FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
niewzruszone S1
Autor Wiadomość
Zigi300
nowy



Wiek: 24
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 14-11-2011, 18:39   niewzruszone S1

Na mapie Gliwice-Rybnik, mam parę semaforów, które z nieznanych mi przyczyn zawsze pokazują sygnał nakazujący zatrzymanie się, co całkowicie uniemożliwia ruch pociągów prowadzonych przez AI. Widać to w tym filmie . Nie jest to jedyny taki semafor na mapie, to tylko przykład. Semafory są skonfigurowane przez autora, gdyż nie wstawiałem tabory na gołą trasę tylko na sesję "bez taboru", w której opisie jest notka że semafory są skonfigurowane prawidłowo.

TAK, TAK przeczytałem instrukcję dot. semaforów i przekopałem kilka stron tematów na forum i odpowiedzi nie znalazłem.

TS 2010 44088 (z innej beczki - czy to jest najnowsza aktualizacja dziesiątki?)

Z góry dzięki.
 
 
 
ryhuPKP
super trainz


Pomógł: 18 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 576
Skąd: Swiebodzice
Wysłany: 14-11-2011, 18:53   

A spróbój samemu skonfigurować kilka semaforów i zobacz czy dalej masz to samo ?
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 229 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5057
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-11-2011, 19:05   

jak najedziesz myszka na semafor to sie dowiesz dlaczego jest S1
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Zigi300
nowy



Wiek: 24
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 14-11-2011, 19:19   

Przecież najeżdżałem na filmie myszką na semafor ze wszystkich stron... Spróbuje w geodecie zbudować taki układ torów jaki jest na mapie, i zobaczyć czy będzie wtedy chodzić.

edit: Poddaje się, kawałka toru nie przebuduję, bo nie znam się na programowaniu semaforów, a przy moich loadingach przy przechodzeniu z mapy do mapy umarł bym ze starości :D w każdym razie raczej nie mam problemów z różnymi sygnałami, na całej mapie takich zaciętych semaforów jest kilka...
Ostatnio zmieniony przez Zigi300 14-11-2011, 19:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Alana 
znawca



Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2197
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 14-11-2011, 19:44   

Jak chcesz se pojezdzic na mapce gdzie semki dzialaja [lub w miare dzialaja] to polecam Zimowisko v2 i Grodzisk beta. Mapki z 2004 a taka jest Gliwice - Rybnik moga pod tym wzgledem powaznie swirowac z uwagi na totalnie inne zachowanie sie sygnalizacji w wersji 2009+
_________________
Mapki
MEOW!
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 14-11-2011, 19:51   

Grasz w trybie kompatybilnym, więc nic dziwnego. Semafory z marszu działają poprawnie w trybie native. W trybie kompatybilnym działają poprawnie pod warunkiem, że KAŻDY w przebiegu jest ponazywany, to się tyczy również kozła oporowego na końcu, bo dla Trainza to semafor.

Jeśli zaś grasz w trybie native, to znaczy, że jakiś obiekt (pewnie lokomotywa lub wagon) powoduje błąd skryptu, który objawia się czerwonym kółkiem z prawej na dole, które widać na filmie. Który wagon? Zrób sesję testową i wywalaj po sztuce z całej mapy, wchodź do maszynisty i tak w kółko aż znajdziesz (ja tak musiałem robić).

Jeden z tych dwóch powodów jest na 100%, drugi scenariusz przerabiałem na swoim TSie, a pierwszy rekonstruowałem dla kogoś i się sprawdziło.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Zigi300
nowy



Wiek: 24
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 14-11-2011, 22:54   

Gram w trybie kompatybilnym, a przejście na tryb natywny jest niemożliwe ze względu na to że połowa dodatków użytych w mapie w nim nie działa. Wobec tego czy mogę "ot tak" ponazywać byle jak wszystkie kozły i semafory i będzie działać?
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 14-11-2011, 23:09   

Ja tego problemu nie miałem. Poszukaj w podforum sygnalizacja, tam gdzieś jest to dokładniej opisane.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Alana 
znawca



Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2197
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 14-11-2011, 23:16   

"naprawa" sygnalizacji na mapie przeniesionej z 2004 do 2009 wymagala u mnie przelozenia to znaczy fizycznego usuniecia semafora i postawienia go od nowa lacznie z konfiguracja
czy da sie inaczej - nie wiem!
_________________
Mapki
MEOW!
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 14-11-2011, 23:39   

No tak, zapomniałem spytać, bo uznałem, ze to oczywiste - czy masz sygnalizację pod 2009 ze strony Lutka?
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PKPIC



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2556
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 14-11-2011, 23:40   

No nie ma, dlatego ma błedy.


Cytat:
TS 2010 44088 (z innej beczki - czy to jest najnowsza aktualizacja dziesiątki?)


Bez ingerencji w config nie da rady.
_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 14-11-2011, 23:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Bogdan
zaawansowany
bbf11



Pomógł: 32 razy
Wiek: 57
Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 791
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 15-11-2011, 00:07   

Ja nie potrzebowałem obejrzeć całego filmu żeby wiedzieć dlaczego jest "S1". Na początku filmu było widać "SS5" a przed następnym semaforem stały powtarzacze. Jeżeli na mapie nic nie było zmieniane, to powtarzacze stoją na torze głównym, a od TS2009 muszą być na osobnym kawałku toru nie połączonym z torem po którym porusza się tabor. Musisz zainstalować nowszą wersję sygnalizacji, tą ze strony Lutka. Wszystkie "SSx" same się podmienią, ale TO i powtarzacze musisz wymienić ręcznie i skonfigurować, no i oczywiście "To" i "Sp" stawiać na kawałku toru niewidzialnego. Jak przez to przebrniesz, to będziesz mógł pojeździć po mapie.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 15-11-2011, 11:25   Re: niewzruszone S1

Zigi300 napisał/a:
TS 2010 44088 (z innej beczki - czy to jest najnowsza aktualizacja dziesiątki?).

Już jest nowsza wersja Tutaj . Warto zaglądać do tematu informacyjnego na forum auranu, tam są zawsze informacje o aktualizacjach.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Zigi300
nowy



Wiek: 24
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 15-11-2011, 20:29   

Dobrze, dzięki wszystkim za pomoc. Kombinowania z semaforami się narazie nie podejmę, gdyż muszę się w tym kierunku nieco (czyt. od zera) podszkolić. Jak będę miał chwilę, to wyłapię i poprostu wymienię wszystkie "zepsute" semafory (naprawdę jest ich tylko kilka) na domyślne, auran'owskie "pkp latarnia" czy jakoś tak.
 
 
 
Zigi300
nowy



Wiek: 24
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 16-11-2011, 13:27   

Dobra :D sprawa prezentuje się tak:

1. Znalazłem, ściągnąłem i zainstalowałem wszystkie cdp z 1.1 1.2 1.3 3.2 i 3.3 z tąd: http://www.lutek.cal.pl/viewpage.php?page_id=11

2. Przeniosłem Tm i powtarzacze na niewidzialny tor.

S1... wzruszył się

Ok, czyli niby wszystko pięknie ładnie, ale moje pytanie jest takie: czy jest to jedyny znany problem z semami w 09-10? To jedyny problem na jaki natrafiłem, ale możliwe że są jeszcze inne. Wystarczy że przestawię wszystkie tarcze i powtarzacze na niewidzialne tory i wszystko będzie śmigać?
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 16-11-2011, 17:17   

Jeśli masz wszystkie semki teraz bez błędów CMP, to tak, ta uwaga, o której piszesz (czyli sp i to na niewidzialny tor) i wszystko śmiga :-)
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Zigi300
nowy



Wiek: 24
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 16-11-2011, 18:05   

Hmm, nie mam żądnego semafora bezbłędnego w CMP, a do tego znajduję cały czas następne problemy z semaforami, które musiałbym poprawiać i stresować się przy każdej kolejnej ściągniętej mapie. Szczerze powiedziawszy niesamowicie wk#$%ia mnie polityka auranu, który w każdej nowej wersji wydanej gry wyłącza lub zmienia obsługę dodatków do starszych wersji... W tej chwili nie czerpię żadnej przyjemności z gry, bo nawet jeśli poprawię kilka semów, i mapę niby da się przejechać od stacji do stacji, nagle skład który montowałem na bocznicy 30 minut zawiesza się na semaforze w połowie trasy, z powodu innego niż się mogłem spodziewać błędu... Dlatego zamierzam skończyć z tym, kupić jakiegoś starego TRS'a na allegro i mieć auranów w głębokim poważaniu. I tu się rodzi pytanie - jakiego? Którego używać, żeby chodziły wszystkie mapy z PTT (wiem że robi się też mapy do nowych wersji Trainza poza tym serwisem), żeby działał tabor i żeby nie było czerwonych wykrzykników przy dodatkach, od których czasem dostaje białej gorączki? Których Wy używacie i jakie polecacie?
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3101
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 19-11-2011, 06:06   

TC1&2: http://www.mojemultimedia...ga-Edycja.html. Chyba nie za drogo? ;-)
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group