Mam przyjemność poinformować, że na stronie Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei pojawiła się nowa zakładka "Prezenty". Można z niej pobrać kilka drobnych, nie publikowanych nigdy wcześniej, dodatków do TRS 2004/2006. Wszystkie pliki można ściągnąć za darmo. Jednocześnie zachęcam do zapoznania się za pośrednictwem strony z bogatym dorobkiem PSMK, które jest najstarszą działającą organizacją hobbystów kolejowych w Polsce.
Ideą przyświecającą powstaniu tych dodatków było skłonienie członków polskiej społeczności Trainz do przekazania 1% podatku dochodowego na Polskie Stowarzyszenie Miłośników Kolei. Drodzy forumowicze! Pomóżcie tworzyć pierwsze w kraju Społeczne Muzeum Dawnej Kolei, dzięki któremu świat zabytków kolejnictwa będzie miał szansę przetrwać nie tylko w rzeczywistości wirtualnej. Przekażcie PSMK 1% podatku. Jeżeli nie rozliczacie się z fiskusem, to "lobbujcie" na rzecz tej słusznej sprawy wśród rodziny i znajomych.
Kurcze, coś bardzo patetycznie wyszło...
No to prościej. Jeżeli projekt odniesie sukces to na pewno będzie dalej rozwijany. A zyskają na tym przede wszystkim zabytkowe lokomotywy i wagony zgromadzone w MD Skierniewice.
Ostatnio zmieniony przez Qń 12-03-2011, 16:35, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2009, 19:10
Fantastyczne opracowanie, właściwie nie posiadające alternatywnego w TRS.
Miałbym ciepła prośbę by podzielic się tym także za pośrednictwem DLSu - byłoby to dla mnie wielce istotne pod kątem kończonego właśnie projektu Sudety.
Bardzo fajny stuff! Tyle że w TC brak jest torów dołączonych w żurawiu i bodajże w teudlofie. Jak można temu zaradzić! Bo próby podpięcia tego pod tory kończą się zgonem.?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2009, 20:06
jamie78 napisał/a:
Bardzo fajny stuff! Tyle że w TC brak jest torów dołączonych w żurawiu i bodajże w teudlofie. Jak można temu zaradzić! Bo próby podpięcia tego pod tory kończą się zgonem.?
Zaimportowałeś cały stuff z TRS2006? Ja mam te tory w TC, ew. podmień kuidy torów na inne.
Aha, jeszcze dzięki za dodatki, szczególnie te do oporządzania lokomotyw.
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2009, 21:21
Czy ktoś z Was wie jak najlepiej podjechać tendrem do żurawia wodnego?
O ile Teudtloff zadziałał natychmiast (testowane Ty2 PTrama) to żuraw w ogóle nie wykrył lokomotywy ani tendra.
Swoją drogą piękna animacja tego Teudtloff'a.
Od razu mówię że sciągnąłem wersję industry obiektu.
_________________ Lenie i dzieci neo do gmaxa!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 03-11-2009, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Zacznę od "oczywistych oczywistości" ;) Żeby żuraw zadziałał, tender nie może być pełen wody. Jeżeli jeździcie w DCC to ustawcie żeby od samego początku było jej w tendrze mniej, jeżeli na kabinowym to dobierajcie wody do kotła - tender powinien się z wody opróżniać.
Potem już wystarczy powolutku dotaczać się parowozem do żurawia i zatrzymać się tendrem w odpowiednim momencie. Każdy tender ma punkt "uzupełniania" wody w innym miejscu, a to od tego puntu zależy, w którym momencie żuraw "zobaczy" tender i zacznie napełnianie. Więc w dużej mierze wszystko trzeba robić metodą prób i błędów z dużą dawką wyczucia.
Podsumowanie:
Musi działać - u mnie działa ;)
PZDR EMIL
_________________ "...i przepustnicę ujął w dłoń
przeżegnał się, czapka na skroń
do pieca węgiel raz i dwa
już pary kłąb, już zawór gra..."
Ostatnio zmieniony przez Emil 03-11-2009, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2009, 21:53
Sporo pomanewrowałem i nic.
Do testów usunałem wcześniej całą wodę i węgiel.
Niestety żuraw nie jest w stanie znaleźć "punktu G" ;) tendra.
Być może jest w skrzyni węglowej. Ale mokry węgiel źle się pali. ;)
_________________ Lenie i dzieci neo do gmaxa!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 03-11-2009, 21:55, w całości zmieniany 2 razy
Sporo pomanewrowałem i nic.
Do testów usunałem wcześniej całą wodę i węgiel.
Niestety żuraw nie jest w stanie znaleźć "punktu G" ;) tendra.
Być może jest w skrzyni węglowej. Ale mokry węgiel źle się pali. ;)
Przyznam że także nie mogę załadować wody. Ni grzyba żuraw nie chce mi pomóc! Przy użyciu AI lok jeżdzi w tę i nazad i nic. Ręczne manewry też nic nie dają. Niech mnie ktoś przytuli! Hi hi hi !
Z żurawiem to jest tak:
Trigger żurawia szuka tendra względem środka tego ostatnego(tzn. środka siatki mesh tendra). Dlatego w przypadku tendrów skrzyniowych polskiej konstrukcji, a także tendrzaków, gdzie klapy skrzyni wodnej są umieszczone blisko środka (a do tego są wygodnie długie) można "wtulać" tender dokładnie pod żuraw. W dwójce klapy są na skraju tendra, więc żuraw niej jest w stanie wykryć tendra w odpowiednim momencie. Proponuję więc:
- jeśli komuś bardzo zależy na wodowaniu dwójki to może w pliku config żurawia powiększyć wartość parametru radius dla obu triggerów do np. 3,8. Efekt uboczny jest taki że żuraw zacznie "łapać" tendry po pierwszym ich zatrzymaniu w swojej okolicy (niekoniecznie kiedy będą dobrze ustawione), a więc skończy się "podciąganie" do żurawia (które jest przecież bardzo realistyczne). Wolna wola...
- w przypadku tendra ty2 i podobnych można zmienić położenie środka siatki mesh tendra na bliższe klapom skrzyni wodnej. Wtedy tender powinien lepiej "łapać" wodę. Przeprowadziłem mały test którego wynik widać na screen. Podwozie za parowozem to tymczasowy tender. Jego środek nie jest w środku pomiędzy osiami ale nad ostatnią osią (strzałka czerwona). Zielona strzałka to przybliżone miejsce triggera żurawia. Dzięki zmniejszeniu odległości L można bez problemu nalać wodę na "tył tendra". Wymaga to jednak zmian w taborze, choć są to zmiany kosmetyczne.
P.S.: Ty2 PTrama który posiadam miał złe ilości wody i węgla w tendrze.
Żeby nie spaść z pierwszej strony forum podaję ogłoszenie. Na stronie PSMK pojawiła się druga część paczki MD. Jest to kilka drobiazgów dopełniających "wystroju" szopy z trakcją parową. Zachęcamy do pobierania.
Żeby nie spaść z pierwszej strony forum podaję ogłoszenie. Na stronie PSMK pojawiła się druga część paczki MD. Jest to kilka drobiazgów dopełniających "wystroju" szopy z trakcją parową. Zachęcamy do pobierania.
Dzisiaj na stronie PSMK ukazała się nieco spóźniona, świąteczno-noworoczna aktualizacja działu prezenty. Jest to kolejna część paczki MD. Zapraszam do pobierania i oczywiście pamięci o PSMK w czasie rozliczania z fiskusem. Na stronie można też przeczytać jak zostały spożytkowane pieniądze, które nasza organizacja otrzymała w tym roku w ramach akcji 1% podatku.
Przy okazji dodam też w tym temacie prywatne ogłoszenie. Na DLS pojawił się drobny dodatek mojego autorstwa (użytkownik Qcyk85) dedykowany mapie Sudety. Jest to żuraw wodny, typ charakterystyczny dla kolei CSD. Model powstał z pomocą i z inspiracji Kilanzioma.
Na wstępie dziękuje za wspaniałe dodatki. Mam pytanie, którą spośród opublikowanych przez społeczność trainzową halę parowozowni da się dopasować do obrotnicy opublikowanej na stronie PSMK? Na stronie PSMK jakoś nie znalazłem żadnej hali parowozowni, może coś przeoczyłem?
No to podbijam temat!
Na stronie PSMK pojawiła się aktualizacja. Zapraszam do pobierania.
Jest to niejako podsumowanie paczki MD. Dodatek który powstał jako jeden z pierwszych i został opublikowany jako jeden z ostatnich. A po drodze jego koncepcja kilka razy się zmieniała.
Ponieważ nauczyłem się zamieszczać na forum obrazki to wykorzystam to nowum:-) tutaj.
I oczywiście pamiętajcie o PSMK przy rozliczeniu z fiskusem.
To na prawdę organizacja warta wsparcia.