtedy wyjdzie taki uskok.

To widać gdy jakiś spline (np. płot) ma górną krawędź dwukolorową jedną część jaśniejszą a drugą ciemniejszą jeżeli ustawimy się jakby patrząc z góry i zbudujemy jedną część z góry ekranu do dolnej a dolną do górnej to ciemniejsza część będzie raz z jednej a raz z drugiej strony. To widać dobrze przy murze zasieku węglowego Qnia (on ma słupki podporowe tylko z jednej strony)

Jest jeszcze jedno rozwiązanie > jedna część toru jest "ściągnięta z poziomem" a druga nie. Chodzi mi o "podciągnięcie gruntu" pod tor.

EDIT: Zobacz na pierwszy podkład od dołu screena > jest taka szara plamka na teksturze po prawej stronie jakby małe b (koło Twojego prawego czerwonego kółeczka), a drugi podkład i następne (za uskokiem) mają tą plamkę po drugiej stronie osi toru.

Tego chyba nie da się uniknąć chyba, że zbudujesz np. linię z Poznania do Kluczborka idąc tylko od Poznania lub tylko od Kluczborka nie raz od tej miejscowości a raz od tej :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 11-11-2010, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 11-11-2010, 19:33   

Vicia tory chunky_mesh nie mogą być niesymetryczne, nie da się (niestety).

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 11-11-2010, 20:21   

Chyba symetryczne;)

EDIT: myślę, że koniec gadania w tym temacie < ten problem jest nie do rozwiązania chyba że ktoś konsekwentnie będzie budował tory od początku mapy do końca w jednym kierunku. Nic więcej się nie da.

EDIT2: co my gadamy :-o gdyby były symetryczne to by wtedy nie było uskoków bo tekstury z każdej strony (od osi do końca podkładu w obie strony) byłyby takie same.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 11-11-2010, 20:29, w całości zmieniany 2 razy  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 11-11-2010, 20:24   

one sa symetryczne.
nie mogą by niesymetryczne

seba__k
super user

Wysłany: 11-11-2010, 22:16   

zolwik napisał/a:
a wysokosci toru masz takie same?

no wlasnie wyskosci mam te same, ale sprobuje jeszcze jedna rzecz zrobic....

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 12-11-2010, 09:19   

One są niesymetryczne - na teksturze. Po prostu wyjeżdżenie główki szyny jest zrobione w taki sposób, że nie pokrywa jej całej (tej główki). A że tekstura szyny jest jedna dla obu szyn - nie da się zrobić tak, że wyjeżdżenie będzie symetrycznie od wewnątrz toru, tylko zawsze z prawej albo zawsze z lewej (patrząc w kierunku układania danego odcinka, a czy z lewej czy z prawej - zależy od tekstury). Ciągnąc tor z dwóch stron, w punkcie styku wyjdzie takie coś jak na screenach. Można to poprawić, otwierając teksturę toru i przesuwając "wyjeżdżenie" o parę pikseli fotoszopem. Da się, tylko trzeba pokombinować.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Odpowiedz do tematu