Siemanko, zacząłem nową fikcyjną mapkę tramwajową opartą na klimacie Bieżanów - Prokocim w Krakowie. Poprzednia mapka jest praktycznie ukończona lecz pewnie chętnych nie ma więc nie bawię się w wydawanie, jak coś to priv. Screeny przedstawiają tramwaj dojeżdżający do pętli os.Bieżanów na końcu miasta. Sa to tereny typowo mieszkalne, składające się głównie z blokowisk. Nazwy tez wziąłem z Krakowa z pewnymi zmianami.Screeny przedstawiają niedzielne przedpołudnie koło godziny 9-10.
Układu drogowy jest inny niż w rzeczywistości, nie jestem profesjonalistom w kształtowaniu terenu, lecz staram się coś tam działać żeby nie było zbyt prosto i monotonnie ;).
@na pętli nie ma jeszcze sieci ;)
Otoczenie bezpośrednio przy torowisku bardzo słabo się komponuje z dalszym planem, który jest dużo bogatszy . Generalnie jest bardzo ładnie i klimatycznie, ale zwykle więcej powinno się dziać na pierwszym planie :). Pozdrawiam i powodzenia w dalszej pracy.
@Edyta, jeśli dobrze widzę, to używasz torów 3d kolejowych od Samplairego, podczas kiedy są również dostępne tramwajowe, o podobnym standardzie od tego samego autora :).
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 10-07-2013, 00:39, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 101 Skąd: Kraków
Wysłany: 10-07-2013, 00:37
Jak są takie parki zaraz przy torach http://postimg.org/image/54qvjp42f/ to mam problem, bo za bardzo nie wiem co tam dodać żeby było przejrzyście, bez jakiś większych zarośli i z drzewami. Poeksperymentuje z trawą jeszcze trochę i jakimiś dodatkami, fontanny i więcj ławek itp. Ale z ludźmi się ograniczam bo koło godziny 9 w niedziele raczej ruch nie jest zbyt wielki.
Jeśli bardzo zależy Ci na przejrzystości i wydajności, to nie wrzucaj zbędnych rzeczy, bo i tak jest dobrze, osobiście tylko zubożyłbym 2 i 3 plan kosztem 1, bezpośrednio przy torowisku.
zyleta napisał/a:
@Tory są tramwajowe od Samplaire ;)
Zwracam honor .
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 10-07-2013, 00:45, w całości zmieniany 1 raz
Zyleta, kawał dobrej roboty! Jestem pod wrażeniem.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, gdzie znajdę tą zieloną barierkę?
http://postimg.org/image/5z8trzmjb/
Pozdrawiam... :)
_________________ Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez Ptramowicz 10-07-2013, 22:37, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 12-07-2013, 12:07
Wybór krzaków JVC jest duży, masz scenery i spline i zawsze coś ciekawego znajdziesz. Dodatkowo postaraj się zmienić monotonię podłoża, bo trochę sztucznie wygląda. W rzeczywistości nie ma tak idealnego, jednolitego. Na to co masz jako podłoze nanieś plamami inne tex podłoża, wybór też jest, a dodasz realizmu.
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 101 Skąd: Kraków
Wysłany: 14-07-2013, 00:29
Trasa się powoli rozwija, doszły 3 nowe przystanki
Za radą Ryszarda pobawiłem się trochę teksturami i dodałem trawy, ale też, nie wiadomo jakiej, flory i fauny nie na w parku na blokowisku.
Już trasa ma już 8 przystanków licząc z pętlą , 6 segmentów.
Będę też jeszcze dodawał trochę aut i życia. Screeny robocze żeby pokazać że coś się dzieje ;). Jak Trainz nie będzie przycinał to już mam 1/3 mojej planowanej, 24 przystankowej trasy ;).
BTW. to jasne ogrodzenie bedzie repaintowane więc nie zwracać uwagi ;P.
http://postimg.org/image/54jcns825/ - na tym trójkącie to chyba za dużo słupów trakcyjnych. Osobiście zdecydowałbym się na podwieszaną sieć trakcyjną... ;)
Co do autek to jest wystarczająco... :)
_________________ Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez Ptramowicz 24-07-2013, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
1. Znak "Przejście dla pieszych" sugeruję ustawić tuż przed przejściem, a nie 15 metrów przed nim. (Trzy znaki w zielonym kółku)
2. Znak "Uwaga, tramwaj" stojący tyłem do przezrocza sugeruję cofnąć przed przejście dla pieszych (zawieś na słupie od sygnalizatora). Drugi znak jest niepotrzebny, lepiej jest zrobić dwa sygnalizatory wiszące na słupie na górze, jeden z niebieską tablicą ze strzałą na wprost, drugi z niebieską na wprost i w lewo i tam przywiesić znak ostrzegawczy.
3. Słup trakcyjny w żółtym kółku sugeruję cofnąć jak wskazuje strzałka - po co taki piękny chodnik, skoro połowa ludzi się zabije na słupie.
4. Słup trakcyjny w niebieskim kółku jest niepotrzebny - można tam rozwiesić linę z hakami do sieci trakcyjnej.
5. Słupy w czerwonym kółku - taranujesz je prawym lustrem skręcając tramwajem - do usunięcia, chyba, że motorniczy ma składać lustro jak to było w przypadku pętli Grabiszyńska Cmentarz we Wrocławiu
6. Sygnalizator przejścia dla pieszych tuż przy skrzyżowaniu, tuż przy krawężniku, wytrwa tam miesiąc, prędzej czy później ktoś go skasuje.
7. Wywal te betony ze środka - można tam spokojnie dać powierzchnię wyłączoną z ruchu, albo podwójną ciągłą.
Ogólnie bardzo miło się na to patrzy, fajnie fajnie
po co taki piękny chodnik, skoro połowa ludzi się zabije na słupie.
- you made my day ;p
Skoro o unikaniu zabijania ;) :
To skrzyżowanie wygląda na dość ruchliwe. Na chodnikowym łuku na pierwszym planie wstaw barierkę biało-czerwoną, (np. Samplaire zrobił takie ładne łańcuchowe).
Oczami wyobraźni widzę mojego wiecznie uciekającego 3 letniego malca w takim miejscu....brr....
Ogólnie o mapie: umiesz nadawać projektowi to co ja nazywam "duszą mapy". Coś takiego potrafi np. Kilan, Fallow, Jamal. Z przyjemnością śledzę postęp prac. Tym bardziej że mapy komunikacyjne są na PTT niszowym tematem.Zawsze to ciekawa odmiana do podpatrywania.
1. Znak "Przejście dla pieszych" sugeruję ustawić tuż przed przejściem, a nie 15 metrów przed nim. (Trzy znaki w zielonym kółku)
Te znaki to są droga jednokierunkowa
2. Znak "Uwaga, tramwaj" stojący tyłem do przezrocza sugeruję cofnąć przed przejście dla pieszych (zawieś na słupie od sygnalizatora). Drugi znak jest niepotrzebny, lepiej jest zrobić dwa sygnalizatory wiszące na słupie na górze, jeden z niebieską tablicą ze strzałą na wprost, drugi z niebieską na wprost i w lewo i tam przywiesić znak ostrzegawczy.
Okej, poprawaie oznakowanie
3. Słup trakcyjny w żółtym kółku sugeruję cofnąć jak wskazuje strzałka - po co taki piękny chodnik, skoro połowa ludzi się zabije na słupie.
słup zostaje, w realu też gdzieś widziałem słup na środku chodnika i mi się spodobało
4. Słup trakcyjny w niebieskim kółku jest niepotrzebny - można tam rozwiesić linę z hakami do sieci trakcyjnej.
Słupy zostają, jest podobnie w realu
5. Słupy w czerwonym kółku - taranujesz je prawym lustrem skręcając tramwajem - do usunięcia, chyba, że motorniczy ma składać lustro jak to było w przypadku pętli Grabiszyńska Cmentarz we Wrocławiu
nie taranuje, patrzyłem, podeślę screeny z innej perspektywy ;D
6. Sygnalizator przejścia dla pieszych tuż przy skrzyżowaniu, tuż przy krawężniku, wytrwa tam miesiąc, prędzej czy później ktoś go skasuje.
Okej, cofnę
7. Wywal te betony ze środka - można tam spokojnie dać powierzchnię wyłączoną z ruchu, albo podwójną ciągłą.
Beton zostaje, ulica wzorowana na skrzyżowaniu Wielickiej z Dworcową z Krakowie. Te słupy itp.
Ogólnie bardzo miło się na to patrzy, fajnie fajnie
Dzięki ;)
Jacek napisał/a:
Cytat:
po co taki piękny chodnik, skoro połowa ludzi się zabije na słupie.
Skoro o unikaniu zabijania ;) :
To skrzyżowanie wygląda na dość ruchliwe. Na chodnikowym łuku na pierwszym planie wstaw barierkę biało-czerwoną, (np. Samplaire zrobił takie ładne łańcuchowe).
Barierkę się doda, skrzyżowanie jeszcze nie skończone, screeny miały pokazac tylko natężenie ruchu, czy wystarcza.
Oczami wyobraźni widzę mojego wiecznie uciekającego 3 letniego malca w takim miejscu....brr....
Małe dzieci się pilnuje, niezależnie od miejsca ;D
Ogólnie o mapie: umiesz nadawać projektowi to co ja nazywam "duszą mapy". Coś takiego potrafi np. Kilan, Fallow, Jamal. Z przyjemnością śledzę postęp prac. Tym bardziej że mapy komunikacyjne są na PTT niszowym tematem.Zawsze to ciekawa odmiana do podpatrywania.
Dzięki wielkie, staram się jak mogę ;D chcę zeby było żywo, ciekawie, trzymało się klimatu Krakowa i było dość lekko ;D.
Zauważyłem też że zastosowałeś rosyjski billboard na drodze. Qdłaty zrobił fajny polski animowany, w sam raz w to miejsce. Ja podmieniłem mu reklamy więc de facto są już takie dwa. :). Jak chcesz mogę Ci podesłać - pewnie Michał się nie obrazi. Poza tym tablice reklamowe są też u Wujka082 na stronie.
Cytat:
Małe dzieci się pilnuje, niezależnie od miejsca
- e no? co ty? to sprawdzona wiadomość? Opowiedz coś mi więcej o takich sprawach.
Pilnuje nie oznacza że zaniechają myśli o ucieczce w najmniej spodziewanym momencie. ;)