Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 18-07-2008, 19:59 Pytanie
Witam
Zawsze mnie dziwilo to ze rogatki sie zamykaja jakis czas przed pociagiem i zaraz jak przejedzie to sie otwieraja (mowie o takich ktore nie sa przy nastawniach ani kolo droznikow)
Tak samo jest z semaforem. Jak przejedzie lokomotywa to sie zmienia swiatlo. Na jakiej zasadzie to dziala ?
Drugie moje pytanie jest takie:
Dlaczego ekspres "malopolska" ktory dawniej jechal 8 godzin teraz jedzie 10 g + 1g opoznienia? Dzieki wielkie ;)
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 18-07-2008, 20:23
Z chwilą gdy pociąg najedzie na urządzenie oddziaływania, zainstalowane w torze, następuje samoczynne zadziałanie urządzenia, które włącza (zapala) odpowiednie światełko sygnalizacyjne i uruchamia dzwonek w pomieszczeniu dróżnika przejazdowego.
http://kolej.krb.com.pl/e4stare/rozdz3.html
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 157 Skąd: z kontowni
Wysłany: 18-07-2008, 20:47
Dlaczego expres "Małopolska" pokonuje konkretną trasę dłużej, niż kiedyś?
Pewnie są jakieś ograniczenia prędkości spowodowane uszakodzeniami torów, lub ich modernizacją przez firmę PLK S.A.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 19-07-2008, 14:44
To ze jest modernizacja to wiem. Ale tamtego roku jak jechalem to nic nie bylo modernizowane no ale to pewnie bylo uszkodzone szyny. Ale najbardziej smieszne jest to ze stalismy z 30 min w jakims Miechowie i puszczalismy 2 pociagi OSOBOWE no i na poczatku to byl jakis ICC. To ICC mozna zrozumiec ze puszczamy ale zeby EKSPRES puszczal osobowe? Moim zdaniem to nie jest ekspres :/ No ale na to nic nie poradzi. Moze kiedys bedzie sie szybciej jechalo.
Dzieki FactorX wielkie. Moze znasz jakas strone www na ktorej sa przepisy PKP?