pozycje trainzowej przepustnicy
0-3 silnik stop
4-5 bieg jałowy silnika
6 załączenie wentylatorów silników trakcyjnych - gotowość do jazdy
7-16 jazda lokomotywy
Pozycja 14 odpowiada 10 pozycji w SU45 i 11 w SU46, czyli pozycjom, na których zazwyczaj się uciągnie każdy skład. Po osiągnięciu 50km/h wrzucamy pozycję 15 - odwzoruje to załączenie wszystkich stopni bocznikowania i szczytowej mocy lokomotywy.
Dodatkowo w lokomotywie SU45 po podpięciu mojej syreny zawsze po włączeniu lokomotywy wciskamy RAZ klawisz "b". Uruchomimy cykl dźwięków pracującej sprężarki i pracy żaluzji układu chłodzenia.
Mogę zapewnić, że stosując się do tych prostych reguł, zapewnimy sobie 100% realizm jazdy tymi lokomotywami. Fizyka to lekko zmodyfikowane pliki autorstwa Leo. Więc gratulacje. Mając dla porównania dziesiątki filmów z jazdy, nagrywając różne parametry jazdy i porównując je z jazdą w TRS na takich samych odcinkach (z abazę służyła mi oczywiście moja w pełni realna mapa Ełk-Korsze), takich samych wzniesieniach i takich samych składach, różnice między jazdą są dosłownie kilkumetrowe. Z tą bazą dźwięków i tą fizyką przyznam nieskromnie, że wątpię, żeby kiedykolwiek ktokolwiek stworzył realistyczniejszą oprawę dla lokomotyw SU45 SP45 oraz SU46...
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 06-01-2011, 19:21
Gryszaq, czy ten dźwięk żalulzji itp. w SU45 w ogóle chodzi? Mimo wciśnięcia ,,b" i czekania jakoś nic nie gra Hornsound oczywiście podmieniłem, tak jak enginespec i enginesound.
Gryszaq, wrzuc to jak mozesz ta jakis inny server niz rapid. ;]
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 06-01-2011, 20:32
Bo to jest trochę rozciągnięte w czasie. Chodziło mi o to, żeby lokomotywa pracowała niezależnie od nas - jak w rzeczywistości. Taki efekt da właśnie 10-minutowy plik dźwiękowy, który zaczyna się od 1.5 minuty ciszy. Po tym czasie słyszymy charakterystyczne dla SU45 "psssss". A dlatego 1.5 minuty, bo mniej więcej zwykle tyle czasu zajmuje napompowanie przez sprężarkę ubytku powietrza. Sprężarka jest połączona wałem z silnikiem spalinowym, więc pracuje cały czas. Jednak powietrze pompuje tylko przy ubytku, jak każda sprężarka. Kiedy napompuje, otwiera się zawór (psss), który pompuje powietrze ...w powietrze. Po tym średnio co pół minuty, co minutę, różnie słychać otwierające się i zamykające żaluzje oraz po 3-4 minutach kolejne psss i tak dalej i tak dalej. Tak jak w rzeczywistości ma to pracować bez ingerencji i kontroli maszynisty, niezależnie od prędkości, obrotów itp. Kontrolować można właśnie tylko pierwsze załączenie sprężarki.
Taka praktyczna rada - po każdym hamowaniu należy 2 razy wcisnąć "b". Jadąc pod SU45, lub na SU45 po hamowaniu mamy 100% pewności, że 1-2 minuty później usłyszymy pssss. Jeżdżąc na różnych sukach zauważyłem, że każda pracuje inaczej. Przykładowo na SU45-214 sprężarka załączała się co około 2 minuty podczas jazdy. W SU45-118 sprężarka się włącza tylko po hamowaniu. Wszystko zależy od ustawienia zaworu, wyłącznika, czy szczelności układu. W tym cyklu sprężarka załączająca się co 3-4 minuty jest uniwersalnym rozwiązaniem.
W SU46 nie ma czegoś takiego, ponieważ tam sprężarka pracuje własnym cyklem, napędzana silnikiem elektrycznym - jak w siódemkach, bykach itp. Ale tego dźwięku nie słychać na zewnątrz, więc nie warto zawracać sobie głowy. W ogóle dla przykładu jadąc na SU46 nie słychać silnika, całość zagłusza praca wentylatora tuż za ścianą. A wentylator pracuje tak głośno, że jak na ostatniej jeździe podczas załączenia prądnicy ogrzewczej wypierniczyło SP4 w szafie WN i wentylatory się wyłączyły. Mimo, że silnik pracował 1100rpm było wrażenie, jakby cała maszyna zgasła. W kabinie A z kolei sprężarka tak zagłusza, że się nie da rozmawiać ;p No to tak odnośnie co słychać, a co nie z różnych perspektyw ;p
Jeszcze dziś później wrzucę SU45 na wyslijto.
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 06-01-2011, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Tym co już ściągnęli z rapida polecam pobrać jeszcze raz, gdyż to jest lekko poprawiona wersją. Przez przypadek spakowałem starszą wcześniej.
Zauważyłem, że p**/*y TRS sobie przycina i zacina dźwięki jak chce. Klejąc wszystkie dźwięki razem wyszłaby nam prawie idealnie płynna całość. Ale niestety... TRS funduje trzaski i przycinki i raczej nie dam rady nic z tym zrobić przez edycję dźwięków...
Jeszcze raz przypominam. Po starcie SU45 wciskamy RAZ klawisz "b", nie zastanawiając się, dlaczego nic nie ma, i jedziemy.
O ile ktoś zauważył, w SU46 pod klawiszem "b" znajduje się druga syrena. Tak w ogóle syreny pochodzą od SU45-070 oraz SU46-015. A tak konkretnie, to z tych filmików:
Wrzucamy pozycję 6. W momencie zapłonu i startu silnika dajemy 7 pozycją, trzymając ją do końca rozruchu i wracamy na 5. W ten sposób w "enginespec" spadnie momentalnie o 2 "poziomy", odcinając moc, tym samym momentalnie wydobywający się dym. Tym samym jesteśmy na pozycji 5, z której najpierw załączamy wentylatory na 6 i dopiero ruszamy.