FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: RBach
02-10-2018, 19:38
TrainzImage
Autor Wiadomość
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 02-04-2014, 17:54   TrainzImage

Witajcie :)

Widzę że jeszcze nikt nie zauważył (a jeśli tak to nie miał odwagi skorzystać :-) ) nowego hostingu screenów który jest dostępny pod adresem:

http://trainzimage.pl

TrainzImage powstało jako odpowiedź na raczej rosnące zapotrzebowanie na tego typu serwisy. Screeny z części hostingów potrafią znikać, inne znów wprowadzają nie do końca zrozumiałą politykę, jeszcze inne znów kombinują co by tu zrobić żeby zarobić. Umieszczenie screena na TrainzImage jest bardzo proste i co najważniejsze - jest i pozostanie darmowe. Dla każdego. Żadnych płatnych kont z dodatkowymi przywilejami, brak płatnych subskrypcji, żadnych innych ukrytych opłat.

"TrainzImage - Hosting screenów. Dla każdego, za free."

Zasady korzystania z serwisu są bardzo proste:
- pliki .jpg
- inne rozszerzenia typu .png czy .gif też powinny wejść
- max rozmiar pliku 750 kb.
- większe rozmiary bądź inne rozszerzenia system odrzuci na wejściu
- system generuje cztery rodzaje linków
a) bezpośredni - można wkleić na SB na przykład
b) kod html - można wstawiać na strony (miniaturka + link)
c) bbcode - do wstawiania na forum (miniaturka + link)
d) link do kasowania screena
- max rozdziałka pliku 1920x1920px
- min rozdziałka pliku 16x16px
- tematyka - screeny z trainza
- nie ważne czy robocze, do tutoriali czy do publikacji ładnie poprawione w Adobe CS
- nie dopuszcza się zmiany bądź rozszerzenia tematyki - żadnych zdjęć, tylko screeny
- brak kont
- dostępne dla każdego za free
- przez 24/7/365 :P

Kilka screenów na PTT zostało już opublikowanych za pomocą TrainzImage i wygląda to całkiem nieźle. W razie pytań jestem do dyspozycji.

Podziękowania dla Marka Drzewieckiego z firmy Biznes-Host.pl za pomoc w uruchomieniu TrainzImage.

Na dzień dzisiejszy można załadować około 45 000 screenów.

Nie wiem czy dział dobry, chciałem w innym ale "brak dostępu".

Pozdrawiam
 
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1475
Skąd: Pruszków
Wysłany: 02-04-2014, 18:07   

Bardzo fajny pomysł, ale brakuje mi dwóch opcji - możliwości założenia konta i wczytywania wielokrotnego :/

_________________
Baron von Schlosserhoffen.
-----------------------------------------------------------
www.kwt.ovh
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 02-04-2014, 18:16   

Wczytywania wielokrotnego czyli ? Chodzi ci o opcję wczytania na przykład 10 screenów jednocześnie ?

W kolejnej wersji skryptu będzie możliwość zakładania swoich kont, tworzenie galerii, ustawianie screenów jako prywatne (widoczne dla autora, po wklejeniu linku bezpośredniego, niewidoczne w ogólnej galerii). Będzie też coś na wzór mini-galerii ostatnio wrzuconych screenów. Wszystkie funkcje są napisane w englischu więc odsyłam po szczegóły na stronę autora :)
 
 
 
PMT 
zaawansowany



Pomógł: 7 razy
Wiek: 102
Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 633
Skąd: Stąd
Wysłany: 02-04-2014, 18:21   

Miniaturki są naprawdę miniaturowe ;-) - osobiście dałbym parę px więcej.
TI vs postimg:


Ile zaznaczysz plików, tyle wrzucisz.
U mnie działa to bez problemu.

Chyba sam zacznę korzystać z TI. :mrgreen:
_________________
#547220/#688894
PMT's Trainz Studio
Na warsztacie
 
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1475
Skąd: Pruszków
Wysłany: 02-04-2014, 18:25   

Cytat:
Ile zaznaczysz plików, tyle wrzucisz.
U mnie działa to bez problemu.


O, faktycznie :)

Cytat:
Chyba sam zacznę korzystać z TI.


Ja tyż :)
_________________
Baron von Schlosserhoffen.
-----------------------------------------------------------
www.kwt.ovh
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 02-04-2014, 18:38   

Miniaturki są generowane do wymiarów 150x94px. Oczywiście zwiększenie rozmiaru jest kwestią otwartą.

Jeżeli ktoś nie zapisał sobie linku do usunięcia danego screena a zajdzie z różnych względów potrzeba usunięcia jednego bądź kilku screenów to proszę o kontakt mailowy pod adresem admin@trainzimage.pl bądź względnie poprzez PW. Problemem pozostaje to skąd mam wiedzieć że ktoś prosi o usunięcie swoich screenów a nie cudzych. W kolejnej wersji skryptu każdy będzie miał taką możliwość w obrębie swojego konta. Na tę chwilę są jakieś pomysły ?
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 106 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3441
Skąd: Opole
Wysłany: 02-04-2014, 19:42   

Paweł czy to można wykorzystywać też do zobrazowania problemów z grą?
 
 
 
Podlesky
super trainz


Pomógł: 12 razy
Wiek: 27
Dołączył: 13 Wrz 2011
Posty: 513
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-04-2014, 19:52   

Idea słuszna,ale podpisuje się pod tym co Kudłacz powiedział ;-)
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 02-04-2014, 20:03   

@Ryszard, tak. Prezentacja wszelkich błędów, anomalii "el-trainz", poradników etc. Jak potrzebujesz komuś coś udowodnić w CMP to też możesz takiego screena załadować.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 106 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3441
Skąd: Opole
Wysłany: 02-04-2014, 20:53   

Dobra. Jak nie zwalczę sam, to problem który teraz mam dam na ten serwer.
 
 
 
kolpawe
super trainz
mbXD2


Pomógł: 11 razy
Wiek: 35
Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 596
Skąd: Grodzisk M.
Wysłany: 03-04-2014, 08:14   

Fajny hosting, wygodniejszy niż iv.pl i nawet mi w pracy działa :-)

Ale mam jedno zastrzeżenie: brakuje mi opcji "pełny rozmiar na forum" - przydałaby się do wrzucania screenów na forum Auranu.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 106 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3441
Skąd: Opole
Wysłany: 03-04-2014, 12:53   

Po co chcesz dawać na forum Auranu? Tam jarają się paintem i podobnymi wynalazkami. Nasze screeny co bardziej wrażliwym mogą nadwyrężyć zdrowie, a dla pozostałych to sztuka abstrakcyjna. Paweł bardzo przydatny wynalazek i mam nadzieję będzie szerzej wykorzystany przez innych forumowiczów do prezentacji swoich map dłubanych w domowym zaciszu.
 
 
 
Kudłaty 
znawca
Lokführer


Pomógł: 27 razy
Wiek: 29
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 1475
Skąd: Pruszków
Wysłany: 03-04-2014, 13:03   

Jak to po co dawac screeny na forum "ałranu"? Niech popatrza na to, co estetyczne i porzadne.

Moim zdaniem nie ma co dyskutowac nad tym, jak powinien takie opcje powinien miec, tylko zerżnąć wszystkie funkcje z jakiegos iv.pl czy czegokolwiek innego i kazdy bedzie korzystal z funkcji, z jakich bedzie chcial/potrzebowal.
_________________
Baron von Schlosserhoffen.
-----------------------------------------------------------
www.kwt.ovh
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 03-04-2014, 13:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 114 razy
Wiek: 47
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2632
Skąd: Chorzów
Wysłany: 03-04-2014, 14:38   

mnie brakuje jednego przydatnego ficzera. Ale to by chyba trzeba bylo apkę stworzyć (?). Tak jak na postimage, robię screena i mogę zrobić "wyślij do postimage" , automatycznie generuje mi linki miniaturka, bezposredni, czy co tam chcę i kopiuje mi do schowka. Wysłanie screena na forum to banał w tym momencie.

PS> Ja czasem daję screeny na auran, ale z Ryśkiem się poniekąd zgadzam oni się tam nawzajem jarają między sobą jakoś.... ;p
Ostatnio zmieniony przez Jacek 03-04-2014, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 04-04-2014, 06:41   

Hmm, domyślnie w skrypcie jest nieco więcej opcji tzn generowanych linków. Większość usunąłem, zaś te co zostały to dostosowałem pod nasz grajdołek czyli link bezpośredni (SB), kod HTML (do wstawienia na stronę) i bbcode (do wstawiania na forach).

Tutaj macie wersję demo kolejnej wersji skryptu:

http://demo.chevereto.com/

Będzie sporo nowości a na TrainzImage będzie kilka modyfikacji własnych.

@Jacek, pomysł interesujący ale tu trzeba by było napisać i dedykowany skrypt i dedykowany program wykonywalny. Mały programik do Windowsa i ładowanie screenów na zasadzie przeciągania. Kody generowane automatycznie. Nie jest to znów bardzo skomplikowane ale nie znam żadnego programisty który by to zrobił w czynie społecznym. U tych co za "drobną opłatą" to ceny od 2000 PLN wzwyż. Podziękowałem :)

Co do tych funkcji to mogę przywrócić wszystkie generowane przez system linki. Niemniej najlepiej by było gdyby generowane były tylko te z których by się korzystało.
 
 
 
Pawajoro
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 122
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 05-04-2014, 20:47   

Cytat:
Nie jest to znów bardzo skomplikowane ale nie znam żadnego programisty który by to zrobił w czynie społecznym.


Cicho bądź, nie znasz się :-P Zarzuć kluczami albo kopią serva, to spróbuję uszczęśliwić Jacka. Reszta na PW ;-)
_________________
Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 114 razy
Wiek: 47
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2632
Skąd: Chorzów
Wysłany: 07-04-2014, 08:54   

Ale pod warunkiem że to nie wymaga miesięcy ciężkiej informatycznej pracy ;) w zasadzie nie mam obiekcji do postimage, ale gdyby "dziecko" Pawełka było tak samo funkcjonalne (chodzi mi właśnie o wygodę wstawianie screenów "w locie" to bez wahania przechodzę całościowo na ten serwis.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 08-04-2014, 06:20   

Już działamy w tej kwestii :)
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 12-04-2014, 17:09   

Odświeżam nieco się...

Limit uploadu obrazków na TrainzImage.pl został zniesiony. Poprzednio można było jednorazowo w określonym czasie załadować do 10 screenów. Obecnie brak limitu. Są tylko jakieś zabezpieczenia przed botami które mogłyby co kilka sekund wrzucać całe porcję zdjęć przeciętnych gołych pań.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3064
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 20-04-2014, 13:22   

Paweł, jest jeszcze drobna rzecz, która denerwuje. Jak się najedzie na środek obrazka, dajmy na to tego:

http://trainzimage.pl/image/3y

to jest łapka-klikaczka. Jak klikne, to wyswietla się W NOWYM OKNIE jakiś pasek z napisem i tyle, a przecież łapka sugeruje powiększenie! Za to, żeby powiększyć, trzeba dopiero w tym nowym oknie nacisnąć link u góry po prawej z napisem link bezpośredni. Po co to wszystko? Wyobraź sobie teraz przeglądanie kilkunastu screenów - rzeźnia... Dlaczego jest po polsku? to praktycznie uniemożliwia obcokrajowcom obejrzenie obrazka w całej krasie...
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 20-04-2014, 15:45   

Nie korzystajcie ze skróconych linków, tylko z bezpośrednich. Powyższy link to link skrócony, którego generowanie zostało zmodyfikowane na rzecz pełnych.

http://trainzimage.pl/image/3y - link skrócony
http://trainzimage.pl/ima...01404200002.jpg - pełny link

A screen ten sam :)

Skrypt generuje trzy linki: bezpośredni, html (ze skrótami) i bbcode z linkami bezpośrednimi aby nie trzeba było właśnie klikać za dużo razy. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego ostatnio na forum zaczęły pojawiać się linki skrócone a nie bezpośrednie, czyżby jakiś błąd przy generowaniu ?
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 26-05-2014, 22:03   

Potrzebuję kilku chętnych (do 5 osób) do testowania nowej wersji skryptu. Zmiany w stosunku do tego co funkcjonuje obecnie są bardzo znaczne. Sporo zmian, kilka zbędnych rzeczy zostało usuniętych, bardzo dużo nowości w tym między innymi obsługa kont użytkowników i tworzenie albumów. Ochotników zapraszam po szczegółowe informacje na PW.

Cel testów: sprawdzenie czy nie ma zaginionych bugów oraz dostosowanie działania skryptu w taki sposób aby nikt nie narzekał :-P

Warunkiem udziału w testach jest ładowanie screenów i klikanie wszystkiego w co się da klikać. Jeżeli ktoś chce wrzucić jednego screena i na tym poprzestać to proszę o szanowanie swojego i mojego czasu. Screenami można się dzielić na SB i tylko na SB. Publikacja screenów z testów w tematach będzie skutkowała ich niewyświetlaniem po uruchomieniu wersji produkcyjnej.

Screeny które zostały załadowane na obecnej wersji skryptu zostaną przeniesione na nową wersję i przypisane do jednego konta użytkownika. Ładowanie nowych screenów odbywać się będzie w ramach swoich kont/albumów bądź z pozycji gość.

Kryterium wyboru osób do testów - 100% cena. TFU! Nie ten przetarg :D Kryterium wyboru według stażu działania na forum.
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 233 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3714
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 27-05-2014, 11:54   

Pawel_15 napisał/a:
Zmiany w stosunku do tego co funkcjonuje obecnie są bardzo znaczne.


Dalej wymagany jest flash player?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 27-05-2014, 20:09   

Chyba nie, zarówno FlashBlock jak i Adblock Plus nie monitują o zablokowanych elementach.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 31-05-2014, 18:31   

Miło mi poinformować o uruchomieniu TrainzImage w nowej i mam nadzieję lepszej wersji :)

Zmian jest tyle że nie będę wymieniał wszystkich a tylko te najważniejsze:
- możliwość zakładania kont użytkowników
- tworzenie w ramach kont albumów
- albumy/ zdjęcia mogą mieć status publiczne/ prywatne
- nie potrzeba flashplayera do korzystania z całości
- zmieniony sposób wyświetlania screenów w stosunku do poprzedniej wersji
- system generuje więcej kodów do wstawienia na fora, strony, blogi, linki bezpośrednie etc.

Teraz kilka uwag i informacji:
- screeny można ładować jako gość i jako zalogowany
- z poziomu gościa nie można kasować screenów - załóż konto, będziesz miał dostęp do wszystkich funkcji, to nic nie kosztuje :)
- dopuszczalny rozmiar screena to 768kb
- przy zakładaniu kont pamiętajcie o tym żeby nie używać polskich znaków ogonkowych - niestety nie ma takiej możliwości na tę chwilę i system odrzuci taką próbę. Zostało to zgłoszone i być może w kolejnej wersji będzie można używać znaków ogonkowych, umlałtów etc.
- wszystkie screeny istniejące są przypisane do konta "gość" a nie do jednego wspólnego użytkownika jak było to pierwotnie planowane.
- jest możliwość korzystania z wyszukiwarki która działa po nazwa_screena/ nazwa_albumu. Wiem że screeny często mają egzotyczne nazwy i tylko numeracja w nich jest mniej więcej logiczna ale zawsze może się komuś przydać, chociażby do szukania po albumach czy jak komuś będzie się chciało edytować nazwy screenów :)

Osobą która się zgłosiła do zaglądania czy ktoś nie wrzuca cycków czy innego syfu będzie z ochotniczego zgłoszenia @Bzyk (chyba że zmienił zdanie :P)

Podziękowania dla testerów: Bzyk, Traxx, Kudłaty, RBach oraz ponownie dla Marka Drzewieckiego z firmy Biznes-Host za pomoc w migracji do wersji aktualnej.

To chyba tyle, w razie pytań proszę pisać poniżej albo na PW jak ktoś się krepuje :P
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group