FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Gmax Unwrap UV
Autor Wiadomość
Kylo0
super trainz
Poziom respectu:

Wysłany: 29-07-2011, 16:11   Gmax Unwrap UV

Pozwolę sobie poruszyć pewną niby drobną, a jednak ważną dla mnie kwestię. Chodzi o mapowanie w Unwrap UV. Wyobraźmy sobie, że mamy taki o to obiekt :

Widać wyraźnie, że zaznaczona ściana nie pasuje do reszty. Textura taka sama, textura idealnie złączona jednak nie pasuje. W tym celu odpowiednio zachowując proporcje próbujemy spasować z resztą - tak to mniej więcej wygląda:

Chcę tak rozciągnąć, by końce ścian się idealnie stykały z zaznaczonymi na różowo punktami. w tym celu oczywiścię używam narzędzia do rozciągania: Scale, Scale Horizontal, Scale Vertical. Po drodze niestety napotykam problemy. Mianowicie zobaczcie:

Przed :

Po:

W czym problem? W tym, że nie idzie dokładnie rozciągnąć, spasować końców ścian. Nie jestem w stanie tak skalować, by dotknąć końców ścian sąsiednich. Oczywiście robiłem na wszystkie sposoby, przesuwanie, układanie na środku ale nigdy nie trzyma proporcji i nigdy nie jest równo - w efekcie mamy niespasowane textury, kiedy na texturze mamy idealnie równo. Jest możliwość ręcznego styknięcia kónców, jednak wtedy nie trzymamy już proporcji w efekcie otrzymujemy takie gówno:

Niby okej, spasowaliśmy końce ale jest jeszcze gorzej, nie zachowaliśmy proporcji i całkowicie rozbebesza mapowanie ściany dlatego, że składa się ona z więcej punktów przyłączanie, które zachowały wcześniejsze położenie w przeciwieństwie do końców - mapowanie zrobiło kupę...

Stąd moje pytanie i problem... Zna ktoś sposób by w podobny sposób zachować większe detale i ze znacznie większą dokładnością zmapować/zeskalować mapowanie ściany w taki sposób, by trzymało się razem z sąsiednimi ścianami?

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 29-07-2011, 16:40   

Hmm, jak mi się kiedyś coś takiego działo, to używałem tego drugiego sposobu mapowania 'uvw mapping'.

Czyli po prostu odłączasz np ta górna ścianę od reszty, nakładasz teksture, włączasz uvw i ustawiasz sobie tak żeby dach był na środku (U/V/T Tile), potem sobie włączasz 'gizmo' pod unv mapping i zaznaczasz opcje przesuwania, i ustawiasz sobie teksture jak chcesz.

znawca

Wysłany: 29-07-2011, 16:49   

W tym przypadku zrobiłbym tak:
- przyłączy ręcznie punkt boków do dachu (czyli na odwrót niż Ty to robisz) odpowiednią opcją (zdaje się weld).
- ręcznie poprzesuwał punkty końcowe boków tak żeby naprostowac teksturę (pomaga wciśnięcie shifta, wtedy punkt będzie przesuwany tylko po jednej osi, np. x)
- zaznaczył całośc, czyli boki dachu + dach i całośc spróbował przeskalowac do rozmiaru tekstury

Nie jest to metoda idealna ale przy odrobinie wprawy skuteczna. Główny "myk" jest taki, żeby nie ciągnąc za węzły tekstury skomplikowanych siatek, tylko tych najprostszych, bo je można łatwo ręcznie naprostowac, tak żeby pozbyc się zniekształcenia.

VCRDN
user

Wysłany: 29-07-2011, 17:17   

Ja poszedłbym podobnie jak Shaggy. sam już nigdy nie używam samego unwrap. Zawsze najpierw daję mapping na box (lub, co tam akurat najlepiej pasuje) i dopiero później traktuję wszystko unwrapem i dociągam, żeby było dobrze.
A poza tym... można to przecież na oko zweldować i dopasować (części zewnętrzne do wewnętrznych i później ewentualnie skalowanie całości).

Kylo0
super trainz
Poziom respectu:

Wysłany: 30-07-2011, 17:12   

Dzięki, wszystkie sposoby okazały się być skuteczne, w związku z czym uporałem się z tym :)

Odpowiedz do tematu