Zainstalowałem wagon CSD Taes z PTT i zainstalowałem go w TS2010 i wyszkoczyło takie coś:
Ten model wymaga siatki cienia,której nie znaleziono w tabeli siatek.
co mam z tym zrobić ??
_________________ LEGIA W 1/16 FINAŁU W LIDZE EUROPEJSKIEJ !!!
Jeśli cień potrzebny jest tylko do likwidacji żółtego wykrzyknika, to można wygenerować sobie cień typu BOX i wstawić do configa. Potem oczywiście wyłączyć cienie w konfiguracji.
Jeśli jednak chcemy by cień był wyświetlany można wygenerować cień typu SIMPLE, który w pewnym stopniu odzwierciedla sylwetkę loka/wagonu i przy tym jest lekki (mało poly). Trzeba się tylko pobawić parametrami (wszystko opisane w pdf dostępnym na stronie).
Ja tak wygenerowałem cienie do SU/SP 45 i są akceptowalne.
Można też wygenerować cienie wózków, jednak ja tego nie robiłem.
PS1. W dokumentacji (a nawet w nazwie programu) napisane jest, że dotyczy to TS12. Ale ja to robiłem w TS2010 i działa.
PS2. Trzeba się tym pobawić i samemu ocenić czy gra warta jest świeczki. Przy dużej ilości dodatków jest trochę pracy.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-12-2011, 14:29
burraq napisał/a:
Trzeba się tym pobawić i samemu ocenić czy gra warta jest świeczki. Przy dużej ilości dodatków jest trochę pracy.
Nie jest warta, mimo całej ułomności cieni w Trainz, cienie wygenerowane w tym programie to kadłubki. Szkoda czasu i zachodu. Jeśli chcesz zrobić porządny cień musisz go zrobić w programie do modelowania 3D (3D Max, Blender, GMax).
Trzeba się tym pobawić i samemu ocenić czy gra warta jest świeczki. Przy dużej ilości dodatków jest trochę pracy.
Nie jest warta, mimo całej ułomności cieni w Trainz, cienie wygenerowane w tym programie to kadłubki. Szkoda czasu i zachodu. Jeśli chcesz zrobić porządny cień musisz go zrobić w programie do modelowania 3D (3D Max, Blender, GMax).
Zgadza się, ale wtedy potrzebne są pliki źródłowe 3DMax/Gmax/Blender dla danego modelu (tak mi się przynajmniej wydaje - popraw mnie jeśli się mylę). A te ma tylko autor.
Więc jeśli schenker chce mieć cienie, to chyba nie ma innej drogi...
Wysłany: 08-12-2011, 15:01
burraq napisał/a:
Zgadza się, ale wtedy potrzebne są pliki źródłowe 3DMax/Gmax/Blender dla danego modelu (tak mi się przynajmniej wydaje - popraw mnie jeśli się mylę). A te ma tylko autor.
Nie koniecznie, wystarczą tylko wymiary modelu/oryginału, potem trzeba tylko zrobić model cienia samemu (pamiętając też o ograniczeniach TS12) i dopasować go do modelu z Trainz (musi być trochę mniejszy od modelu bazowego).
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-12-2011, 18:06
Śmieciowe są te cienie i kasztanią grę, dlatego nigdy ich nie dodawałem. Tabor rzuca cień, nic innego nie rzuca cienia. Najpiękniejszym absurdem jest jak pociąg przejeżdża po moście nad doliną albo drogą, cienie pociągu 'suną' po ziemi na której nie ma cienia mostu. Totalna bieda.
Zróbcie sobie boxa, wyeksportujcie go jako cień, żeby TRS/TS sie odpieprzył i wyłączcie ten ficzer. Jego kiepskość polega na tym, że nagle w obrębie kadru pojawia się szereg obiektów z których tylko niektóre rzucają cień, a nasza percepcja bardzo wyostrza ten jaskrawy w swej ułomności kontrast.
Wysłany: 08-12-2011, 18:15
Kilan akurat akcja z mostem rzucającym cień jest do rozwiązania, mosty także mogą rzucać cień. Zresztą na bazie takiego dodatku dałoby się zrobić także inne obiekty scenery, tylko po co?
Pewnie się powtórzę, ale napiszę to jeszcze raz, mimo poprawy cieniowania w TS2009+ (m.in. cienie rzucane na "samego siebie") sposób tworzenia cieni w JetEngine to zupełna porażka, sama konieczność tworzenia cieni jako osobny dodatek na to wskazuje. Cienie w Trainz, to tak na prawdę nie cienie, ale ich marna emulacja, która nijak się ma z rzeczywistością. Odpuście sobie ten wynalazek i nie przejmujcie się żółtymi wykrzyknikami, póki są żółte nic nie znaczą.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 08-12-2011, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale niestety posiadam podobny problem z siatkami cieni co poprzednik. W CMP wyskakuje mi "żółty wykrzyknik" z ostrzeżeniem o takiej samej treści, lecz niestety po zatwierdzeniu na liście taboru w grze, poszczególnych modeli nie ma;/ Dodam, iż jednak nie zawsze w moim przypadku ten błąd oznacza brak modelu w grze, ponieważ czasem modele działają normalnie;/ Jest na to jakaś rada nie licząc tej z tworzeniem cieni?