Witam,całkiem niedawno wystartowałem z nową mapą przestawiającą Bieszczady,teren utworzyłem w Hogu,korzystam z map wojskowych(lata 80te) i w tych latach ma być klimat mapki.Zamieściłem ten temat w mapach fikcyjnych z tego powodu iż jest bardzo mało materiałów odnośnie tej trasy,przykładem jest miejscowość Rzepedź w której zaczynała swój bieg Bieszczadzka kolej leśna,niestety niema żadnych zdjęć infra-struktury kolejki tej właśnie miejscowości wiec opieram się wyłącznie na mapach i opisach.Mapka będzie dla każdego gdyż będzie na niej klimat wąskotorowy i normalnotorowy,do tego różnorodny przemysł by zapewnić krążenie towaru.Dodam iż często nie mam czasu by robić cokolwiek w mapce gdyż pracuje również nad kabiną do lokomotywy ET21.
A oto postępy z prac:
Stacja Rzepedź.
Tartak.
Stacja Rzepedź Wąskotorowa.
Temat prosty nie jest bo z tego szlaku zostało niewiele...stacja Zagórz jest bardzo klimatyczna ale w tamtym kierunku raczej się nie kierujesz...mimo to widać że starasz się odwzorować ten klimat a biorąc pod uwagę wachlarz ostatnich dodatków z tego roku masz duże pole do popisu...
Mapa będzie duża i otwarta tzn zamknięta portalami gdyż w kilku miejscach dochodzi do granic naszego kraju,mapa ma być osadzona w latach 80tych gdy jeszcze funkcjonował przemysł drzewny tzn gdy kolejka leśna transportowała drewno do tartaku w Rzepedzi i dlatego stacje które są już nie czynne i nie mam żadnych informacji o nich oraz materiałów będą robione z wyobraźni.Chciałem jeszcze z organizować platformy które umożliwiały by załadunek wagonów normalnotorowych na wagony wąskotorowe w celu uzyskania super efektów transportu lecz bez skutku.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 24-10-2010, 00:03
cichowski34 napisał/a:
Chciałem jeszcze z organizować platformy które umożliwiały by załadunek wagonów normalnotorowych na wagony wąskotorowe w celu uzyskania super efektów transportu lecz bez skutku.
Zapraszam do mojego tematu ;p Z transporterami coś na pewno ruszy niebawem, tylko teraz dokańczam inny projekt.
A co do mapy to fajna, moje tereny. A czy będziesz też robił Bieszczadzką KL?
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-10-2010, 10:09
Pysznie,
To ja namawiam na pociągnięcie tematu jakiś kawałek za granicę, co da szersze zastosowanie operacji transgranicznej w regionie - a przecież mamy własny tabor z epoki do tego (i mnie to zmobilizuje żeby go jeszcze poszerzyć).
Pozdrowienia i powodzenia, bardzo fajny projekt - cieszę się bardzo że wreszcie powstaje jakaś ciekawa mapa od świeżego twórcy.
Dzięki wielkie,obiecuje ze mapka będzie bardzo ciekawa i dokładnie zrobiona.
Co do Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej to ta mapka właśnie ze względu na nią powstała i postanowiłem jeszcze dodać do niej kolej normalnotorową.Co będzie bardzo ciekawego na taj mapce to zastosowanie TRUJKĄTA w Smolnikach,mam niestety mało informacji o nim tzn nie wiem ile torów przypada w nim,w innych kolejkach wąskotorowych trójkąty były różne tzn miały np 2 tory w każdym kierunku co umożliwiało mijanie się składów na trójkącie,w Smolnikach z tego co wyczytałem podejrzewam że występuje tylko po jednym torze w danym kierunku i tak chyba zrobię gdyż po drodze jest kilka przystanków na których mogą się wymijać składy.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 24-10-2010, 10:45
Co do terenu to polecam geoportal :) Większość Podkarpacia jest kolorowa już. Np:
http://maps.geoportal.gov...ariant=KATASTER Stacja Zagórz.
Ja miałem zamiar robić tą trasę, ale na razie robię Przeworska KD ;) Także powodzenia przy pracach.
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-10-2010, 11:44
kilanziom napisał/a:
To ja namawiam na pociągnięcie tematu jakiś kawałek za granicę, co da szersze zastosowanie operacji transgranicznej w regionie - a przecież mamy własny tabor z epoki do tego (i mnie to zmobilizuje żeby go jeszcze poszerzyć)..
Kilan ale z tego co pamiętam z mojej bytności w Bieszczadach z drugiej połowy lat 80-tych (87, 88, 89) to ruch przez Przełącz Łupkowską nie istniał, a tunel w Łupkowie służył za szopę postojową. Mogę się oczywiście mylić, bo moje informacje w tym temacie pochodzą od ówczesnej legendy lokalnej i obserwacji, a nie ze źródeł pisanych. BTW pamiętam jak wyjeżdżając z Łupkowa skoro świt właśnie z tego tunelu wyjechała stonka z dwoma ryflakami.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-10-2010, 11:52
Cholera, masz trochę racji.
W którymś z moich ŚK z 1997r piszą o uruchomieniu ponownie przejścia granicznego w Łupkowie, jest też foto z dwoma ST43. Tam było tak, że to przejście zamknięto jakoś w latach 80, ale było wcześniej użytkowane, przynajmniej tak mi się kojarzy. Trudno mi natomiast powiedzieć czy zamknięto je blizej 1980r czy bliżej 1990.
Tak czy owak skoro mapa ma aspekty fikcyjne, to wydaje mi się, że walorem jest zawsze ruch transgraniczny, który o mniej więcej 50% zwiększa możliwości taborowe, i 'akcję' gry.
Co do terenu to polecam geoportal :) Większość Podkarpacia jest kolorowa już. Np:
http://maps.geoportal.gov...ariant=KATASTER Stacja Zagórz.
Ja miałem zamiar robić tą trasę, ale na razie robię Przeworska KD ;) Także powodzenia przy pracach.
Dzięki,korzystam z tych mapek również.Dla zobrazowania wam wielkości mapki podaje nazwy miejscowości które są z lokalizowane na Końcach mapki:
-Ustrzyki Dolne-Krościenko-Stariawa to już za naszą granicą.
W drugą stronę:Kawałek za Sanokiem.
-Nowy Łupków-Przełęcz Łupkowska gdzie przez tunel wyjeżdża za granice.
-Moczarne tu kończy bieg kolejka leśna.
Kilka fotek:
Most przez który wagony z tartaku odstawiane są na bocznice do odbioru.
Wysłany: 24-10-2010, 12:00
Mi się bardziej kojarzy, że przejście zamknięto jeszcze w latach 70-tych, ale teraz głowy za to nie dam. Inną śmieszną sprawą jest to że przez całe lata 80-te istniał tam spory posterunek WOP, na którym obsada głównie zbijała bąki . Wystarczyło przejść trochę głębiej w Beskid Niski (na zachód) i można było się spokojnie napić słowackiego piwa . Nie wspomnę już zupełnie o tym, że tubylcy prowadzili wzmożoną wymianę towarową międzynarodową zaczynając od koni, a na alkoholu kończąc, bo to rzecz jak najbardziej naturalna
Spróbuj zamarkować ciemniejszą tekstura kładzoną linearnie cień rzucany przez most, daje dużo do realizmu. Podobnie zabiegi pod zielenią krzaczastą i drzewną dają jeszcze lepszy efekt.
Zeskanowałem artykuł n.t. przejścia granicznego, więc powinien rozwiać wszystkie wątpliwości.
Wysłany: 24-10-2010, 12:29
No widzisz, wszystko jasne
Jeśli ruch zamknięto na początku lat 80-tych, to mogło mieć to miejsce po 13 grudnia 81, kiedy dość skutecznie ograniczono ilość przejść granicznych, podejrzewam, że tak było także w tym przypadku.
Dodam iż często nie mam czasu by robić cokolwiek w mapce gdyż pracuje również nad kabiną do lokomotywy ET21.
A można coś więcej na temat tej kabiny :) ?
Będzie to kabina inter aktywna z możliwością sterowani w środku,planuje dodać kilka drobiazgów np:otwierane drzwi,okna radio telefon również działający z możliwością wł i wył go przełącznikiem,może i nawet dodam radio które również można bedzie włączyć by słuchać muzyki.Na razie jestem na etapie modelowania tzn mam już pulpit podłogę ścianę tylną niebawem zabiorę się za animacje nastawnika,hamulca ręcznego i modelowaniem kranów hamu oraz radio telefonu.Dodam jeszcze że posiadam materiał na kabinę i tworze ją za pomocą rysunków technicznych.Niebawem również ją za prezentuje na forum.Po niej mam w planach zrobienie kabin do SU 46 i 45.
Witam,na kilka dni (z braku czasu) zawiesiłem prace nad mapą,postanowiłem zamieścić fotkę projektu kabiny do ET21,przepraszam ze w tym temacie ale jak tylko rozwinie się praca nad moja kabina założę temacik w odpowiednim dziale.
Tak wygląda początek prac nad kabiną,dodam że oczywiście ściana z textura planu na której są okna będzie usunięta,mam ja tylko w celu wymiarowym.
Cieszy że robisz kabinę ale pozwolę sobie zasugerować jedną małą rzecz. Prezentuj screeny z jakiejś większej ilości skończonych elementów. To co widać to wygląda na kilkanaście minut roboty. Prezentuj screeny z na przykład skończonego pulpitu, kranów, potem tex itd itd :) Wyjdziesz na bardziej wiarygodnego :)
Ok niema problemu,chciałem pokazać że coś robię w tym celu,niestety ostatnio brakuje mi czasu.Dlatego następne co zrobię to właśnie krany ham nastawnik i inne elementy z animacja.
Witam,na kilka dni (z braku czasu) zawiesiłem prace nad mapą,postanowiłem zamieścić fotkę projektu kabiny do ET21,przepraszam ze w tym temacie ale jak tylko rozwinie się praca nad moja kabina założę temacik w odpowiednim dziale.
Tak wygląda początek prac nad kabiną,dodam że oczywiście ściana z textura planu na której są okna będzie usunięta,mam ja tylko w celu wymiarowym.
Jezeli chodzi o Sanok to moge Ci pomoc na tyle ze stacja bedzie jak w realu , to miasto znam jak wlasna kieszen , mieszkalem tam przez 20 lat :) Budynek dworca niemalze identyczny jak prawdziwy widzialem na rumunskiej i czeskiej stronie , wystarczy tylko wstawic nazwe.
O tutaj na tej stronce http://www.trainzpedro.cz/ poszukaj "CSD Becov". Jest to dworzec prawie identyczny z ta roznica ze pomieszczenie dyzurnego ruchu (po prawej patrzac od strony torow) zostalo wyburzone w latach 90 , przy okazji remontu.
Ostatnio zmieniony przez maluch506 26-10-2010, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Witam ponownie wszystkich,od dość dawna nic nie robiłem w mojej mapie ze względu na brak czasu ale całkiem niedawno ponownie zabrałem się do roboty,podjechałem nieco z linia normalnotorową i kawałek Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej,czeka mnie również kilka poprawek w okolicach Rzepedzi ale to sobie zostawię pod koniec gdyż nie chce mi się wracać do tyłu,poprawki powstaną gdy będę udawał się ze szlakiem normalnotorowym w kierunku Sanoka.Puki co postępy zamieszczam.Pozdrawiam.
Po prawej Komańcza Letnisko.
Wjazd na stacje Komańcza na wprost kier Osławica-Łupków.
Od prawej:Dwa stare wagony przy zarośniętej rampie.
ST43 czaka na wolna w kierunku na Rzepedź.
A teraz Bieszczadzka Kolej Leśna:
Prełuki:
-U dołu most między Prełukami a Duszatynem,pociąg w kierunku Prełuk.
-Przejazd w Duszatynie.
-Duszatyn.
-Kolejny przejazd w Duszatynie.
-Bród przez Osławę w Duszatynie.
-Most w Duszatynie.
-Mików Most.
-Przejazd w Mikowie.
-Przystanek Mików Wieś.
-Mików Las,tu można załadować drewno z wycinki.
-Ostatnie zdjęcie to stacja Mików,tu zatrzymują się pociągi osobowe a tak że jest przeładowywane drewno na wagony do tartaku w Rzepedzi.