Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 23-11-2013, 21:24
Można prosić jakieś szczegóły ? Czy na laptopie program już był wcześniej zainstalowany/ uruchamiany ? Jeśli tak to jaki to laptop ? Czy po formatach wrzucasz nowe sterowniki ? Czy przed padem programu aktualizowałeś system bądź sterowniki ? Bo formatować to można bez końca jak potem "coś" psuje...
Problem jet chyba bardziej skomplikowany niż myślałem.
Jeżeli kliknę w plik modelu to się otworzy w Gmax. Po zamknięciu wywala błąd:
Microsoft Visual C++ Runtime Library.
Runtime error.
Czyli biblioteka do pobrania. Pobrałem plik vcredist_86. Instaluje i po chwili wywala mi błąd:
Win32 Cabinet Self-Extractor.
Lap miał format z 14 dni temu i wszystko śmigało. W czwartek zotał zmknięty, ae był w torbie w stanie czuwania. Załącyłem go i uruchomiłem CS3 i wywał błąd w stulu :program wykonał ....
Chciałem uuchomić TACS i to samo. Po formcie wgrałem wszystko tak samo jak prez 5 lat.
Format po raz koleny. Chyba zlokalizowałem problem.
Po formacie zainstalowałem gmax i tacs jednak nie instalowałem sterowników do grafiki. Poszło bez problemu. Jednak be tych sterowników nie uruchomię żadnej gry, rzutnika itp. Zainstalowałem sterowniki i problem na nowo się pojawił.
Czasem tak jest, że nowe sterowniki się wysypują. Widocznie akurat ta wersja nie jest kompatybilna z gmax'em. Spróbuj zainstalować jakąś starszą wersję.
Jeżeli jeszcze nie robiłeś tego to może zrobić odwrotnie. Najpierw zainstalować sterowniki od grafiki a później te dwa programy: gmax i tacs
Pewnie coś w nich się gryzie a tak może będą współpracować skoro wcześniej nie było problemu.
A może jakieś uaktualnienie sterowników grafy się pobrało i mąci.
Ostatnio zmieniony przez pietrek 24-11-2013, 11:05, w całości zmieniany 1 raz
Jak przez 5 lat wszystko działało bez problemów (z 10 dni temu też) a teraz nie?
Nie mam już siły i pomysłów co jest nie tak. Nawet włączenie programu do filmów i jego wyłączenie wywala błąd. I tu problemem nie jest sam Gmax ale uruchamianie wszystkich programów.
Płyta XP czysta - orginał.
4 formaty już były - lap nie jet połączony z siecią (piszę z innego).
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 24-11-2013, 11:24, w całości zmieniany 1 raz
A może szlag trafia grafikę, to też przerabiałem, w jakimś stopniu podobne objawy były. Z tym że bardzo się grzał jeżeli cokolwiek obciążającego grafikę było włączone. System wyłączał program, pokazywały się komunikaty ostrzegawcze, a pod koniec żywota po prostu wyłączał lapotopa.
A może szlag trafia grafikę, to też przerabiałem, w jakimś stopniu podobne objawy były. Z tym że bardzo się grzał jeżeli cokolwiek obciążającego grafikę było włączone. System wyłączał program, pokazywały się komunikaty ostrzegawcze, a pod koniec żywota po prostu wyłączał lapotopa.
Wątpię. Problem byłby od początku, nawet przed instalacją sterowników.
Zresztą problem został rozwiązany - jak? Nie mam pojęcia. Po prostu zainstalowałem drugi xp na tym (mam 2 systemy xp teraz). Nic nie instalowałem więcej - grafiki bo już była. I już wszystko śmiga. Gmax i TACS chodzi bez problemu. Teraz instaluję CS3 i zobaczymy jak będie chodzić.
Wszystko działało do czasu uruchomienia TRS. Wtedy Gmax ponownie się wysypał. Po ponownym formacie CS3, Word itp wszystko działa z wyjątkiem Gmax-a. Jedyne rozwiązanie to kliknięcie w plik modelu Gmax - wtedy się otwiera i można działać. Jednak nie mogę otworzyć go w TACS by eksportować plik.
A próbowałeś aktualizować directX po formacie? Zobacz też, czy nie używasz w trs i maxie OpenGL, te biblioteki są dołączane ze sterownikami, może ten najnowszy update ma coś pochrzanione i dlatego gra się kładzie? A przecież i trs i gmax ma możliwość używania openGL.
Jutro ściągnę directa 9c ponieważ na play zkoda mi transferu.
Cytat:
Zobacz też, czy nie używasz w trs i maxie OpenGL, te biblioteki są dołączane ze sterownikami, może ten najnowszy update ma coś pochrzanione i dlatego gra się kładzie?
Czyli bez tej aktualizacji grafy też się kładzie? Czy ściągasz najnowsze sterowniki? Pisałeś, że zdechło po aktualce sterów grafiki, więc jeśli ściągasz te najnowsze, to ściągasz felerne nawet jeśli komp odpięty od netu a stery ściągasz na inny i przenosisz na pendrive.
Zainstalowanie XP pofessional zamiast home i zainstalowanie czystych plików do gmax nie przyniosło żadnych zmian. Tak samo grafika - czy z dysku czy pobrana efekt jest wciąż ten sam.
Z pozytywnych zmina:
Cytat:
Jeżeli kliknę w plik modelu to się otworzy w Gmax. Po zamknięciu wywala błąd:
Microsoft Visual C++ Runtime Library.
Runtime error.
Czyli biblioteka do pobrania. Pobrałem plik vcredist_86. Instaluje i po chwili wywala mi błąd:
Może jakiś problem sprzętowy? Prbowałeś czegoś innego (gry na przykład), która korzysta z engine 3D? Bo i gmax i kolejki używają - i obie się kładą. Spróbuj znaleźć coś do diagnostyki hardware, od karty graficznej bym zaczął.
Walka trwa od soboty. W dniu dzisiejszym zostały usunięte partycje. System ponownie został zainstalowany. TACS uruchomił się do czasu uruchomienia trs-a. Pomimo wgranych sterów program poszedł a potem po wejściu w trs padaka.
Kilka dni temu zawiesił mi się lap i robiłem reset. Po ponownym uruchomieniu zastalem niebieski ekran. Zainstalowałem wtedy ponownie xp. Wszystko działało. Aż do tej soboty.
Kolejny format - stery, gmax, tasc. Zainstalowany. Uruchomione jak zwykle za 1 razem. Drugi ram pokazał się j... błąd. :/
Nie mam już na to siły. Od soboty zaliczyłem z 15 formatów - kombinowałem różnymi sposobami i niestety nic dalej nie wiem.
Dlatego też po około 10 latach trzeba będzie całkowicie zakończyć działalność.
Wygląda na pad sprzętowy. Nie masz na niego jakiejś gwarancji? Robiłeś testy hardware? Komputery nie zawieszają się "ot tak", a już w ogóle z bluescreenem po restarcie.
z znanych problemow moze byc jeszcze przegrzewanie sie procka lub grafiki ale zrobienie porzadku z tym zwykle wymaga rozkrecenia laptopa
zrob fotki swojego zloma bo moze masz lapka z klapa dla latwej konserwacji - wtedy da sie to zrobic w 10min
jezeli sie wasc wybierasz na polnoc polski to zapraszam na warsztat