Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 69 Skąd: Ostrów WLKP.
Wysłany: 28-01-2013, 19:45 nachodzące się zapowiedzi pociągu trs 2004
Witam,
Na wstępie z całą odpowiedzialnością chciałbym zapewnić że wyczerpująco przewertowałem tematy o znacznikach ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem (szczególnie kieruję to do adminów, żeby przez to nie usunęli postu)
Problem mój polega na tym, że chcąc umieścić dwie lub więcej zapowiedzi, nakładają się one na siebie, odtwarzają razem zaraz po włączeniu mapy, albo wogóle tego nie robią. Przestudiowałem instrukcje jak dodawać wyzwalacze ( m.in Horolca, Dyżurnego ruchu) ale te zasady wogóle się nie sprawdzają. Kombinowałem na wszystkie kierunki. Pliki WAV są ooczywiście dobre i umieszczone we właściwej lokalizacji.
Proszę osoby które dodawały więcej niż jedną zapowiedź stacyjną o wyjaśnienia. Z góry dziękuję za cierpliwość i łączę pozdrowienia.
P.S przy okazji proszę o podpowiedź jak uruchomić gwizdek do odjazdu. Podobny temat na forum był poruszany ale dotyczył innego gwizdka ( coś o rp1)
Wysłany: 28-01-2013, 21:49
ok jutro umieszczę screena bo na tym kompie nie mam trainza.
Zasada: Ustawiam Zasada wyzwalaczy maksymalnie do lewej => sprawdzenie wyzwalaczy raz w prawo => kdtwarzanie pliku dźwiękowego dwa razy w prawo. Dla drugiej zapowiedzi od nowa ten sam schemat maksymalnie do lewej " zasady wyzwalaczy"
Wysłany: 05-02-2013, 20:27
Witam,
Odświeżając temat... Może to nie zabrzmi poważnie ale mam spore problemy z zamieszczeniem i zrobieniem screena ( może to wina tego, że gra działa tylko pod 1024 x 768 w panoramicznym trybie i nie pomaga instalacja sterowników)
Pomijając już ten problem robię kropka w kropkę jak podpowiada ten poradnik
Robiąc zgodnie z tym poradnikiem, zapowiedzi uruchamiają się jakąś minutę po odpaleniu mapy i są odtwarzane od razu jedna po drugiej.
Proponuję żeby ktoś opisał krok po kroku swoje zapowiedzi być może w poradniku jest jakiś mały błąd chociaż absolutnie nie chcę zakwestionować prawidłowości tego PDFa i cieżkiej pracy jego autora.
Za cierpliwość okazaną w tym temacie dziękuję, jestem gotów złożyć dalsze wyjaśnienia.
Ostatnio zmieniony przez fotokite 05-02-2013, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Robiąc zgodnie z tym poradnikiem, zapowiedzi uruchamiają się jakąś minutę po odpaleniu mapy i są odtwarzane od razu jedna po drugiej.
To, co opisujesz wskazuje, że coś nie tak masz z hierarchią (wcięciami) zasad w edytorze sesji. Jeśli lecą jedna po drugiej same z siebie, to są "na maksa w lewo", bo właśnie te gra odpala automatycznie, zaraz po uruchomieniu sesji. Ewentualnie coś. nie tak masz z "czekaniem na wyzwalacz"
Wysłany: 08-02-2013, 19:57
Po dogłębnym i kilkugodzinnym ponownym podejściu do tematu uważam wszem i wobec że został zakończony. Z racji tego, że dużo osób się w niego zaangażowało czuję się winny wyjaśnień - może komuś przyda się na przyszłość.
Po pierwsze zasady i wcięcia we wcześniej wspomnianym poradniku były prawidłowe.
Główną przyczyną były pouszkadzane pliki wav. Poczyniłem małe śledztwo w tej sprawie. Okazało się, że w programie rzeźnik zostały poprzestawiane pliki źródłowe (jakim cudem ?)
Nie wdając się zbytnio w szczegóły powstała gigantyczna zlepka zapowiedzi. W trainzie na pierwszy rzut oka nic nie wzbudzało podejrzeń. Miałem w folderze html oddzielne pliki.
Potworzyłem od nowa, bez pośpiechu jeszcze raz zapowiedzi stacyjne i ponownie umieściłem w TRS. Efekt jest zadowalający. Mam co najmniej 6 zapowiedzi i działają bez problemu.
Chciałbym jednak podziękować wszystkim za reakcję i za odpowiedź.
Podrzędną ale nadal aktualną sprawą pozostaje stworzenie gwizdka do odjazdu i halo przez radio. Muszę też popracować nad głośnością wyzwalaczy
Ostatnio zmieniony przez fotokite 08-02-2013, 19:59, w całości zmieniany 1 raz