FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: RBach
02-10-2018, 19:38
TrainzImage
Autor Wiadomość
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3064
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 20-06-2014, 23:58   

Paweł, pozwolę sobie poprosić o 2 rzeczy, które dla mnie byłyby dużym ułatwieniem. No 3.
1) Czarne tło - teraz po wyjściu z naszego forum biel wali po oczach
2) Czy defaultowo po załadowaniu obrazka może pojawiać się link do miniaturki, a nie pełnego obrazu?
3) Czy można coś zrobić z tym, żeby nie było widać wszystkich ostatnio wrzuconych obrazków - powiedzmy, że wysyłam do kogoś prywatnie screeny niewydanego jeszcze dodatku z miejscami, które powinien wg mnie poprawić, a tu nagle się okazuje, że wszyscy to sobie oglądają...

Prosi :mrgreen:
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 21-06-2014, 09:36   

Cytat:
1) Czarne tło - teraz po wyjściu z naszego forum biel wali po oczach

Chodzi o to białe tło pod czarnym, tam gdzie się wyświetlają screeny ? Jak się da zrobić bez większych trudności to warto rozważyć.
Cytat:
2) Czy defaultowo po załadowaniu obrazka może pojawiać się link do miniaturki, a nie pełnego obrazu?

Miniaturkę + link do pełnego rozmiaru masz na dole w "Kody do osadzenia". Zmiana kolejności raczej nie wchodzi w grę - część kodu strony jest przez autora zaszyfrowana i nie ma możliwości edycji.
Cytat:
3) Czy można coś zrobić z tym, żeby nie było widać wszystkich ostatnio wrzuconych obrazków - powiedzmy, że wysyłam do kogoś prywatnie screeny niewydanego jeszcze dodatku z miejscami, które powinien wg mnie poprawić, a tu nagle się okazuje, że wszyscy to sobie oglądają...

Ładując screena jako Gość nie masz kilku uprawnień, między innymi nie możesz zakładać albumów (mogą być prywatne bądź publiczne) czy ładować screenów z zastrzeżeniem że nie mają być publiczne tj bez podania linku bezpośrednio danej osobie nikt nie będzie mógł danego screena zobaczyć. Polecam założyć konto i korzystać ze wszystkich przywilejów jakie ono daje.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3064
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 21-06-2014, 14:15   

Pawel_15 napisał/a:

Chodzi o to białe tło pod czarnym, tam gdzie się wyświetlają screeny ? Jak się da zrobić bez większych trudności to warto rozważyć.

tak!

Cytat:
Cytat:
2) Czy defaultowo po załadowaniu obrazka może pojawiać się link do miniaturki, a nie pełnego obrazu?

Miniaturkę + link do pełnego rozmiaru masz na dole w "Kody do osadzenia". Zmiana kolejności raczej nie wchodzi w grę - część kodu strony jest przez autora zaszyfrowana i nie ma możliwości edycji.

no trudno, al;e to jest troszkę denerwujące.
Cytat:
Cytat:
3) Czy można coś zrobić z tym, żeby nie było widać wszystkich ostatnio wrzuconych obrazków - powiedzmy, że wysyłam do kogoś prywatnie screeny niewydanego jeszcze dodatku z miejscami, które powinien wg mnie poprawić, a tu nagle się okazuje, że wszyscy to sobie oglądają...

Ładując screena jako Gość nie masz kilku uprawnień, między innymi nie możesz zakładać albumów (mogą być prywatne bądź publiczne) czy ładować screenów z zastrzeżeniem że nie mają być publiczne tj bez podania linku bezpośrednio danej osobie nikt nie będzie mógł danego screena zobaczyć. Polecam założyć konto i korzystać ze wszystkich przywilejów jakie ono daje.

To nie jest dobre rozwiązanie. Nie jest to standard w tego typu serwisach. Owszem, pewnie każdy obrazek da się znaleźć również z innych serwisów, ale tu te obrazki (ostatnio wsadzone) pokazują sie każdemu, kto wejdzie na trainzimage.pl. Dzisiaj np. dostałem screeny nowego modelu Camry2 i na szczęście opublikował go już w swoim temacie. Myślę, że nie chciałby, żeby ludzie widzieli np. nieskończony model, to dość krępujące.

Paweł, przepraszam, ale dla mnie trainzimage.pl w tej chwili jest niepotrzebnie nakomplikowany, a rzeczy najbardziej potrzebne są dostępne, ale trzeba się do nich dokopywać. Dlaczego obraz nie może pokazywać się bez żadnej ramki? W sensie obraz to obraz, a nie wszystko co dookoła? Poza podanymi przykładami niewygody jest jeszcze jedna rzecz - gdy przeglądam forum z telefonu nie mogę powiększyć sobie obrazka do dowolnych rozmiarów...
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
Ostatnio zmieniony przez samplaire 21-06-2014, 14:18, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 21-06-2014, 14:39   

Cytat:
To nie jest dobre rozwiązanie. Nie jest to standard w tego typu serwisach. Owszem, pewnie każdy obrazek da się znaleźć również z innych serwisów, ale tu te obrazki (ostatnio wsadzone) pokazują sie każdemu, kto wejdzie na trainzimage.pl. Dzisiaj np. dostałem screeny nowego modelu Camry2 i na szczęście opublikował go już w swoim temacie. Myślę, że nie chciałby, żeby ludzie widzieli np. nieskończony model, to dość krępujące.

Autor skryptu jest z pochodzenia Chilijczykiem, osobiście bardzo kibicuję tej drużynie więc uzyskałem pierwszą porcję pomocy od autora :mrgreen:

Teraz na stronie głównej wyświetlają się grafiki użytkownika "admin" czyli żadne. To konto techniczne służące do wprowadzania zmian, nie są na nie ładowane żadne screeny, ja korzystam ze swojego konta które nie posiada żadnych uprawnień. Udało się też wyłączyć możliwość eksploracji wszystkich załadowanych screenów. Mam nadzieję że rozwiąże to kwestię prywatności i "intymności" niektórych screenów :)

Cytat:
Paweł, przepraszam, ale dla mnie trainzimage.pl w tej chwili jest niepotrzebnie nakomplikowany, a rzeczy najbardziej potrzebne są dostępne, ale trzeba się do nich dokopywać. Dlaczego obraz nie może pokazywać się bez żadnej ramki? W sensie obraz to obraz, a nie wszystko co dookoła? Poza podanymi przykładami niewygody jest jeszcze jedna rzecz - gdy przeglądam forum z telefonu nie mogę powiększyć sobie obrazka do dowolnych rozmiarów...

Skrypt nie jest mojego autorstwa toteż mam ograniczone możliwości wprowadzania różnych zmian, nawet tych które są drobnymi kosmetycznymi a ułatwiłyby wszystkim po stokroć życie. Pozostaje liczyć na pomoc w pewnych zmianach przy udziale autora skryptu. Pewnych rzeczy niestety nie da się zmienić bez pisania całości od nowa. Niestety nie jestem programistą a zlecenie napisania wszystkiego "pod klucz" kosztowałoby kilka tysięcy - nie stać mnie. Co mogę to oczywiście poprawiam, zmieniam i ulepszam ale niestety wszystkiego zrobić tak jakbym sam chciał nie da rady.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3064
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 21-06-2014, 14:49   

Paweł, dziękuję, że tak spokojnie odpowiadasz :) oczywiście, rozumiem Cię i nie mam zamiaru atakować aż do wyviśnięcia wszystkich potów ;-) . Za ostatnie zdanie masz ogromnego plusa 8-)
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 36
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 07-07-2014, 14:22   

Pojawiłem się na gotowe jednak cholernie mi się pomysł podoba. :) Dzieki za to.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4942
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-09-2016, 12:11   

JEST PROBLEM


Jak pewnie wszyscy wiecie, wyświetlanie screenów działa jakoś tak, jakby nie powinno.

Tzn po kliknięciu w w miniaturkę otwiera się nowe okno z nową miniaturką, którą trzeba zamknąć aby zobaczyć screena.

Prawidłowe wyświetlanie następuje przy wyborze opcji "BBCode do miniaturki z odnośnikiem"

Pawełek, naprawisz aby było dobrze?
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 97 razy
Wiek: 30
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2216
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 25-09-2016, 15:07   

To wina kodu forum, które od pewnego rozmiaru (w pikselach) automatycznie przerabia obraz na klikalny, by można go było otworzyć w nowym oknie. Zwróćcie uwagę, że moje obrazki z TrainzArt w Temacie Informacyjnym też są klikalne, chociaż nie wstawiam żadnego htmla ani BBCode. Niestety ustawienia w Panelu Admina za to (prawdopodobnie) odpowiedzialne nie dają się zapisać, zawsze wracają po zapisie do ustawień domyślnych.

Jedyna rada, to żeby w TrainzImage zmienić rozmiar generowanej miniatury (tej większej), ale nie wiem jaki jest próg dla kodu forum.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 27-09-2016, 11:10   

Regulamin forum PTT: http://trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=1946
Cytat:
- zamieszczanie screenów z gry – maksymalnie 3 miniatury w linii, po kliknięciu link do screena w pełnym wymiarze, pełny wymiar screena o objętości nie większej niż 350kb.

Nikt już nie przestrzega regulaminowych 3 screenów w rzędzie, bo miniatury teraz mamy ogromne.
Dopuszczalny rozmiar screena został jakiś czas temu zwiększony do 700 kB http://trainz.pl/_forum/v...ghlight=#139263

Wujek 082 napisał/a:
Jedyna rada, to żeby w TrainzImage zmienić rozmiar generowanej miniatury (tej większej), ale nie wiem jaki jest próg dla kodu forum.

Testowo zamieściłem kilka screenów na: abload.de, postimage.org, wstaw.org oraz savepic.ru:





Nie ma żadnych problemów z wyskakującymi oknami. Taki sam test z trainzimage.pl



Drugi screen (który ma "miniaturę" 500 x 281) ma już wyskakujące okno. Z testu więc wynika że dopuszczalna szerokość miniaturki (by to okno nie wyskakiwało) to 400 pikseli.
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 26-06-2017, 18:16   

Dawno nikt tu nie pisał, znaczy że wszystko działa dobrze :-)
Taka krótka informacja techniczna - ze względu na nadchodzące spore zmiany na TrainzImage (nie, nie będzie kont premium) wyłączona została funkcja rejestracji nowych kont. Wrzucanie nowych screenów odbywa się bez problemów zarówno z poziomu gościa jak i z poziomu zarejestrowanego użytkownika.
Większą porcję informacji mam nadzieję przedstawić wam niebawem.

W razie pytań jestem do dyspozycji.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group