Wysłany: 17-08-2012, 20:28 Projekt_09 - fabryka przemysłu dostosowawczego PRL
Czołem towarzysze,
przed Wami prawdopodobnie nowość pod względem tworzenia dodatków w Polskim Trainzie. W ramach przyszłego Projektu_09 swoją działalność rozpoczyna socjalistyczna fabryka przemysłu dostosowawczego PRL. Celem przemysłu dostosowawczego jest zrealizowanie planu pięcioletniego w trzy lata. Czerwony sierp i młot, oraz przyjaciele z ukochanego związku republiki Trainza zaproponowali ażeby dostosowywanie dodatków rozpocząć poprzez...repaintowanie i delikatne przebudowywanie siatek istniejących pod potrzeby uzyskania dodatków szarego, ukochanego PRLu lat końcowych.
Do rzeczy przyjaciele i członkowie Polskiej Zjednoczonej Partii Robotników Trainza.
1) KG Budka Dróżnika 01:
Oryginał:
Zmiany polegały na zaszarzeniu tekstur, oraz zmiany napisu na tabliczce jedynego koloru komunistycznego - czerwonego. Dodatkowo dzięki umiejętności Qn'ia (szczere podziękowania w imieniu ludu pracy!) dach został spłaszczony, a podsufitka bierze teraz teksturę z okna, a nie z pliku posiadającego grafikę dachu. Brak zmian w rozmiarze tekstur. Zdaniem Qnia dodatek mało optymalny, ale bardzo potrzebny.
2) KG Drogowskaz (ilość obecna: 12):
Oryginał:
Obecnie istnieje 12 odmian drogowskazów. Docelowo może być ich kilkadziesiąt z racji iż będą one dedykowane pod linię "Projekt_09". Obecnie mam opracowane odpowiednie pliki psd. dla każdego kierunku wraz z możliwością dodania białej wstawki "dzielnicowej". Jeżeli ktoś byłby zainteresowany istnieje możliwość zrobienia każdej wersji na zamówienie. Rozmiary grafiki bez zmian.
Na tapecie:
Trwa dostosowywanie (a dokładnie poszarzanie) budynku Szkoły autorstwa Krzyśka (Sp45-166), oraz trwa też proces rdzewienia metalowych wiat autorstwa towarzysza o wielu imieniach i pseudonimach - Łukasza Turka aka Muminek aka Sony25 aka [..].
Fabryka dbając o całościowy proces wytwórczy narodu Polskiego gwarantuje wysoką jakość dodatków oraz trzymanie się wszystkich licencji, przepisów, norm, zaleceń itd.
Fajne. Co do mnie to proponowalabym tez odgraficenie jak najwiejszej ilosci dodatkow scenery, szczegolnie budynkow kolejowych. Raczej robie mapki datowane na lata 90 a wtedy tej plagi bylo sporo mniej.
Wysłany: 17-08-2012, 21:34 Re: Projekt_09 - fabryka przemysłu dostosowawczego PRL
KGrid napisał/a:
Czołem towarzysze,
Docelowo może być ich kilkadziesiąt z racji iż będą one dedykowane pod linię "Projekt_09".
Towarzyszu, a czemu nie zrobić paru, uniwersalnych? Tablice zazwyczaj się powtarzają, zmienia się jedynie treść napisów. Skrypt umie wyświetlić napis DOWOLNĄ zainstalowaną w systemie czcionką, więc jeśli do paczki tablic dołączyć odpowiedniego ttf-a, to można zrobić tablice konfigurowalne, nie martwiąc się o krój liter. Pozostanie kwestia kombinacji napisów (ile wierszy i na jakich polach), ale to już Towarzysza zadanie by było. Akutar czcionkę "znakowodrogową" posiadam, jeśli Towarzysz zainteresowany, to przeprowadzę badania poligonowo-labratoryjne
Każde działanie na rzecz narodu traiznowego i ułatwienia mu życia poprzez ścisłą współpracę jest wskazane ;) Jeżeli towarzysz potrafi coś takiego opracować prototypowo to można działać. Czcionka jest ogólniedostępna, wystarczy tylko myśl technologiczna która wydaje się być z teorii prosta. Można opracować kilka wersji (np. kierunek prosto i prawo, lewo i prawo "dzielnicowy") i tak wprowadzić edycję kierunków w TSie poprzez wprowadzenie danego tekstu.
Towarzyszu, obywatel KGrid uprzejmie donosi iż na modelowaniu się nie zna, za podstawę trzebaby przyjąć pracę zrealizowaną przez 082 po moich edycjach graficznych. Jeżeli się towarzysz tego podejmuje to czekam na wiadomość od szanowanego towarzysza ;)
Trzeba Wam siatki? To dajcie znać, gdzieś się na pewno wala :) A potem róbcie z tym co chcecie :)
Dawaj. Do mnie siatę, a od Tow. KGrida kolektyw wymagać będzie wykonania 200% (albo i 800%, a co ) planu malowania tablic Inaczej - porób repy do tej siatki, ja już dopasuję punkty.
Trafiając w temat jak widze zrobiłem kilka dni temu paczkę plakatów na bazie tych propagandowych Kilana. Wrzucę lada chwila - 10 sztuk - od: "Niszcz stonkę" po plakat filmowy "Nie lubię poniedziałku" - Kilan widział - pobłogosławił :)
Towarzyszu Bazler71 - przyjmij podziękowania od ludu pracującego za trud włożony w realizację planu wieloletniego ;)
A dziś proszę obywateli, kolejne dostosowanie wyglądowo-PRLowskie.
KG Wiata 01/02
oryginał:
autor: Muminek aka Sony25 aka Łukasz.
Obecnie istnieje jeszcze delikatnie pordzewiana wiata. Wyjdą dwie wiaty w dwóch wersjach, tak jak w oryginale. Jak wiadomo za PRL takich jaskrawych kolorów raczej nie było, pomimo iż na kolei niebieski był dość częstym gościem.
KG Szkoła 01
Oryginał:
Tekstury zapożyczone za zgodą Wujka 082 z jednego z jego domów z paczki Domów Pomorskich. Plakat propagandowy nie wchodzi w skład paczki.
Na tapecie:
Kolejna paczka plakatów propagandowych (w sumie już są gotowe, trzeba tylko ściemnić niektóre), oraz... odchamianie budynku dworca Przeworsk Wąskotorowy (czyli delikatny lifting z grafitti oraz przywrócenie ładnego otynkowania, jednak delikatnie zniszczonego. Muszę jeszcze przyciemnić oraz poczekać na poprawę configu od Sonego aka łukasza aka Muminka (człowieku nie za dużo tych pseudonimów? :)) by bezproblemowo działał i instalował się na TS09+.
KGridzie, szkoła ładna, ale jest jedno 'ale'. W owych czasach brązowe framugi mieli tylko Ci, którzy za dewizy w PeKaO kupili zagraniczną farbę. Drzwi i owszem, ale okna na bank nie. I to dopiero od 80tych lat, a tu widzę plakat starszy na ścianie. Biały, to był w 100% obowiązujący kolor
Ostatnio zmieniony przez samplaire 21-08-2012, 13:34, w całości zmieniany 1 raz
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2012, 13:41
No i mnie złapali...
moje umiejętności padły na próbie wybielenia okien. Tekstura i tak nie jest zbyt dobra, więc wychodziła tzw. kupa. Niestety z niesmakiem ale trzeba było iść na kompromis.
Co do plakatu - są one już zmieniane. Wiadomo że w latach 80-85 propaganda się zmniejszała, ale ZSRR nadal dbał o pokój i był przyjacielem dzieci - plakat się zmieni obywatelu.
Fakt faktem - ja PRLu nie znam, no tyle co z opowiadań i zdjęć. . .
Pomógł: 10 razy Wiek: 41 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2012, 13:44
Tylko nie przesadź z tą szarością. Widzę że opowieści jak to szaro było za PRL-u są wciąż żywe. G prawda. Nie było oczywiście jaskrawych pastelowych odcieni, większość tynków była szara, bura, beżowa, żółtawa. Ale były też budynki takie jak ta szkoła- różowe, bywały żółte, niebieskie. Hale fabryczne z blachy trapezowej były najczęściej niebieskie, bądź żółte, bloki z "polskiej płyty" miały kolorowe wstawki między oknami każdy blok w innym kolorze je miał. W zasadzie razem z 1956 rokiem wszelkie plakaty propagandowe, w szczególności o bumelantach, czy stonce należały do rzadkości. Jeżeli już były to tam gdzie działała prężnie komórka PZPR czyli np na kolei.
Warto spojrzeć na budynki jednorodzinne. Mimo że wtedy budowało się podobne klocki, to jednak prawie każdy miał inną elewację. Ten z potłuczonych starych kafli, ten z denek od butelek, jeszcze inny tynk jakby z brokatem czy gnieciony pięściami. Wbrew pozorom naprawdę ludzie z dziadostwa i niedostępności materiałów silili się mam wrażenie na większy indywidualizm niż teraz.
Warto obejrzeć sobie serial zmiennicy i ocenić czy naprawdę ten świat był w odcieniach szarości czy raczej kolorowy :P
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 21-08-2012, 13:44, w całości zmieniany 1 raz
Walnij w PS opcja CTL+U - zanacz kolor i jedziesz z koksem ;)
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2012, 13:58
Ani opcja zastąp kolor ani to o czym pisałeś mi nie zmieni samych okien, tylko całą fasadę. A ręcznie nie idzie mi dobrać odpowiedniej barwy. Jakby jednak ktoś chciał pomóc to bardzo bym prosił.
PS: Mam Photoshopa CS, więc jest to już dość wiekowa wersja, dlatego może właśnie tak się dzieje.
@Krzysiek - spokojnie, Zmienników oglądałem nie raz, języka też zaciągnąłem, myślę że utrzymamy odpowiedni klimat, a jeżeli nie, to wtedy będziemy coś działać i ratować ;) W sumie powoli pora utworzyć temat o mapie ;)
Okna możesz zrobić z innych i nałożyć same framugi jako layer. Np. z cgtextures. Jak wpiszesz 'window' wyświetli się masa różnych, myślę, że takie nada się znakomicie. Tylko zostaw wnętrza (szyby) z tego co jest To nic, że są nowocześniejsze, tego nie będzie i tak widać przy zmniejszeniu tex do rozmiarów trainzowycjh. Możesz je przyciemnić deczko
Ani opcja zastąp kolor ani to o czym pisałeś mi nie zmieni samych okien, tylko całą fasadę. A ręcznie nie idzie mi dobrać odpowiedniej barwy. Jakby jednak ktoś chciał pomóc to bardzo bym prosił.
PS: Mam Photoshopa CS, więc jest to już dość wiekowa wersja, dlatego może właśnie tak się dzieje.
@Krzysiek - spokojnie, Zmienników oglądałem nie raz, języka też zaciągnąłem, myślę że utrzymamy odpowiedni klimat, a jeżeli nie, to wtedy będziemy coś działać i ratować ;) W sumie powoli pora utworzyć temat o mapie ;)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 21-08-2012, 17:09
Jak by było potrzeba okien to mogę podesłać, trochę porobiłem. Co do plakatu to jest z czasów tow.Bieruta.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2012, 22:06
Temat szkoły obecnie jest omawiany przez konstruktorów - inżynierów PZPRT. Być może uda się zapobiec imperialistycznym działaniom obcych mocarstw i okna w w/w szkole będą jednak białe.
Ażeby jednak zapobiec działaniom imperialistów przygotowałem dla obywateli paczkę 10 plakatów reklamowo-propagandowych okresu późniejszego PRLu. Siatka 3D - Kilanziom.
Niektóre do dziś gdzieniegdzie w starych gablotach wiszą. PCKowskie to nawet u mnie na zajezdni jeszcze jakieś są... Wystarczy jak dany budynek ma tak z 40-50 lat i różne fajne rzeczy potrafią wisieć na korytarzach :)
EDIT: widzę że znasz te plakaty. ten z fiacikiem jest beściarski :D
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 21-08-2012, 22:16, w całości zmieniany 1 raz
Tak jak widać - wrzucone są plakaty typowo późnego PRLu. Szukałem jeszcze czegoś o Centrali Produktów Naftowych jednak niestety ciężkie do namierzenia to było.
Z tego co stwierdziłem to epoka Gierka była epoką gdzie w miastach pojawiały się reklamy, szyldy, dlatego kolejnym punktem dostosowania, oprócz budynków, będą poszukiwania logotypów, emblematów, tablic z nazwami zakładów przemysłowych.
@Don Vasyl Muminek - Paczka Kilana, Bazlera i moja posiadają te najczęściej powtarzające się plakaty ;) Moje jak widać są skupione na reklamie, oraz bezpieczeństwie pracy, zwłaszcza na kolei.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 22-08-2012, 11:46
KG Dworzec 01:
Nie wygląda może na nowy, ale na stary też nie, taki był plan, by budynek był delikatnie pachnący zdezelowaniem z racji bycia na delikatnie zapomnianej stacji. Znak "PKPE" to osobny dodatek.