Wiek: 31 Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 33 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 29-03-2013, 16:02 rozdzielczość 1280x720
Witam, ostatnio nabyłem monitor full HD, przy czym z racji na moc komputera gry uruchamiam w rozdzielczości HD Ready (1280x720). Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że Trainz (49933) wśród swoich 13 rozdzielczości takowej nie posiada! Uruchomienie w którejś z pośrednich skutkuje tym, że monitor i tak uruchamia się w 1280x720 lub 1920x1080, a gra po prostu nie wypełnia całego ekranu. Poszukałem więc, i znalazłem w pliku trainzoptions.txt wpisy width i height w których wpisałem odpowiednie wartości. Gra jednak całkowicie to zignorowała (uruchomiła się w rozdziałce podanej w launcherze). Próbowałem zmieniać aspect ratio w opcjach, próbowałem na OpenGL i DirectX'ie, próbowałem szukać opcji rozdzielczości programu w panelu sterowania karty graficznej, i nic.
Próbowałem, nic, tak jak mówię, Trainz jakby absolutnie ignorował ten plik (oczywiście za każdym razem zapisywałem go po edycji).
A zobacz, czy po edycji trainzoptions, twoja rozdziałka nie pojawi się w ustawieniach launchera? I wtedy w launcherze wybrać i odpalić grę "normalnie". Ja przy odpalaniu na dwóch monitorach w taki sposób postępuje.
no dobra, ale obsługuje rozdzielczość 1280x768, która jest bardzo zbliżona do tej której portrzebujesz. Wyświetla mi na ekranie wszystko ok. Żadnych zniekształceń, może sprobujesz?