z nudów związanych z przymusowym urlopem zakupiłem w empiku Trainz 2004 i postanowiłem coś stworzyć :)
są to moje początki w tym symulatorze i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba:)
po przejrzaniu setek stron na temat trainza oraz jego dodatków jak i tutoriali ( których do końca jeszcze pojąć nie mogą - semafory) postanowiłem coś dać od siebie :)
Po godzinie zabawy zrobiłem coś takiego:
tak wyglądają początki zielonego miłośnika kolei :)
trasa ma być przybliżona do odcinka Giżycko-Kętrzyn
:)
proszę o jakieś pomysły i sugestie oraz wyrozumiałość dla Nowego użytkownika ;)
Pozdrawiam Adrian
Ostatnio zmieniony przez spinmax 24-01-2009, 23:26, w całości zmieniany 2 razy
lukazs [Usunięty]
Wysłany: 25-01-2009, 16:10
A może by tak magistralę na 500 km/h w klimacie Mazur? Bocznic pod drutem jest stosunkowo niewiele, a na Mazuraach drut praktycznie nie jestnieje, oprócz linii do Korsz i Działdowo - Olsztyn...
W twojej mapce widać, że jest to bardziej zabawa niż projekt na poważnie, ale to dobrze, że eksperymentujesz bo nie znam nikogo kto odrazu zbudował by porządną mapkę na początek :) Co do najważniejszych braków jak na razie to chyba klimat, jakoś nie czuje tu powiewu pkp. Druga sprawa to tory, ja też używam animowanych rozjazdów ale tory trzeba wymienić bo te zarżną mapkę, polecam Ci produkty Makiego, FMA lub Grennery, chyba nie ma lepszych. To tyle na dobry początek :)
nie mam kuidow :) poza tym jest ich sporo, ale luknij do downloadu ptt, tam pobierasz tory Makiego v3, tu masz tory i trawke grennery http://www.greenery.name/...gd.htm?trainz,1 a tory fma to na dls są :)
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 26-01-2009, 13:46
Po co wykorzystywać nazwy prawdziwych stacji, zwłaszcza tak charkterystycznych jak Giżycko, czy Kętrzyn? Już chociaż trochę zmień te nazwy, jak np kiedyś HH123 na swojej mapce zrobił - Grizyczko.
jeśli kierunkowujesz się na realizm dbaj też o poprawne prowadzenie sieci trakcyjnej (zygzakowanie) czyli w linii prostej na przemian wysięgnik krótki /długi, jeśli to tylko makieta zabawowa to freestyle :)
hmm, Pysi napisał że nie czuje klimatu PKP, ja zastanawiałem się co mi tu nie gra..i już wiem :) albo znikają te reflektory i dasz bardziej subtelne albo zostają reflektory i jest rosyjski tabor i będzie pasowało :) Kiedyś jechałem przez matkę Rosję pociągiem, to te klimaty :)
To oczywiście moje subiektywne odczucie!
I jeszcze jedna rada - stosowanie oryginalnych drzew, to wręcz przestępstwo. :) Używaj tych drzewek greenery, a z tyłu daj jakieś tło i będzie fajnie :)
Wysłany: 25-11-2011, 15:53
Witam! Jestem tu nowy czy jest gdzieś, do ściągnięcia trasa fikcyjna Giżycko Kętrzyn bo znam te okolice, bo jeżdziłem do Olsztyna. A bym sobie pojężdził w trs 04 w tą mapkę, to mi podajcie link jak jest ta trasę
dziękuję!
Skoro jesteś tutaj nowy to mam dla Ciebie kilka rad:
- nie odgrzewaj bezsensownie starych tematów, bo nieświeża żywność szkodzi na żołądek
- pisz w języku zrozumiałym dla użytkowników tego forum, bo powyższa wypowiedź ma więcej wspólnego z suahili niż z polskim
- najpierw szukaj informacji na forum, a dopiero jeżeli to nie pomoże zadawaj sensowne pytania
- stosuj się do uwag modów, bo każda kolejna wpadka będzie oznaczała dwutygodniowy urlop od forum.
Ostatnio zmieniony przez Qń 25-11-2011, 15:58, w całości zmieniany 1 raz